Home Избор на редактора Парадокс е когато хората казват, че обичат животните, но ядат месо (видео)

Парадокс е когато хората казват, че обичат животните, но ядат месо (видео)

by firstcitizen

Първо, нека уточним нещо. Идеята не е да съдим, насаждаме вина или срам у тези, които консумират месо. Просто даваме тема за размисъл чрез видеото по-долу.

Следващото клипче е прекрасен пример, който показва как милиони хора се кълнат, че обичат животните, но все още избират да ядат месо. Няма съмнение, че това е разделение. Често нашата храна е одрана, накълцана, нарязана и пакетирана толкова прилежно, че ние оставаме неосъзнати за целия процес, който е нужен, за да може тя да достигне хладилната витрина на магазина в суровия вид, в който я виждаме.

Когато вземем парче бекон, ние не си мислим за сладкото малко прасенце, което трябва да умре, за да се озове накрая в нашите ръце. Лесно е да участваме в нещо, което е далеч от погледа и ума ни.

“Бекон или пържола, ние гледаме на тези неща като на парче месо в нашата чиния, а не като на нещо, което иска да се сгуши в ръцете ни.”

Колко е лесно за тези хора да поставят под въпрос диетата и начина си на живот, след една среща със сладко малко прасенце.

Тогава защо е това разделение?

Ако сте някой, който яде месо, някога задавали ли сте си въпроса: ако не можехте да си купите от магазина пържоли, пилешки гърди, които са оскубани, одрани и накълцани, щяхте ли да го направите сами, за да можете да изядете това месо?

Защо обичаме едни, а ядем други?

Повлияни от западната култура ние приемаме за отвратително това, че хората в някои азиатски страни ядат кучета и ги отглеждат с единствената цел да бъдат изядени. Но какво да кажем за индийците, които боготворят кравата и не биха си помислили даже да ядат бифтек?

Както казва Пол Макартни:

“Ако кланиците имаха стъклени стени всички щяхме да сме вегетарианци”.

Много добре казано, защото толкова много от нас са неосъзнати за всички ужаси, които се случват в индустриалните ферми, и продължават да поддържат тази индустрия. Ако хората наистина знаеха за страданието и масовия геноцид, който се случва във фермите, наистина вярвам, че поне щяха да намалят консумацията си на месо или ще потърсят по-етични алтернативи.

Обичате ли животните?

Всяко животно е чувстващо същество, което има също толкова право да живее, колкото има вашето куче, котка или златна риба…. или дори вие! Въпреки че, казвайки това, не очаквам светът да се откаже от месото за един ден. Но вече, имайки това знание, може да изберем нещо друго: може да започнем да ядем по-малко месо или да включим в дневното си меню повече безмесни ястия. Може да изберем да не подкрепяме индустриалните ферми! Това е нещо, което всички ние сме способни да направим още сега.

Ако си мислите “Бих го направил, ако можех да си го позволя”, знайте, че само се самозалъгвате така. Месото, сиренето и кашкавала са едни от продукти с най-висока цена за килограм в магазина. Като намалите консумацията си на месо ще спестите достатъчно пари, за да си позволите по-етични продукти. Това е огромна стъпка в правилната посока.

Никой не иска да вижда животни да бъдат наранявани или поне повечето хора на тази планета. И ако можем да направим нещо, това да не се случва, защо да не го направим? Всички ние имаме пръст в това, което се случва по света. Използвайки парите си и подкрепяйки компаниите, които правят правилните неща, ние създаваме по-добрия свят, в който искаме да живеем. Това зависи от нашия избор. Всеки един от нас може да даде своя дял и да бъде промяната, която иска да види в света.

Източник: http://back2nature.rocks
Collective evolution

You may also like