Home Избор на редактора Мисия възможна: по-чист въздух в градовете – кауза, за която може да допринесе всеки.

Мисия възможна: по-чист въздух в градовете – кауза, за която може да допринесе всеки.

by firstcitizen

Почитателите на Дж. Р. Р. Толкин познават добре дракона Смог, заграбил съкровищата на джуджетата и разрушил град Дейл с огъня, който издишвал. Макар, че за този дракон се разказва в роман пълен с приказни същества, факт е, че днес почти всеки голям град се е „оборудвал“ със собствен (дракон) смог, който замърсява въздуха с огнения си дъх. Замърсяването на атмосферата в големите градове е световен проблем – въздухът, който дишаме днес, е пълен с опасни токсични замърсители. Всяка година милиони хора по света умират заради замърсяването на въздуха.

Разбирането на различните форми на замърсяване и как се създават, са първите стъпки за откриването на най-добрия начин те да бъдат ограничени. Обикновено хората причиняват замърсяване с дейността си, и именно хората са тези, които трябва да положат усилия за спирането на тези дейности.

В повечето случаи главната причина за замърсения въздух в градовете е използването на изкопаеми горива. Газовете изпускани при горенето им освобождават много частици, които са вредни за хората, особено за децата и възрастните, и като цяло са пагубни за околната среда. За да се избегне това, основният акцент трябва да падне върху намаляването на зависимостта от изкопаеми горива за енергия и транспорт. За справяне с проблема, в общи линии, учените се обединяват около следните направления:

Превключване към чиста енергия

Превключването от изкопаеми горива към възобновяема енергия може да намали емисиите на вредни газове. Възможностите в тази област са много: енергия на вятъра, слънчева, геотермална, хидроелектрическа, при производството на този тип енергия няма твърди отпадъци, няма изпускане на вредни газове.

Намаляване на емисиите от автомобилите

Хората на новия век не могат без автомобили и мобилност, но на пазара вече съществуват нови чисти технологии, които заменят дизеловите и бензиновите двигатели. Превозните средства, които използват алтернативни технологии имат предимството да са с нулеви или намалени емисии на вредни газове. Тенденциите в последните години са за поетапна забрана на превозните средства, които използват изкопаеми горива, като в ЕС вече започна поетапна забрана на автомобилите с дизелови двигатели.

Промяна на градската среда

Индиректни мерки, които променят градската среда могат да доведат до значително подобрение на качеството на въздуха. Например, правителствени политики, които да регулират индустриалните процеси, водещи до изпускане на вредни газове и частици. Местните власти също могат да въвеждат регулации, които допринасят за подобряване качеството на въздуха. Засаждането на дървета и създаването на зелени площи (наместо премахването им) също може да намали значително замърсяването на въздуха.

Нетрадиционни иновативни методи

Познаваме основните материали, които могат да се рециклират – хартия, пластмаса, метал, стъкло. Но как може да се рециклира нещо, което не можем да докоснем – мръсния въздух? Смогът покриващ големите градове и токсичните газове отделяни от сметищата могат да се превърнат в нещо полезно, когато се търсят начини това да стане. В Пекин, където проблемът с мръсния въздух е особено изострен, неотдавна бе публикувана новината за тухли, направени от изсмукани от мръсния въздух частици, смесени с глина.

В Холандия пък, художник е изобретил кула, която изсмуква мръсния въздух и излъчва чист, като всмуканите фини частици биват превръщани в мъниста за бижута.

Все пак, това са изобретения, които нямат практическа полза, тъй като полезният ефект от тях е микроскопичен. В Масачузетския технически институт (MIT) обаче, един новатор е на път да създаде технология, която отнема вредни частици директно от източника. Анирудх Шарма е измислил начин да събира черния дим – този, който виждате да излиза от комини и автомобилни ауспуси, и да го превръща в мастило за принтери.

 „Пигментацията на този дим всъщност е неизгорял въглерод, освободен от непълното изгаряне, тоест сажди, казва той. “Ако уловите този въглерод и го преработите чрез прост химически процес, можете да направите наистина висококачествена суровина за печатните и мастилените индустрии“.

Черното прахообразно вещество, оставено след отстраняването на канцерогените и замърсяванията, е това, което Шарма нарича „черно злато“. Смесено с малко алкохол и масло, то може да се превърне в по-евтина алтернатива на традиционното мастило.

В нашата столица – София, както и в доста градове в България, проблемът със замърсеният въздух все повече се изостря.

Но как градовете по света се справят със замърсяването?

В почти всички случаи, от Делхи до Цюрих, насърчаването на колоезденето, подобряване на градския обществен транспорт и ограничаване движението на автомобилите, са част от мерките, които местните власти предприемат. Ето как се справят някои градове по света: Прочети повече

Има много общи неща, но и различни подходи за справяне с проблема. Главното за намаляване на вредните емисии и по-чист въздух в градовете, е да има съгласие и подкрепа от различните слоеве на обществото. От една страна институциите би следвало да адаптират законодателството и управленските си методи в посока, която работи за подобряването на условията за живот в градовете и по-конкретно за намаляване на трафика и спиране на източниците на замърсяване. Живеещите в големите градове от друга страна трябва да са активни в своите искания това да се случи, но също да бъдат част от този процес. Всеки човек поотделно или в група може да допринесе за това въздухът да стане по-чист.

Стъпките за това са много и всеки може да даде своя принос:

Използвайте обществен транспорт – Оставете колата. Карайте колело. Вървете пеша.

Когато шофирате – правете го разумно : само когато се налага, в рамките на разрешената скорост, правете редовно прегледи на колата си, сменяйте течностите, поддържайте гумите, купувайте енергийно ефективни коли. Всеки проблем с автомобила води до увеличаване на вредните емисии. Планирайте пътуването с автомобил така, че да свършите повече неща като изминете по-малко километри.

Изолирайте добре дома си – така ще намалите загубите на топлинна енергия и следователно ще намалите разходите за отопление, а с това и общите разходи за производство на топлоенергия. В спалнята добавете още едно одеяло и спете на хладно, това е хем по-здравословно, хем пестите енергия.

Купувайте енергийно ефективни уреди – използвайте по-малко топла вода. Може да се пере ефективно и на ниски температури. Изключвайте лампите и електроуредите, когато не ги използвате. Консумацията на енергия безцелно, всъщност налага производството на енергия безцелно и следователно води до излишни емисии от газове в атмосферата.

Използвайте енергия от обновяеми източници. При производството на слънчева енергия няма вредни емисии. Използвайте газ вместо въглища. Традиционното в България използване на въглища за отопление и добив на електроенергия е всъщност един от основните замърсители.

Изсушавайте дрехите на простор, вместо да използвате сушилня. Можете да заметете с метлата, вместо да ползвате прахосмукачка. Използвайте вентилатор вместо климатик. По-малко използване на електричество – по-малко замърсяване.

Избягвайте пластмасовите продукти,  те са всъщност производни на нефтопродуктите, а нефтената индустрия е един от основните замърсители на атмосферния въздух. Използвайте продукти с минимум опаковки. Повечето опаковки са от найлон и пластмаса, следователно замърсители.

Използвайте бои на водна основа и материали с ниско съдържание на летливи вещества. Като цяло, колкото по-малко са материалите, които използват нефт и химически продукти, толкова по-малко изпарения от тях ще има в атмосферата, но също и при производството им.

Използвайте повторно, рециклирайте, намалете консумацията. Всеки изхвърлен продукт означава повече боклук – повече разходи за транспортирането му (повече курсове на колите за смет), повече разходи за преработката му и повече лоши газове от унищожаването му. Нужно ли е това? Използвайте продукти, които могат да се използват многократно и рециклират. Така ще намалите свръхпроизводството на неща, които свършват на боклука, а излишни количества енергия се използват за направата на нови.

Отглеждайте собствени плодове и зеленчуци. Дори ако нямате градина – може да си посадите нещо на балкона. Ако имате люта чушка и магданоз в саксии на прозореца, няма да се налага да ходите до магазина – спестявате собственото си транспортиране до магазина, и обратното – транспорта за доставката на зеленчука до там. Всяка храна пътува стотици километри, за да стигне до вашата чиния, а това значи изгорели газове в атмосферата.

Посадете си градина. Зеленината, независимо от размера, ще отдаде на въздуха кислород и ще погълне въглероден диоксид. Нещо малко, мултиплицирано от много хора всъщност се превръща в голямо. Освен това, растения, отглеждани в дома допринасят изключително много за подобряване на въздуха и в помещенията.

Бъдете активни! Подкрепяйте инициативите, които местните граждански организации или местна власт предприемат, за да подобрят чистотата на въздуха. Не приемайте лошото за даденост, която не може да се промени. Всеки човек може активно да променя средата, в която живее, стига да бъде деен участник и подбудител на действия в тази посока. Говорете с представителите на местната власт и  правителствените служители относно притесненията, които имате във връзка с проблемите с чистия въздух във вашата общност и изисквайте тяхното действие. Това е ваше право и задължение на институциите, които са ангажирани с добруването на хората.

Подобряването на жизнената среда е от полза за обществото. Това е грижа към хората, но има роля и за бъдещото развитие на населеното място, и на света като цяло. Образовайте се и образовайте хората около вас. Колкото повече знаете за проблемите и възможностите за решаването им, толкова повече се разширяват хоризонтите за промяна.

Можем да направим много неща, които не се изчерпват с изброените, за да живеем в по-чиста среда и да дишаме по-чист въздух. Можем да го правим заедно и поотделно. Можем да загърбим оживлението на големия град и да отидем на село. Можем да останем в града и да направим всичко по силите си, за да променим нещата. Можем да превърнем мисията за чист въздух в мисия възможна. Но трябва да положим усилия!

Източници: http://back2nature.rocks/
conserve-energy-future.com

theguardian.com

citylab.com

greenliving.lovetoknow.com

You may also like