Home Избор на редактора СТЪПКА ТРЕТА: ВЕГЕТАТИВНА ФАЗА НА МАРИХУАНА

СТЪПКА ТРЕТА: ВЕГЕТАТИВНА ФАЗА НА МАРИХУАНА

by admin

След етапа на разсад , когато вашето растение е високо около 10-12см и / или е развило поне 3-4 комплекта „истински“ листа, време е да го транспортирате до по-голяма саксия, например контейнер 15литра .

Три прости стъпки за това:

  1. Първо подгответе големия си контейнер: добавете почва, след това изкопайте дупка в центъра, достатъчно голяма, за да може корените на вашите растения и почвата около тях да се поберат удобно в дупката. Ако сте започнали в кофичка от кисело мляко или друг твърд материал, можете да използвате първия съд като калъп, за да изкопаете дупката в новата саксия до подходящия размер.
  2. Внимателно извадете растението от малкия контейнер. Копайте около ръба на рендето с нож за масло, за да отделите кореновата топка от ръба на саксията, ако е необходимо.
  3. Поставете главното стъбло на растението между средния и пръстеновидния или показалеца и обърнете саксията. Почвата трябва да излезе в голяма струпка с корените, приблизително с размерите на дупката, подготвена на първата стъпка, и трябва да почива лесно в изправената ви длан. Внимателно поставете растението в дупката, която сте изградили в големия контейнер.

Ако почвата е твърде влажна, е по-трудно да се отдели от първия контейнер и по-лесно да ще се повредят корените, тъй като цялата коренова топка е по-тежка. Ако е прекалено суха, лесно е да повредите корените, тъй като повече почва ще отпадне и ще ги изложи. По този начин се опитвам да трансплантирам, когато почвата е суха в горната част, но все пак влажна под първия един см. или два от повърхността.

Свързана статия:  Топ 7 онлайн магазини за консумация и оборудване за отглеждане на марихуана

Колкото и да сте внимателни, процесът все още може да причини незначителни щети на кореновата система и ще отнеме известно време, за да се възстанови. Естествено е растението да бъде стресирано след трансплантация; Препоръчвам също да намалите концентрациите на хранителни вещества или да ги изключите изцяло, докато растението отново не покаже признаци на растеж (което може да е незабавно). Най-добре е процесът да се проведе през нощта , където ще има известно време да се уталожи, преди да започне процесът на фотосинтезиране сутрин.

След като преместите разсада в по-големи саксии, е време да подготвите климата за растежа на растенията.

Светлини: Вашите светлини трябва да бъдат включени 16 до 20 часа на ден. Някои производители дори ще пускат светлини 24/7 за вегетативните си растения. Няма категорични данни, които да подсказват, че където и да е от 16 до 24 е по-добро или по-лошо. Те ще се нуждаят от поне 16 часа, за да останат вегетативни – по-малко, и рискувате да започнат да цъфтят, тъй като по-късата продължителност на светлината имитира идването на зимата, т.е. естествения сигнал за развитие на цветето.

Можете да ги управлявате ръчно, но е много по-лесно да използвате таймера за светлина . Дори и да сте на бюджет, горещо препоръчвам таймер – те са евтини, а да не се притеснявате да включвате / изключвате светлините си два пъти на ден е огромно облекчение. Това също ще помогне да се избегне ненужното напрежение, в случай че забравите да изключите или включите светлините по всяко време. Ако сте чели предишните записи в нашата серия отглеждане на закрито, ще си припомните акцента върху избягването на течове от светлина. Същият принцип важи за светлинния график: незначителните колебания могат да доведат до ненужен стрес.

Свързана статия:  5 причини, поради които трябва да отглеждате свой собствен канабис

Имайте предвид, че канабиса са растения изискват около 15% син цвят на светлинния спектър, за да се избегне разтягане. Недостатъчното синьо ще доведе до по-тънки стъбла и в крайна сметка слабо растение с по-дълги междувъзлия (част от стъблото на растението между два от възлите, от които излизат листа).

Както предложихме в предишния ни пост; за отглеждане в малки мащаби (до 6 растения с марихуана), T5 флуоресцентни (или компактни спираловидни флуоресцентни, CFL) ще свършат добре работата.

Температура: По време на „деня“, когато светлините са включени, идеалната за отглеждане на стайна температура трябва да бъде 24 градуса. Ако бяхте невротичен човек по някакъв начин, какъвто съм и аз, поддържането на същата температура може да ви подлуди, така че не се бийте, диапазон между 22 – 28 са ОК.

Добре е температурата да падне до 18 гадуса , когато светлините изгаснат, няма проблем, но не по-ниска от това. Освен това искате да избегнете температура над 32 С, ако е възможно. Над 32С растежът на растенията започва да прекъсва и задържането става по-тежко, докато температурата продължава да се повишава.

Влажност: Що се отнася до влажността, 45% – 65% трябва да се поддържат във вашата стая за отглеждане на марихуана по всяко време. Клонингите и разсадът предпочитат да имат по-висока влажност, тъй като това насърчава събирането на влага през листната повърхност, за разлика от събирането през корените. Разсадът нямат напълно развити коренови системи и вярвам, че са по-ефективни при събиране на влага през листата си, докато развиват кореновата система, необходима за поддържането си.

Поливане: Поливайте растенията си с марихуана само когато почвата е напълно суха, дори не е влажна. Изчакайте, докато горната част на почвата е около сантиметър дълбока суха – просто прокарайте дупка в почвата, използвайки пръста си, ако е суха, това означава, че растението се нуждае от поливане. Можете също така да потърсите визуални сигнали, които предполагат, че растението се нуждае от вода, най-очевидната от които е увиснала листна маса. Пренасищането е много по-пагубно и по-бавно за поправяне, отколкото пресушаването; винаги го играйте безопасно и не поливайте, докато не сте сигурни, че растението е готово. Те ще ви уведомят, когато имат нужда!

Що се отнася до поливането на растението, трябва да накиснете саксията. Добавете вода, докато видите, че излишната вода започне да изтича и да се оттича от дъното на саксията.

Следете процеса на поливане, водете си бележки и създавайте график. Запознайте се с цикъла на поливане / сухо. Отново растенията наистина могат да ви помогнат да научите графика, който предпочитат – потърсете тези визуални сигнали, ако не сте сигурни колко често те трябва да се поливат.

Циркулация на въздуха и вентилация: говорихме за това на нашата стъпка първа: Как да изградим перфектната стая за отглеждане на закрито (за до 6 растения) . Достатъчната циркулация и обмен е от съществено значение за поддържането на растенията ви проспериращи и здрави. Процесът също ще помогне за стабилизиране на температурата и нивото на относителната влажност.

  • Уверете се, че имате вентилатор (или няколко вентилатора, в зависимост от размера на стаята ви и размера на вентилаторите), за да циркулирате въздуха.
  • Избягвайте вентилаторите да духат директно върху растението.
  • По всяко време оставяйте отвор в стаята за отглеждане, за да пуснете стария въздух да излезе и да влезе свеж въздух. Това трябва да са два отделни отвора; имайте предвид потенциалните течове на светлина от тези области.

В идеалния случай ще сменяте обема въздух в стаята / палатката два до три пъти в минута. Най-добрият начин да направите това е да настроите изпускателен вентилатор за канали, който повечето отглеждащи палатки са готови да поддържат. Вентилаторите за отработените газове се оценяват от това колко въздух могат да се движат за даден период от време, в единици като кубически метри в минута (CFM или фута 3 / мин)

За да определите колко вентилация е необходима за вашето пространство, ще трябва да направите бързи измервания и да извършите няколко бързи изчисления – неща от четвърти клас. Ето бърз старт и пример:

  1. Измервайте размерите на вашето пространство за отглеждане – дължина, ширина и височина. Ако използвате палатка за отглеждане или сте изградили обичайно пространство за отглеждане, вече трябва да знаете това! Палатката ми за отглеждане е 4 м х 4 м х 7 м.
  2. Изчислете обема на растежа си. Формулата е L x W x H. По този начин, 4 x 4 x 7 = 112 м 3 (кубически м).
  3. Искаме да изкарате два до три обеми в минута. Обемът на нашата палатка е 112 м 3 . Нека да видим как изглежда два до три обеми: 112 x 2 = 224. 112 x 3 = 336. По този начин искаме да потърсим вентилатор , който може да се движи поне 224 CFM, и всичко по-високо от 336 ще бъде излишно.

Хранителни вещества: По време на вегетативния етап искате да сте сигурни, че имате достатъчно азот (N) в почвата си. Това ще бъде осигурено от почвата и  торове. Ако сте използвали почвата, която ви предложихме в предишния ни пост ( Стъпка първа: Как да изградите перфектната стая за отглеждане на закрито ), BioBizz Atami, тогава трябва да започнете своя разтвор за торове с не повече от половината от препоръчителната сила на производителя.

Увеличете потентността на торовия разтвор само ако сте установили дефицит на хранителни вещества. Както и с поливането, по-лесно е да се прекалява с хранителните вещества и да предизвика токсичност и изгаряне, отколкото да се развият тежки дефицити от недохранването. Токсичността е по-често срещана при растеж в закрити помещения, отколкото недостатъци.

КОЛКО ДЪЛЪГ Е ВЕГЕТАТИВНИЯТ ЕТАП НА МАРИХУАНАТА? (ВЕГЕТАТИВНА ДЪЛЖИНА НА ЕТАПА)

дължина на вегетативния етап е много важна, за да гарантира добро качество на културите, тя също така определя силата на вашите растения, но времето е различно.

Като цяло препоръчителната минимална продължителност на вегетативния етап на канабиса около 4 седмици . Въпреки това, все още искате да следите растенията си, преди да преминете към следващия етап; Етапът на цъфтеж. Искате да сте сигурни, че растенията ви са високи 40-50см и са развили поне 5-7 клона.

Някои могат да достигнат до 40см, преди да развият 5-8 клона, тъй като имате ограничено пространство в стаята си за отглеждане, предлагам да отрежете или подрязвате вашите растения , докато се прилагат и двете условия (40см и 5-7 клона).

Една от най-добрите части на отглеждане на закрито е възможността да контролирате вегетативната продължителност на вашите растения. Четири седмици вегетативно обикновено са достатъчни, за да получите растение с приличен размер с минимално обучение, готово за цъфтеж. Въпреки това, можете да удължите вегетативната дължина за неопределено време, за да позволите на растенията ви да растат по-големи и да улесните тренировката, което може да доведе до значително по-големи добиви и по-последователни пъпки.

ОБУЧЕНЕ – ЗА ПОДОБРЕНИ ДОБИ

Най-добрият начин да подобрите добива си от всяка реколта е да тренирате вашите растения. Обучението включва манипулиране на модела на растеж на растението чрез огъване, завързване и дори отрязване на части от растението. Техниките за обучение са разделени на две широки категории, но често се използват в тандем за постигане на страхотни резултати. И двата набора от техники въвеждат стрес, както подсказват имената; това означава, че въпреки че крайният резултат е по-голямо и здраво растение, растежът може да бъде временно закъснен или върнат обратно. Почти във всички случаи тези забавяния се компенсират с повишени добиви. Правилното обучение  не  е единственият най-ефективен фактор за увеличаване на добивите в иначе здрави и успешни растежни среди.

Обучение с нисък стрес: Тренировката с нисък стрес (LST) е процесът на огъване на крайниците и нови израстъци на растението, за да ги принуди да растат в определени посоки или ориентации. Целта на тренировките с ниско натоварване е да се развие плосък, с множество върхове, независимо дали са от множество растения или едно растение, което е на върха. По-долу ще разгледаме топинга.

Има редица начини да проведете тренировките си с нисък стрес. Най-добрият инструмент за процеса, за начинаещ, е twisty-tie. Използването на усукани връзки е просто, евтино и ефективно за повечето цели на LST. Те могат да бъдат закупени на рула с различна дължина, които могат да бъдат нарязани по размер за вашите нужди. Ще ви трябват повече, тъй като растенията ви стават по-големи, но една ролка лесно може да продължи многократно растеж, особено ако отново използвате секциите и използвате последователни методи на обучение (използвайки саксия със същия размер и връзване на едни и същи крайници по време на всеки цикъл на растеж). Twisty-tie също се предлагат в различни дебелини, като по-дебелите видове обикновено имат гумено покритие, което няма да се врязва в растението.

Друг често използван инструмент за тренировки с ниско натоварване е пергола или мрежа, през която са изтъкани крайниците на растението, за да се ограничи пространството им за растеж. Този инструмент често се нарича „скрог“ или „екран зелено“. Скрогът в крайна сметка е по-ефективен, дори и малко по-малко гъвкав. Не препоръчвам за начинаещи, тъй като може да е трудно да поливате растенията.

Обучение с висок стрес: Обучението с висок стрес (HST) е чадър термин за редица процеси, които въвеждат значителен стрес за растението. Ще разгледаме няколко от тези техники: , фимиране и суперкропиране.

  • Топирането е процесът на отрязване на върха на растежа точно над възел. В резултат на преливане на един крайник, този крайник (обикновено) ще израства два нови клона за растеж. Тези нови клони в крайна сметка ще нараснат до размера на оригиналния връх и в крайна сметка дори ще надминат оригинала по размер. По този начин, връхната част на крайника води до два пъти повече върхове с подобен размер; лесно е да се види как това може да подобри добива!
  • Фимиране (FIM) е подобен процес на топинга. Вместо да режете на върха точно над възел, вместо това режете новия връх за растеж в самия връх, стресирайки младия фен. Аз лично не използвам този метод, но се предполага, че той работи много подобно на топинга, като същевременно въвежда по-малко стрес и има по-бързо време за възстановяване. Резултатът от процеса трябва да бъде множество нови клони за растеж от това, което преди е било един връх.
  • Суперкопирането е процесът на усукване до счупване на малка част от стеблото. Обикновено това се прави на по-малки участъци от стъблото на по-младите растения чрез прищипване на стъблото между пръстите ви. В резултат на тази процедура растежът ще бъде временно забавен. Докато растението се възстанови, то ще развие голям възел в тазиобласт, за която се смята, че подобрява потока на хранителни вещества и по този начин растеж отвъд тази част на крайника. Целта на процеса е да се направи твърдото стъбло по-меко и плътно – то трябва да виси накуцвано, но да не бъде разкъсано и изобщо да не е изложено на въздуха. Тази техника, разбира се, е трудна за изпълнение правилно, защото е лесно да се прекалява.

LST и HST може да изглеждат сложни за градинарите за първи път, но препоръчвам да опитате поне една или две от тези техники при първото си отглеждане. Единственият начин да научите как да овладеете тези техники е да ги практикувате! С всеки цикъл на растеж, който продължава 12 седмици или повече, е изключително важно да научите колкото можете повече от всеки цикъл. Не се страхувайте да забавите разсад или клонинг или да върнете  реколтата си седмица или две назад, за да осигурите повече вегетативен растеж и време за тренировки. Почти винаги си струва да отделите повече време за обучение, вместо да цъфтете възможно най-бързо – допълнителното време се компенсира от по-големи реколти.

 

You may also like