Home Избор на редактора Денвър декриминализира магическите гъби

Денвър декриминализира магическите гъби

by firstcitizen
На 07.05 2019 година Денвър е гласувал за декриминализиране на употребата на магически гъби с това става първият американски град, който го е направил.

Предложението бе подложено на публично гласуване  и бе прието с малко мнозинство от 50,6%.

Инициативата за декриминализиране на псилоцибина, което е психоактивното вещество в „магически гъби“ бе водено от организация наречена „Decriminalize Denver“ в Денвър. Инициатива 301, както се нарича законопроектът, инструктира правоприлагащите органи в Денвър да планират „магическите гъби“като най-нисък приоритет. Инициативата е приключила, като са гласували 89 320 гласа „за“ и 87 341 гласа „против“. Резултатите са сертифицирани на 16 май. Мярката декриминализира притежаването и употреба за лицата на възраст 21 години и повече. Законопроектът обаче не разрешава продажбата на псилоцибиновите гъби.

През 2018 година Американската Администрация по Храните и Лекарствата ( U.S. Food and Drug Administration) прие псилоцибина като „новаторска терапия”на редица заболявания, което означава, че псилоцибин е получил по-бърз път до одобрение за лекарства, които показват предимства на лечението с псилоцибин (магически гъби) в сравнение с настоящите възможности за сериозни или животозастрашаващи състояния.

Въпреки че псилоцибиновите гъби технически все още ще бъдат незаконни, ограниченията за лична употреба и притежание от възрастни ще бъдат драстично смегчени.

Сега полицейските служители ще бъдат инструктирани да третират потребителите на магически гъби, като най-нисък приоритет.

Денвър декриминализира канабиса през 2005 г. преди останалата част от щата Колорадо. Референдумът във вторник беше първото гласуване на САЩ за магически гъби.
Какво представляват магическите гъби?

Те са  гъби, които растат в целият свят. Магическите гъби съдържат психеделичен химикал наречен псилоцибин.

Националната здравна служба на Обединеното кралство ги описва като халюциноген, които  „кара хората да виждат, чуват и преживяват света по различен имногопластов начин.

     Психеделиците  могат да трансформират психичното здраве.
     Психеделиците  „имитира опит близък до смъртта”.
     Магически гъби „нулират“ депресията на мозъка
Псилоцибиновите гъби облекчават  Клъстерно Главоболие
  Псилоцибиновите гъби лекуват След Травматично Стресово Разстройство (Posttraumatic stress disorder / PTSD англ. ез. )
Псилоцибиновите гъби лекуват  Обсесивно Компулсивно Разстройство (ОКР)
  Псилоцибиновите гъби лекуват пристрастявания от Алкохол, Тютюнопушене и от други тежки наркотици

Западняците започнали да ги приемат като наркотик за отдих през 50-те години на миналия век, но може би са били използвани много преди това в ритуали в някои части на света като Централна Америка.
По  българите земи магическите гъби са известни от  над 10 000 години, сведения за това показват рисунки в Магурата нарисувани с лайна от прилепи (гуано) през Палеолита.

Съгласно федералния закон на САЩ, псилоцибин принадлежи към същата група забранени лекарства като хероин и LSD, и от 2005 г. е обявен за наркотик от клас А в Обединеното кралство.

Федералното правителство на САЩ твърди, че псилоцибинът има висок потенциал за злоупотреба и не е приет медицинска стойност. Но последните години излизат все повече проучвания, които доказват медицинската стойност на псилоцибиновите гъби. (магическите гъби)

В много други страни наркотиците остават незаконни.
Какъв е аргументът за декриминализация?

Участниците в Денвър казват, че псилоцибиновите гъби „могат да бъдат полезни при лечението на клъстерни главоболия, След Травматично Стресово Разстройство (Posttraumatic stress disorder / PTSD англ. ез. )] и Обсесивно Компулсивно Разстройство (ОКР).

Защитниците на пси. гъби казват, че нарастващото количество доказателства доказва, че лекарството (псилоцибиновите гъби) имат терапевтични ползи за широк кръг заболявания, от безпокойство до пристрастявания.

Проучване в Обединеното кралство през 2016 г. установи, че халюциногенният химикал (псилоцибин) в магическите гъби е обещаващ за хора с депресия, която не може да бъде излекувана по друг начин .

В Айова, републикански законодател наскоро въведе два законопроекта за премахване на магическите гъби от списъка на контролираните вещества.

В два други щати на САЩ – Орегон и Калифорния наскоро стартираха кампании за подобни въпроси при гласуването за изборите през 2020 година.

Как ще работи новият закон в Денвър?

Сега на служителите ще бъде забранено да „изразходват средства, за да налагат наказателни санкции“ за лична употреба и притежание на наркотици за жителите над 21-годишна възраст, което ефективно пречи на града да преследва или арестува възрастни, намерени с гъби.

Според гласуването възрастните могат дори да отглеждат гъби за лична употреба.

Но псилоцибинът не се легализира и не може да се продава от бизнеса с канабис.

Преди гласуването областният прокурор на Денвър Бет МакКан, каза, че макар и да е против предложението, ако премине, тя ще подкрепи създаването на група за преглед, която да проучи ефектите от лекарството.

Промените могат да влязат в сила още през следващата година.

Как реагират хората?

Кевин Матюс, който ръководи кампанията за декриминализиране на гъбите, заяви пред Denver Post: „Срещу всички шансове, ние надделяхме. Това е, което се случва, когато малък екип от отдадени и страстни хора се обедини под една идея, за да създаде промяна.“

Неговата група Decriminalize Denver, която стоеше зад инициативата, заяви:
„Никой не трябва да ходи в затвора, да губи децата си, да губи работата си и да губи правата на гражданите си за използване на гъба. Един арест е твърде много за нещо с такова ниско ниво и управляеми рискове за повечето хора, в сравнение с потенциалните ползи.“

Няколко важни фигури се противопоставиха на декриминализацията, включително кмета на Денвър Майкъл Хенкок и г-жа McCann.

Г-жа McCann каза на Washington Post:
„В този момент не мисля, че това е добра идея. Все още преценяваме марихуана и въпреки че нещата вървят добре досега, все още измерваме въздействието върху хората от Денвър. “

You may also like