Home Марихуана Тестерите за трева на КАТ: Какво трябва да знаем за тях (Част 1)

Тестерите за трева на КАТ: Какво трябва да знаем за тях (Част 1)

by admin
Канабис марихуана лечение CBD THC

До тази поредица от статии се стигна след десетки молби от наши приятели на страницата на каузата Liberty 420, по повод стотиците случаи на полеви тествания за шофиране след употреба на канабис, отнемане на книжки и налагане на глоби в чудовищни размери за нещо, което е възможно да си правил преди 2 дни и да няма никакво отражение на шофирането ти. Интересът към темата беше толкова голям, че когато написахме, че се нуждаем от 200 лева, за да закупим тестерите и да проведем експерименти с тях, за два дни събрахме почти 600 лева. Следващите редове в са резултат от нашите изследвания по темата и разглеждат проблема в детайли. След като прочетете и трите части ще знаете колко часа след употреба сте в безопасност, какво можете да направите, за да преминете успешно слюнчест тест,  как да си помогнете за кръвен тест, какви са различните положения, в които можете да изпаднете спрямо закона и МВР, какво се случва ако сте пациент на медицинска марихуана (масло) и шофирате, както и още много информация, съпътстваща проблема.

Защо тестовете на КАТ не правят улиците ни по-безопасни?

Логична реакция, когато чуеш, че полицията пази улиците ни от надрусани хора зад волана, е да се почувстваш в по-голяма безопасност. В конкретния случай с канабиса, нещата не изглеждат толкова еднозначно. Пишем тази точка понеже винаги се намира някой, който да ни обвини в това, че развращаваме младежта и я стимулираме да се друса, правейки достъпна информацията как да се предпазват от вредите от наркотиците(?!), например.  Предполагаме, че вълна от възмущение ще засипе и тази поредица от статии. Просто смятаме, че в момента битката на гражданите с МВР е неравностойна и първите се нуждаят от нужната информация, с която да решат как да защитят свободата си най-добре. Разбира се, не трябва да забравят, че със свободата идва и персоналната отговорност към собствения ти живот и този на околните. Не смятаме шофирането под въздействие на канабис за смъртно опасно само по себе си. По пътищата на България има далеч по-рискови за сигурността ни фактори и обстоятелства, спрямо които КАТ и МВР не предприемат нищо. Пушещите трева се превърнаха в лесна и удобна жертва за пълнене на нечии гуши.

1) Дали канабисът пречи на уменията за шофиране продължава да е спорен въпрос със силни научни аргументи, подкрепящи и двете тези.
Това, което знаем като статистика и факти е, че в щатите, където са въвели легална и/или медицинска трева, пътните инциденти намаляват, особено при хората във възраст между 25 и 44 години.

2) Не е важна безопасността, важни са глобите
Цялата система за тестване е направена с цел не за да се осигури по-голяма сигурност, а просто повече хора да бъдат заловени. Тестерите на КАТ са закупени със специално изискване за повишена сензитивност към THC(тетрахидроканабинол – активната съставка в конопа), за да може хора, които дори са употребявали предишния ден, да бъдат заловени. Законът за движение по пътищата от своя страна изпраща на съд всеки, който шофира „…след употреба на наркотични вещества“, независимо, дали е под влиянието им или не. Така, правораздавателната ни система, само за няколко месеца, се изпълва с дела за шофиране след 15-24 часа след последна употреба. Защо се прави това? Ами най-вече заради събиране на глоби и попълване на дупки в бюджета. Глобата обикновено е в размер на 1000-1500 лева, а един полеви тестер струва на МВР едва 20. Представете си колко пари влизат в бюджета от подобен безсмислен лов на вещици. Представете си и какъв проблем се отваря пред хората, които биват лишавани от право на шофиране за месеци, дори година. Много е възможно това да ги извади от пазара на труда за наказателния срок и да хвърли черно петно в биографиите им, което ще направи възможността за влизане обратно на пазара на труда – още по-трудна.

3) Както всичко друго, МВР използва възможността, за да рекетира гражданите
В последните месеци имаме десетки докладвани случаи на страницата ни Liberty 420  за рекет и корупция около извършването на полевите тестове. Най-честия начин за случване е преди тест да получиш регулярния въпрос „Ако има нещо, кажи си, за да оправим работата преди да стане късно“, след което следва и парична размяна. В София мизата е между 50 и 100 лева като са ни известни случаи, както за 20, така и за 500 лева. Въпрос на договорка. Ако вие сте преживял подобен случай, отбележете го на интерактивната карта със зелен маркер.

4) Тестерите традиционно водят до употреба на по-рискови вещества
Независимо дали става дума за тестери за шофьори или уринни тестове за ученици, резултатът е един и същ – стимулира се употребата на нови вещества (дизайнерски наркотици), които не биват засичани от тестерите, но пък са изключително рискови за здравето и психиката на употребяващите ги.

Какво представляват слюнчестите тестери на КАТ?

Поне на нас са ни известни два вида тестери на КАТ, и двата на фирма Dräger  – DrugCheck 3000 и DrugTest 5000. Почти всичката информация, до която достигнахме, е свързана с първия модел – 3000. За него знаем, че в рамките на 2016-та година, МВР се е сдобило с 3750 бройкиДоговорът за доставка ни разкри техническите спецификации на тестера, за да можем в последствие да анализираме възможностите му. Уви, за DrugTest 5000 не знаем много. Не успяхме да открием документ за покупката му с подробна техническа спецификация. Единствената, която имаме, е от доставчика, но е изключително постна от към информация, особено за степента на сензитивност спрямо THC. Нямаме представа с колко точно  бройки от модел 5000 разполага КАТ. Затова съсредоточихме усилията и вниманието си към масовия модел – 3000. За него знаем, че засича THC (канабис), опиати (хероин, морфин, фентанил и т.н.), амфетамин, метамфетамин, MDMA (Ecstasy) и кокаин. Проучванията ни касаят единствено и само употребата на THC и тестера.

Как от КАТ разбират, че шофирате „…след употреба“?

Има много начини КАТ да установят следи от канабис в системата ви, но те са избрали най-релевантния. Все пак, в урината можем да открием следи от канабис дори 40 дни след последна употреба, в косъма – също. В слюнката се смята, че часовете за засичане са значително по-малко (до 24 часа), което е по-релевантно за случаи на употреба и управление на МПС.

Нещата се случват по следния начин. Когато тялото ви поема THC (или по-точно, когато изгаряме тревата, THC се преобразува на ∆-9 THC) черният ви дроб метаболизира ∆-9 THC в THC-COOH. THC-COOH е нещото, което стои страшно много време в системата ви и се наслоява по мастните ви тъкани. Него лесно можем да открием в урината, кръвта, корена на косъма ви до чак месец след употреба.
Това което слюнчестите тестери, като този на КАТ, търсят във вашето тяло, e ∆-9 THC или по-точно – остатъци от употребения канабис. Единицата, с която установяват присъствието е нанограма вещество в милилитър слюнка (ng/ml). Модел 3000 на полицията има два режима за установяване:
1) Бърз – < 5 минути време за реакция – сензитивност: 40 ng/ml
2) Сензитивен – < 7 минути време за реакция – сензитивност: 15 ng/ml (според спецификацията на МВР са 10 ng/ml)
Тестерите, с които провеждахме нашите експерименти са със сензитивност 10 ng/ml, което означава, че покриват най-консервативния сценарий за тестерите на КАТ.

Колко време след пушене съм застрашен от положителен тест?

Това се оказа изключително труден въпрос, който няма еднозначен отговор. Има множество фактори, които могат да повлияят в посока намаляване или увеличаване на пределния час. Направихме проби върху мъж  на около 30 години, с 90 килограма тегло и ръст от 1.80м., редовен пушач. Пробите показаха положителни тестове на 2,3,4-ти часове и избледняване на чертата, обозначаваща положителен тест към 8-ми час. Тест върху друг мъж, около 2 метра висок и около 80 килограма тежък даде положителен резултат на 12-я час. Получихме разкази на хора от България, които са давали положителни проби пред КАТ на 14-и и 18-и часове, както истории на хора, които са давали негативни проби на 8-ми и 10-и часове. По всичко изглежда, че този пределен час е строго индивидуален. Все пак производителят на тестерите на КАТ, се е погрижил да направи експерименти и е споделил резултатите:
  

Както се вижда, пикът на количеството ∆-9 THC в слюнката Ви е между 1 и 3 часа след употреба и след това започва да пада главоломно. Графиката, наподобяваща камбанка иде да ви каже, обаче, че въпреки резкия спад в началото, ще имате все пак някакво количество ∆-9 THC часове наред. Например, независимо от факта, че някъде около 5-ия час ще имате 100 пъти по-малко ∆-9 THC в кръвта си, тестерът на КАТ отново ще даде положителен резултат. Възможно е да дадете положителен резултат дори и след 24 часа, но това би било екстремен случай.

КРЕДИТ: liberty420.org

You may also like