Home Земеделие Влиянието на рН

Влиянието на рН

by firstcitizen

Знаем, че хранителните вещества са от съществено значение за здравословния растеж на растенията и хранителните вещества. Някои почви са естествено бедни на определени елементи. Обаче, добавянето на повече хранителни вещества към почвите може да не означава непременно подобряване на растежа на растенията. Това трябва да бъде внимателен балансиращ акт.

Добавянето на тор, който е богат на макро елементи (например като Азот, Фосфор или Калии), може да не подобри плодородието на почвата от гледна точка на растенията. Дори когато всички други елементи, необходими за растежа, са изобилни, дефицитът на едно хранително вещество може да означава, че растението не е в състояние да расте добре. Това е известно като „законът на минимума“ на Либиг и често е рисувана като бъчва вода, където водата представлява растеж и всеки вид е елемент, необходим за растежа. Растежът е ограничен от който и да е фактор е най-нисък по отношение на това колко от него се нуждае растението. (например преполиването блокира усвояването на Азот от растенията)  Така че, ако например манган (Mn) не се предлага в достатъчни количества, растенията няма да растат добре, дори ако има много други хранителни вещества.

Хранителните вещества също могат да ограничат растежа на растенията, когато те са прекомерни. (преторяване) Някои хранителни вещества са токсични при високи концентрации и могат да убият растенията, ако има твърде много. Различните растения имат различни минимални и максимални допустими отклонения за всяко хранително вещество, както и фактори като температура, светлина и влага. В средата на своя диапазон те се развиват добре, но към всеки един край растежът ще бъде ограничен.

Наличието на хранителни вещества за растенията също е повлияно от активността на почвените микроби (например азотните фиксиращи, нитрифициращи и денитриращи бактерии, които се виждат в цикъла на азота в темата за макроелементите) и химията на почвата. Химията на почвата включва сложни взаимодействия между различните хранителни вещества и pH на почвата. Тези взаимодействия могат да означават, че дори когато в почвата има хранителни вещества, растенията не могат да се възползват от тях. Почвата е динамична система, при която промяната в рН или концентрацията на едно хранително вещество може да повлияе на другите чрез определяне на химичната форма на хранителната съставка и на химичните реакции, които претърпяват.

Какво е това „чудо“ рН и защо е важно за растенията?
рН е мярка за това колко киселинна или алкална е почвата, по-специално концентрацията на водородни йони (Н +). Стойността на рН варира от 0 (киселина) до 7 (неутрална) до 14 (алкална) и е логаритмична, така че рН 6 е десет пъти по-киселинно от 7. pH на почвата обикновено е между 3 и 10, са редки. Киселинните почви имат рН под 7, а алкалните почви имат рН над 7. Оптималният диапазон на рН за повечето растения е между 5.5 и 7.5.

pH на почвата се определя от основния първичен материал от които е изграден почвата, от какво е направена самата почва и от растенията които растат в почвата. (някой растения изменят pH на почвата от самите им вегетативни процеси, но и за да могат да се развиват по-добре, както и за да възпрепятстват развитието на други видове растения) . Алкалността се добавя към почвите чрез атмосферни влияния на варовик и други скали, които освобождават положителни йони натрий (Na), калий (К), калций (Ca) или магнезий (Mg). Почвите са склонни да стават по-киселинни с течение на времето, тъй като тези продукти от атмосферни влияния се отмиват. Киселиността се добавя и от дъждовната вода (която е леко кисела), когато растенията растат отделят CO2 и декомпостирането отделя киселинни съединения. . Разграждането, което може да направи киселините още по-кисели, е по-бързо, когато температурите са по-топли, така че почвите могат да бъдат малко по-киселинни през лятото, отколкото през зимата.

Поемане на рН и хранителни вещества
Наличието на хранителни вещества в кисели почви Калциевите (Ca) и магнезиеви (Mg) хранителни вещества са често дефицитни в киселинни почви, а манганът (Mn) може да стане токсичен, тъй като е по-разтворим в кисели почви и се поема от растенията в по-големи количества. Токсичността на алуминий е особен проблем за киселинните почви. Повечето почви съдържат алуминий, но в почви с рН по-високо от пет не е разтворим, така че не уврежда растенията. В кисели почви алуминият присъства в разтворими форми, които ограничават растежа на растенията. Блокираните(зашеметени) корени на растенията са по-малко способни да приемат хранителни вещества, така че растенията в кисели почви често са с недостиг на макроелементи (азот, фосфор, калий, калций и магнезий).

Наличие на хранителни вещества в алкални почви с наличието на Молибден се увеличава в алкални почви, тъй като е по-слабо свързан с глинените частици. Дефицитът на Молибден често може да бъде третиран чрез увеличаване на рН чрез вароване, въпреки че в много алкални почви молибденът може да стане токсичен за растенията. Микроелементите цинк, желязо, мед и манган са по-малко достъпни за растенията при рН, тъй като те са по-силно прикрепени към глинените частици.

Човешкото влияние на почвените хранителни вещества и рН.
PH на почвата може да бъде доста трудно да се промени и най-добре е да изберете растения, които да отговарят на вашата почва. Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите нивото на рН на почвата. Можете да направите това с помощта на прости тестове, за да получите бърз индикативен резултат от рН. Ще ви покажем как да използвате общ тест за рН в следващи публикации.

Повечето едногодишни зеленчукови култури предпочитат доста неутрални почви с рН около 6.5-7. Примерно Боровинките предпочитат кисели почви (рН 4.5-6). Боровинки, малини, картофи и киселец също растат добре в леко киселинни почви. Мащерка, риган и аспержи са култури, които растат добре в по-алкални почви (рН 6-8) и листни култури като спанак и зеле (зеле, броколи) като леко алкални условия (рН 7 – 7.2). Повечето култури имат широк диапазон от допустими стойности на рН, така че ако нямате доста екстремна почва, растенията ще се развият добре.

Можете също да промените киселинността на почвата, въпреки че това може да бъде доста трудно, особено за глинести почви често е просто временно решение. Трябва да се внимава, когато се променя рН на почвата, и най-добре е да се разбере колко и кога да се прилагат каквито и да е обработки за вида на почвата и климатичните условия. Също така открихме доста „митове“ за това, което може да промени pH на почвата ви, така че бъдете внимателни!

За да направите почвата по-алкална (повишаване на pH) Варовик – прахообразен варовик, креда или варовик доломит (калциев магнезиев карбонат) – често се добавя към кисели почви. Последният не трябва да се използва в почви с високи нива на магнезий, тъй като може да причини токсичност. (преторяване) Можете също така да използвате дървесна пепел от дървета от твърда дървесина и яйчени черупки или прахообразни черупки, за да увеличите рН.

За по-киселинни почви (по-ниско рН) Сярата се добавя към почвите като „елемен сяра“ за понижаване на рН. Сярата трябва да бъде добре смесена в почвата, така че да може да бъде разграждана на сярна киселина от бактерии за период от седмици до месеци. При по-малки мащаби, добавянето на органични вещества, включително компост и оборски тор, може да понижи рН.

You may also like