начало Марихуана Колко безопасна (или небезопасна) е дългосрочната употребата на канабис?

Колко безопасна (или небезопасна) е дългосрочната употребата на канабис?

от admin

С променящото се отношение към канабиса, както лекарствен, така и за отдих, употребата на канабис също нараства в много региони по света. Но колко точно безопасна е употребата на канабис в дългосрочен план?

Мненията за канабиса се променят, в това няма съмнение. Независимо дали става дума за медицински или развлекателни цели, употребата на канабис е много по-широко приета в много части на света. Въпреки това, все още има много неща, които не знаем за канабиса, включително колко е безопасна в действителност, особено в дългосрочен план.

Има ли рискове от краткосрочна употреба на КАННАБИС?

В GRYSTI обичаме канабиса и смятаме честната, открита дискусия за неговите ефекти е ключова за разбиването на годините на стигмата, изградена около него. Така че, нека започнем с разглеждане на краткосрочните ефекти на канабиса върху тялото:

Канабисовите рецептори [1] се намират по цялото тяло. CB1 рецепторите се намират в изключително високи концентрации в много региони на мозъка (включително мозъка, хипокампуса, мозъчната кора, базалните ганглии, хипоталамуса, амигдалата и други). CB2 рецепторите, от друга страна, се намират в имунните клетки и някои неврони.

Като се насочи към тези рецептори, канабисът може да причини промени в настроението, паметта, апетита , координацията, усещането за болка, възприятието и други. Помислете за характеристиките на канабиса: еуфория, релаксация, повишен апетит, променено възприятие на времето и различни начини на мислене. Канабисът също може временно да увеличи удоволствието, което изпитваме от яденето, секса , слушането на музика или гледането на изкуство и т.н.

Канабисът не може да причини смъртоносна свръхдоза и няма регистриран случай някой да умре като пряк резултат от консумацията на твърде много канабис. Въпреки това, някои канабиноиди (особено THC ) могат да причинят неприятни ефекти, когато се приемат във високи дози. Те включват:

• Проблеми с мисленето директно или решаване на проблеми
• Краткотрайна загуба на памет
• Състезателни мисли
• Тревожност
• Изпотяване
• Гадене и повръщане

Пушенето на канабис, също както пушенето на тютюн или всякакъв друг изсушен растителен материал, също може да предизвика остро дразнене на дихателните пътища.

ПРИВЛЕЧЕНА КАНАБИС ПСИХОЗА: ИСТИНСКАТА ли е „РЕФЕРНА СТРАНА“?

Google „рискове от употребата на канабис“ и ще намерите споменавания за CIP или психоза, предизвикана от канабис. Както подсказва името, CIP е преходен психотичен епизод (характеризиращ се със симптоми като параноя, заблуди, депресия, румънства, безпокойство и т.н.). През 2018 г. канадски адвокат дори обвини CIP, че го накара да обвинява непознат, че е терорист и си счупи ребрата с бейзболна бухалка.

Но колко истинска е причинената от канабис психоза ? Е, има много дебати дали канабисът може да предизвика остър психотичен епизод. Всъщност има много дебати [2] относно връзката между канабиса и психичните заболявания като цяло.

Дългосрочните рискове от употребата на CANNABIS

В краткосрочен план ефектите от употребата на канабис са доста леки. В дългосрочен план обаче употребата на канабис има някои по-значителни рискове.

КАННАБИС МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ РИСКОВЕ ЗА ЗДРАВЕ, СВЪРЗАНИ С Тютюнопушенето

Докато потребителите на канабис обичат да мислят, че пушенето на канабис е по-здравословно от тютюнопушенето, това просто не е така. Изследвания [3] показват, че димът от канабис съдържа много от същите вредни токсини като цигарения дим.

Mars Hydro LED Grow LightsСемена марихуана

Рисковете за здравето от пушенето на канабис идват от изгарянето. Димът от изгарянето практически на всичко съдържа множество канцерогени, токсини и дразнители. Когато вдишвате дим от канабис, вие директно въвеждате тези химикали в тялото си.

КАННАБИС МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ ПРОМЕНИ В МОЗЪЧНАТА СТРУКТУРА

Има изследвания, които показват, че канабисът може да повлияе на мозъчната структура. Изследване от 2014 г. [4], публикувано в списанието Neuropsychopharmacology, наблюдава как канабисът влияе на мозъчната структура в група редовни потребители на канабис спрямо група от случайни потребители. Проучването установява, че увеличената употреба на канабис корелира с намаляване на сивото вещество (което съдържа по-голямата част от мозъчните неврони) в области на мозъка, включително медиалната темпорална кора, темпоралния полюс, парахипокампанният вирус, инсула и орбитофронтална кора. Тези области са богати на CB1 рецептори и играят важна роля в „мотивацията, емоционалната и афективна обработка“.

Резултатите от това проучване са в съответствие с резултатите от други изследвания на животни.

КАННАБИС АФЕКТИРА УЧЕНЕТО, ПАМЕТТА И ВНИМАНИЕТО

Изследванията показват също, че канабисът може да повлияе на способността ни да учим и да помним. Как става това обаче, не е много ясно.

Проучване за 2016 г. [5], публикувано в списанието JAMA Internal Medicine, установи силна връзка между дългосрочното излагане на марихуана и влошаването на вербалната памет при хора на средна възраст (на възраст 18 и 30 години).

Проучването включва извадка от над 5000 участници, които са помолени да се отчитат самостоятелно за употребата на канабис и след това да участват в тестове за вербална памет, скорост на обработка и функция на изпълнител.

Проучването установи, че средно за всеки 5 години редовна употреба на канабис един от двама участници си спомня с 1 дума по-малко от списък с 15, показани преди това.

Други изследвания обаче предполагат, че канабисът може да помогне за намаляване на когнитивния спад, свързан със старостта. През 2017 г. изследванията [6], публикувани в Nature Medicine, показват, че макар THC да повлияе отрицателно върху младите мишки при тяхното представяне върху когнитивни тестове, той има обратен ефект върху по-старите мишки.

КАНАБИСА МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ ВРЕМЕННА ЗАВИСИМОСТ

Колкото и да обичате канабиса, важно е да сте наясно, че може да предизвика пристрастяване. Когато ТНС се свързва с рецепторите на СВ1, ендоканабиноидната система естествено намалява. Когато това се случи, той произвежда по-малко ендоканабиноиди и по-малко рецептори. При редовна употреба това означава, че естествено ще изградите толерантност към THC и ще се нуждаете от по-високи дози, за да получите същите резултати.

С течение на времето редовните потребители на канабис също могат да развият зависимост. Ендоканабиноидната система е естествено много умна система. В стресови ситуации, например, ендоканабиноидната система повишава нивата на ендоканабиноидите в отговор на повишаване на кортизола. Когато хората използват канабис за справяне със стреса, THC всъщност заема мястото на ендоканабиноиди като анандамид и 2-AG, което влияе върху способността на ендоканабиноидната система да се справя естествено със стреса в бъдеще. Това може да доведе до това хората да се чувстват зависими от канабиса в стресови ситуации.

По същество пристрастяването към канабис възниква, когато някой употребява канабис, чувства, че има отрицателно въздействие върху живота им и иска да се откаже от употребата му, но не може.

КАНАБИС СЕ СВЪРЗВА С ПСИХИЧЕСКОТО ЗДРАВЕ

Да, има изследвания, които показват, че канабисът може да повлияе на психичното здраве. Връзката между марихуаната и психичните заболявания обаче не е много добре разбрана. По-рано се смяташе, че канабисът може да причини психоза и шизофрения, но това изглежда не е така. Вместо това някои изследователи твърдят, че канабисът може да доведе до появата на психични заболявания при хора, които вече са предразположени към такива състояния. Въпреки това все още не разбираме как канабисът влияе на психичното ни здраве.

Mars Hydro LED Grow LightsСемена марихуана

ЗАБЕЛЕЖКА ЗА МЛАДИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ НА КАНАБИС

И така, сега разбирате както краткосрочните, така и дългосрочните ефекти на канабиса. При отговорна употреба обаче трябва да можете свободно да се наслаждавате на канабис, без да се притеснявате да се излагате на някакви сериозни рискове.

Важно е да се отбележи обаче, че младите хора трябва да се пазят от канабиса. Ендоканабиноидната система играе ключова роля в развитието на мозъка, от живота в утробата, чак до пубертета и до зряла възраст. Следователно строго се препоръчва младите хора, чийто мозък все още се развива, да НЕ употребяват канабис.

Външни ресурси:
  1. Канабиноидни рецептори: къде се намират и какво правят. – PubMed – NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Ето истината за това дали канабисът причинява психоза – и какво можете да направите, за да сведете до минимум риска от увреждане | Независимият https://www.independent.co.uk
  3. Здраве на марихуана и бели дробове | Американска асоциация на белите дробове https://www.lung.org
  4. Дългосрочни ефекти на канабиса върху мозъчната структура https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Дългосрочна употреба на марихуана, свързана с по-лоша словесна памет в средната възраст – за медиите – JAMA Network https://media.jamanetwork.com
  6. https://www.researchgate.net/publication/316842775_A_chronic_low_dose_of_D9-tetrahydrocannabinol_THC_restores_cognitive_function_in_old_mice
Опровержение:

Тази статия е написана само за информационни цели и се основава на изследвания, публикувани от други външни ресурси.

 

Mars Hydro LED Grow Lights
Семена марихуана

Related Articles

Ние и нашите партньори използваме технологии като “Бисквитки” за персонализиране на съдържанието и рекламите, които виждате, както и за да анализираме трафика на сайта. Изберете “Приемам”, за да приемете използването на тези технологии. За повече информация, моля запознайте се с обновените “Политика за Поверителност” и “Политика за Бисквитки” на GRYSTI.COM ПРИЕМАМ ПРОЧЕТИ ОЩЕ