Home Блог Как да отглеждаме Канабис (трева) в домашни условия

Как да отглеждаме Канабис (трева) в домашни условия

by Sofia Cannabis

Как да отглеждаме Канабис (трева) в домашни условия

Радвам се че се интересувате как се отглежда канабис в домашни условия и ако това ви е първият път, тук ще обясним какви материали са нужни и какъв е процесът на отглеждане. Преди да започнете имайте предвид че може да имате доста трудности по-време на отглеждането, но това е част от процеса и не трябва да ви спира!

Стъпка 1

Определяне място за отглеждане на Канабис, помещение за отглеждане или палатка за отглеждане (grow tent)

Първо определете мястото, на което ще отглеждате канабис, като това място не е задължително да е цяла стая или да купувате палатка за отглеждане. Може да е част от стая, която не се използва, мазе, част от гараж или неизползваема баня. 

Започнете с нещо малко…

Когато започвате първият си домашен проект имайте предвид.

  • По-малка площ, ще е по-евтино да започнете  
  • По-лесно се отделят грижи за по-малко растения
  • Направените грешки ще ви струват по-малко пари

Помнете, че всички нови и неопитни градинари правят грешки, от които ще загубят няколко растения.Ако загубите две растения е по-добре отколкото да загубите цяла градина от 15.

Чистотата на мястото за отглеждане е решаваща

Изчистете перфектно мястото, на което планирате да отглеждате, и изберете подходящо място, лесно за почистване след бране на реколтата и започване на новата.

Осигурете пълна тъмнина 

Друг решаващ критерий за една стая за отглеждане, е че никаква светлина не трябва да влиза при растенията когато са в тъмен период. Проникването на светлина по време на тъмните периоди ще стресират растенията и може да започнат да произвеждат мъжки цветове които не са желани. По този начин, голяма чат от градината ще бъде опрашена.

Други неща, които да се вземете предвид

  • Удобство: Ще трябва да проверявате вашите растения дневно. Трябва да имате удобен достъп до вашите растения, докато не придобиете опит и сте сигурни че растенията са на автопилот между проверките.
  • Температура и Влажност: Ако стаята в която мислите да отглеждате е сравнително топла и влажна, имайте предвид че след като добавите осветлението и саксиите, температурата и влажността ще се покачат допълнително. 
  • Сигурност: Изберете си помещение което е трудно забележимо от съседи или пешеходци. Някои вентилатори може да са малко шумни и не искаме някой да ги чуе и да се оплаче. Ако ярка светлина се вижда от стаята през нощта от неуплътнен прозорец, ще събуди подозрение. 

Стъпка 2 

Избор на осветление за отглеждане

Избирането на подходящите лампи за отглеждане е най-важната стъпка във вашата градина. Качеството на лапата ще определи количеството и качеството на отгледания канабис. Тук ще покажем най-разпространените лампи които се използват за отглеждане на канабис.

HID Лампи за отглеждане  (Grow Lights)

HID (разряд с висок интензитет) лампи са най-разпространени и използвани от индустрията. Те осигуряват добра комбинация от ефективност и са на добра цена, затова много хора предпочитат точно тези лампи. В сравнение с флуоресцентни тела са малко по-скъпи, но произвеждат много повече полезна светлина за същата консумирана енергия. От друга страна ЛЕД лампите имат много по-висок коефициент на полезно действие, но все още са много скъпи. 

Двата основно вида HID (разряд с висок интензитет) са:

  • Метален халогенид (MH), който произвежда светлина, която е синьо-бяла и обикновено се използва по време на вегетативен растеж
  • Натрий с високо налягане (HPS), който произвежда светлина, която е в  червено-оранжевия край на спектъра и се използва по-време на цъфтежа

В допълнение, HID крушките имат нужда от баласт и капак/рефлектор за всяка крушка. Някои баласти са предназначени за използване с MH или HPS лампи, докато много по-нови дизайни ще работят и двете.

Ако не можете да си позволите и двете (MH) и (HPS) си купете само (HPS). Те са с по-висок коефициент на полезно действие и излъчват повече светлина за използваната енергия. Препоръчително е да си купите дигитален баласт, защото работят по-прецизно и ще предоставят по-добри работни условия за вашата крушка и ще има по-дългъл живот.

Следващото много важно нещо е рефлектора, който ще използвате. Ако ще отглеждате в хладно помещение с добра вентилация, може да изберете отворен рефлектор. Ако ще отглеждате в малко помещение или палатка(grow tent)  е за предпочитане да изберете затворен цилиндричен (air-cooled) рефлектор.

Флуоресцентно осветление (Grow Lights)

Флуоресцентните осветителни тела, особено тези, които използват  T5 крушки, са доста популярни за засяване на семена и отглеждане на малки и млади растения, също така и за нови клонинги, които нямат нужда от силна светлина.

  • Срванително по-евтини от  (MH) и (HPS)
  • Не отделят толкова много топлина като  (MH) и (HPS)

Флуоресцентните осветителни тела не са толкова ефективни, произвеждат 20-30% по-малко светлина спрямо (MH) и (HPS) за същата консумирана енергия. Заемат доста повече място спрямо (MH) и (HPS).

LED осветление (Grow Lights)

LED съществува от известно време, но едва наскоро беше адаптирана за създаване на супер ефективни осветителни тела за отглеждане на закрито. Основният недостатък на светодиодните лампи е тяхната цена: добре проектираните тела могат да струват 3-5 пъти по-скъпо от съпоставимата HID лампи за отглеждане . Предимствата са, че светодиодите имат много по-дълго живот, използват много по-малко електричество, създават по-малко топлина, а най-добрите на пазара имат пълен спектър на светлината, което може да доведе до по-големи добиви и по-добро качество.

Има много китайски производители които продават доста евтини LED лампи. Някой от тях са доста добри и могат спокойно да заменят (МН) за фазата на развитие на растенията, но не могат да заменят HPS още.

Стъпка 3 

Вентилация

Растенията се нуждаят от движение на въздуха в стаята за отглеждане, за да растат здрави, и от въглероден диоксид, който е основен елемент в процеса на фотосинтезиране. 

Има два основни метода за вентилация:

  • Използват се два вентилатора. за да циркулират въздуха в помещението. Първият се слага високо в помещението, някъде близо до лампата за отглеждане и е настроен да изкарва въздух от стаята. По този начин засмуква топлият въздух и охлажда стаята. Вторият е поставен на пода на помещението и вкарва чист въздух в помещението. По този начин въздухът минава около растенията, охлажда ги и снабдява с въглероден диоксид.
  • При втория метод имаме запечатана стая за отглеждане, която трябва да е снабдена с климатик, вентилатори за да движат въздуха в стаята, овлажнител на въздуха (на места на които е много сух климата) или обезвлажнител на въздуха(за помещения с много висока влага). Също така ще е необходим източник на въглероден диоксид, защото ако растенията нямат въглероден диоксид, няма да растат. 

Стъпка 4

Контролиране на осветление, вентилатори и всичко останало

Има много различни устройства, с които да контролирате всеки един елемент във вашата градина като осветление, напоителна система, СО2, вентилатори, климатик и т.н… Тези системи са доста скъпи и не са задължително още в началото или ако това е вашият първи път в отглеждане на канабис. Може да започнете с обикновен регулатор за осветлението, който да контролира кога да се включват и изключват лампите. Тези са сравнително евтини и лесно достъпни. 

Контролирането на светлия и тъмния период е много важно за отглеждане на канабис: в общи линии когато растенията са в растеж трябва да осигурим 16-20 часа светлина и 12 часа когато са в цъфтеж. Лампата трябва да се включва и изключва по едно и също време всеки ден, за да се предотвратят проблеми свързани с непостоянно осветление.

Вентилирането на стаята може да е 24 часа на ден ако имате подходящите условия (не е прекалено студено, когато лампите са изключени) или може да използвате термостат, който да контролира включването и изключването когато е необходима. 

Термометър с допълнителен показател на влажността е задължителен във всяка стая за отглеждане, както и рН метър за проверка на водата или хранителният разтвор на растенията.

Канабис предпочита рН 6.0 – 6.8 ако се отглежда в органична почва и рН 5.5 – 5.8 ако се отглежда в хидропонна система. 

Стъпка 5

Избор на среда за отглеждане (почва или хидропонна система/безпочвена среда)

Отглеждането на закрито ви дава възможност да изберете как и в какво ще отглеждате вашите растения. Може да изберете органична почва която се смесва предварително и след това се полива само с вода, или да използвате хидропонна система и да имате голям контрол върху всеки стадий от развитието на растението. Тук ще опишем двата различни метода, както и някои от техните положителни и отрицателни страни.

Отглеждане в почва

Отглеждане в почва е един от най-предпочитаните методи за отглеждане от начинаещи градинари. Може да се купи почва, която е смесена с хранителни елементи за растенията и е готова за употреба. За по-напреднали или по-ентусиазирани градинари могат да се намерят много рецепти онлайн, как да си смесят почвата сами. Като в този случай някои от направените смеси може да се наложи да престоят няколко седмици преди да се използват. С този метод по-трудно се прехранват/изгарят растения от прекалено много хранителни елементи в почвата. 

Отглеждане в хидропонна система/безпочвена среда 

Rockwool Cubes

Този метод изисква стриктен график за хранене на растенията с минерални торове, които се усвояват директно от корените на растението. Тази техника позволява за по-прецизно регулиране на хранителният режим на растенията което допринася за по-бързо развитие и по-добри крайни резултати. Трябва да се има в предвид че тук мястото за грешки е много малко или почти никакво, защото недостатъчно храна или прекалено много храна за растенията може да ги убие много бързо. 

В този случай имаме няколко различни варианта, в които да се развиват корените (rockwool, vermiculite, expanded clay pebbles, perlite, and coco coir) минерална вата, вермикулит, експандиран глинен камък, перлит и кокосови влакна. Като тук също може да се смесват някой от различните материали за по добри резултати. 

Стъпка 6

Избор на съдове за отглеждане 

Smart Pot

Вида на контейнера, в който ще отглеждате, зависи от начина по-който ще отглеждате. Ако използвате безпочвена среда може да изберете минерална вата (rockwool) или кокосови влакна (coco coir) или ако решите да отглеждате в органична почва, ще изберете различни видове саксии които са подходящи за вашите условия на отглеждане. 

Има различни видове саксии в който може да отглеждате, някои са просто найлонова торба с дупки на дъното, която се използва като саксия (еднократна употреба). Или ако искате да си купите нещо, което е за многократна употреба и е с перфектно оттичане и осигуряващо добра циркулация на въздух в корените, може да предпочетете фабрични саксии (smart pots).

Стъпка 7 

Храна за растенията 

Ако използвате орананична почва, която е купена или домашно направена, тя е зареднена с необходимите съставки за отглеждане на вашите растения и е необходимо само да поливате с вода когато е необходимо.

Ако решите да отглеждате в безпочвена среда, ще трябва да осигурите всички необходими елементи за растежа на растението. Тук може да използвате течни минерални торове или разтворими соли. Има голямо разнообразие от продукти и компании на пазара. 

Стъпка 8

Поливане на растенията 

Повечето хора не се замислят за качеството на водата, която използват за поливане на растенията си. Това може да не е проблем, в зависимост от местоположението ви, но някои води съдържат голямо количество разтворени минерали, които могат да се натрупат в зоната на корените и да повлияят на абсорбирането на хранителни вещества, или може да съдържа гъбички или други патогени, които не са вредни за хората, но може да доведе до болести на корените.Освен това някои места имат високи нива на хлор във водата, което е вредно за полезните почвени микроби. Поради тези причини много хора избират да филтрират водата, която използват в градините си.

Най-важното нещо, което трябва да запомните е да не прекалите с поливането. Растенията от канабис са много податливи на гъбични болести на корените, когато почвата е твърде влажна. Прекаленото поливане на растенията е едно от най-често правените грешки от начинаещи градинари. Колко чество ще поливаме, зависи от използваната среда за отглеждане (почва или без почвена смес) размер и стадий  на развитие на растенията. 

С времето ще натрупате знания, които ще ви помогнат да промените всички тези променливи да работят за вашите условия на отглеждане. Най-важното е да започнете, защото отглеждането на канабис е прекрасно преживяване и накрая имате високо качество трева, която сте отгледали сами. 

Ще се радвам да отговоря на вашите коментари, ако имате да добавите нещо от личен опит или ако имате въпроси свързани със започване на собствена градина. 

You may also like