Home Избор на редактора 10 съвета за безопасно използване на мобилен телефон

10 съвета за безопасно използване на мобилен телефон

by firstcitizen

След като ви запознахме с вредата от мобилните телефони, сега ви предлагаме 10 начина как да намалите вредното им влияние върху здравето ви.

    1. Ограничавайте се само до важни разговори и малка продължителност на разговорите.

Ефектите върху човешкото тяло, които оказват излъчванията от мобилните телефони, са пряко свързани с продължителността на разговорите. Открито е, че дори и двуминутен разговор оказва влияние върху електричната активност на мозъка за един час напред.     За по-продължителни разговори използвайте жичен стационарен телефон. Безжичният стационарен телефон също използва технология, подобна на тази на клетъчните телефони, която излъчва електромагнитни вълни. Пейджърите и уоки-токитата излъчват същата електромагнитна радиация.

    2. Децата трябва да използват мобилен телефон само в спешни случаи.

Поради факта, че техните черепи все още се развиват и нямат същата дебелина като на възрастен човек, излъчванията от телефоните проникват много по-дълбоко в главата и мозъка им.

Най-лесно е да дадем телефон или таблет на децата, за да не ни занимават. Но е хубаво да знаем, какви са последствията от това нещо.

    3. Обикновените слушалки с кабел  увеличават излъчванията в ушния канал.

Кабелът на слушалките провежда не само излъчванията от мобилния телефон до главата на човек, но също така служи като антена за всякакви електромагнитни полета от заобикалящата среда. Най-добре е да използвате вградения говорител на телефона си или слушалки с въздушен канал, които не позволяват излъчванията от телефона да достигнат до главата и мозъка на човек.

    4. Не слагайте мобилния си телефон в джоба или на колана, докато е в употреба или включен.

Тъканта на тялото в долната част на тялото има добра проводимост и поглъща излъчванията много по-бързо отколкото главата. Затова при мъжете носенето на мобилния телефон на колана или в джоба може да доведе до импотентност и увреждане на спермата, дори до рак на тестисите. Също така избягвайте да носите мобилния телефон на врата си или да го слагате в предния джоб на ризата си, защото поставен на тези места, телефонът се озовава точно до най-важния орган на човек – Сърцето. Ако все пак няма къде да сложите мобилния си телефон освен в джоба, уверете се, че сте го по поставили с клавиатурата към тялото. Антената на телефона се намира на задната страна и по този начин излъчванията ще отиват навън от вашето тяло, а няма да минават през него.

   5. Ако използвате телефона без слушалки, изчакайте докато се свърже и тогава сложете телефона до ухото си.

По време на свързане силата на излъчването се увеличава до 100 пъти. Препоръчително е да местите телефона от едното ухо на другото докато говорите, за да се разпределят поетите излъчвания от главата и мозъка и да не се получава прекомерно затопляне само от едната страна.

    6. Не използвайте клетъчния телефон в затворени метални пространства като превозни средства и асансьори, където телефонът използва повече мощ, за да установи връзка.

Металното помещение също така действа като клетка на Фарадей, която улавя излъчванията и ги отразява обратно към този, който е в това помещение. По този начин дори и вие да не говорите по мобилния си телефон, ако някой друг в колата или автобуса например го прави, излъчванията се отразяват и поглъщат от всички намиращи се в това превозно средство.

    7. Не използвайте телефона, когато силата на сигнала е една чертичка, когато се движите с висока скорост или сте в местност където постоянно се губи обхвата.

Тогава телефонът работи на по-мощен режим, защото постоянно се опитва да се свърже с най-близката клетка от мрежата и съответно излъчванията от него са по-мощни. Ако обединим казаното от тази и предходната точка, то използването на мобилен телефон е най-вредно във влака. От една страна той действа като клетка на Фарадей, а от друга се движи с висока скорост и минава през местности където обхвата се губи. Затова ако искате да говорите докато сте във влака изчакайте поне да спре на някоя гара. Като най-добре е да слезете на перона докато говорите.

     8. Купете си телефон с ниско ниво на SAR.

Повечето телефони имат указано ниво на SAR в наръчниците си. SAR нивото показва количеството радиочестотна енергия, която се поглъща от тялото. Колкото е по-ниско нивото, толкова по-добре. Внимавайте все пак, защото изследванията показват, че дори нива стотици пъти по-ниски от допустимите в момента пак оказват влияние. В момента допустимите нива на SAR за Америка са 1,6 W/kg (вата на колограм), а за Европа 2 W/kg.

   9. Винаги, когато е възможно, дръжте мобилния телефон далеч от вас.

Всеки сантиметър има значение. Амплитудата на електромагнитното поле е една четвърт от силата си на разстояние от 2-3 сантиметра и 50 пъти по-малка на разстояние един метър. Особено когато спите го слагайте далеч от леглото ви. Много хора имат вредния навик да си оставят телефона до главата докато спят. Това е особено вредно за бременните жени.

Ако все пак искате да използвате телефона като будилник и да го оставите близо до леглото, за да го чуете на сутринта, го сложете на режим „полет” (flight) или „извън линия” (off line), които спират електромагнитните емисии.

* За потребителите на смартфони – телефонът ви редовно изпраща сигнали, за да получи е-mail-ите ви и вашите смъквания от internet. В същото време вие сте изложени на радио вълни без изобщо да подозирате това. Изключете си безжичния интернет. Когато имате време да си прочетете пощата го включете и след това отново го изключете.

  10. Когато е възможно комуникирайте чрез съобщения вместо да се обаждате, за да намалите излагането си на излъчванията от мобилния телефон.

Но дори когато изпраща съобщение телефонът има излъчвания, затова не го дръжте в ръка докато праща SMS-а.

    11. Вземайте хранителни добавки, особено анти-оксиданти.

Доказано е, че излъчванията от мобилния телефон намаляват нивата на антиоксидантите в тялото и увеличават свободните радикали в клетките. Свободните радикали са тези, които предизвикват ракови образувания. Други добавки ,от които може да имате нужда, са:
– Мелатонин – мощен антиоксидант, който предотвратява прекъсвания в ДНК-то на мозъчните клетки. Също така ефективен в предотвратяването на бъбречни проблеми причинени от клетъчните телефони.
– Цинк – защитава очите и запазва нивата на антиоксидантите в кръвта
– Гинко Билоба – мощен антиоксидант

~ Помогни тази полезна информация да достигне до повече хора, като споделиш статията с приятели. ~
Източник:
http://back2nature.rocks/съвети-за-безопасно-използване-на-моб
Преводач: Маринеро

You may also like