Home Избор на редактора Ново изследване: Алкохолът и цигарите в пъти по-вредни от марихуаната

Ново изследване: Алкохолът и цигарите в пъти по-вредни от марихуаната

by firstcitizen

Ново изследване доказва, че алкохолът и цигарите са в пъти по-вредни от марихуаната. Проучването е събрало данни от Института за здравни показатели и оценка, Службата на ООН по наркотиците и престъпността, както и Световната здравна организация за оценка на ефектите на пристрастяващите вещества върху благосъстоянието и общата продължителност на живота.

pushene restorant

Сред всички пристрастяващи вещества е установено, че тютюнът има най-неблагоприятното въздействие, до голяма степен благодарение на по-високия процент на потребление в света (над 15% от глобалното население пуши цигари). На второ място в списъка е алкохолът, като една пета от възрастните употребяват над препоръчваните количества поне веднъж месечно.

През 2017 г. Глобалното проучване за наркотиците разкрива също така, че LSD и псилоцибин – основната психоактивна съставка в магическите гъби – имат най-ниският брой на потребление от всички незаконни вещества.

 

Разбито по региони, Европа е  най-големият потребител на цигари и алкохол – до 50% от населението на Стария континент. Най-силно засегната е Източна Европа.

В най-долния край на класирането в съотношение употреба/вреда се нарежда марихуаната. Според изследването растението е сред най-разпространените опиати, които обаче най-малка вреда за човешкото здраве.

Докато Европа и Северна Америка съобщават както за по-високи нива на употреба, така и за пристрастяване, изследователите отбелязват, че тези региони обикновено имат по-стабилна инфраструктура за събиране на данни, което може да подкопае резултатите. Те също така изтъкват, че по-ниските честоти на употреба и докладваната употреба на вещества като канабис могат да бъдат приписани на техния правен статут.

Източник: https://cannaroots.bg

Цялото изследване изтеглете от: ТУК 

You may also like