Американската компания за напитки Constellation Brands се съгласи да купи дял от 10% в Canopy Growth Corporation, най-голямата в света публично търгувана компания за канабис.

Constellation, дистрибутор на бира и собственик на марката Corona, съобщава, че планира да работи с производителя на канабис, за да развива, предлага на пазара и продава напитки с канабис, съобщава CNBC.

Споразумението, за което двете компании съобщиха с пресрелийз в понеделник, е на стойност 245 млн. канадски долара (191 млн. щатски долара) в замяна на 9,9% от капитала на Canopy Growth Corporation.

Президентът и главен изпълнителен директор на Constellation Brands, Роб Сандс, обяви, че разглежда сделката в светлината на очаквана легализация на марихуаната на национално равнище в Съединените щати.

През 2018 г. в Калифорния ще влезе в сила закон за легално отглеждане и продажба на марихуана с развлекателна цел.Но Сандс казва, че компанията му се надява да продава в рамките на целите САЩ, когато продажбата бъде разрешена.

Constellation Brands е включена в индекса S&P 500 и регистрира нетни продажби от 7,3 милиарда долара за фискалната 2017 година.

Canopy Growth е най-голямата в света публично търгувана компания за канабис, с пазарна оценка от 2,2 милиарда канадски долара. Тя е регистриран на фондовата борса в Торонто.

Сделката се очаква да бъде финализирана в последното тримесечие на фискалната 2018 година.