начало Земеделие Растенията също изпитват стрес

Растенията също изпитват стрес

от firstcitizen

Сушата е един от главните стресови фактори за растенията. © Don Graham/flickr
Австралийски изследователи установиха, че независимо от отсъствието на нервна система растенията също изпитват стрес, като реагират на неблагоприятните изменения на околната среда чрез биохимични и електрически процеси.

Биолозите от университета на Аделаида са изяснили, че растенията реагират на стресови ситуации с комбинация от химически и електрически реакции по същия начин, както бозайниците, съобщава сайтът на университета. Пълното изследване е публикувано в сп. Nature Communication.

Учените отдавна знаят, че в стресови условия – суша, излишък на сол, повишена киселинност на почвата, резки изменения на температурите и така нататък – растенията синтезират молекула с названието ГАМК (гама-аминомаслена киселина). Животните и човекът също произвеждат ГАМК при стрес – това е важен спирачен невромедиатор в централната нервна система на човека и бозайниците.

В новата работа авторите за първи път изяснили, че растенията използват ГАМК като сигнална молекула – точно по същия начин, както го правят животните. В отговор на изменението на концентрацията на гама-аминомаслената киселина растенията произвеждат електрически импулси, които в резултат регулират ръста на растенията.

Изследователите разчитат, че сега, знаейки принципа на работата на ГАМК като регулатор на отговора на стрес, може да се създават по-устойчиви към неблагоприятни условия сортове растителни култури.

Изследователите казват, че тези данни обясняват също така защо някои седативни и противоепилептични препарати с растителен произход работят ефективно в организма на човека.

Източник: https://megavselena.bg/rasteniyata-syshto-izpitvat-stres/

Mars Hydro LED Grow Lights
Семена марихуана

Related Articles

Ние и нашите партньори използваме технологии като “Бисквитки” за персонализиране на съдържанието и рекламите, които виждате, както и за да анализираме трафика на сайта. Изберете “Приемам”, за да приемете използването на тези технологии. За повече информация, моля запознайте се с обновените “Политика за Поверителност” и “Политика за Бисквитки” на GRYSTI.COM ПРИЕМАМ ПРОЧЕТИ ОЩЕ