Home Земеделие Животът на Земята не би бил възможен без гъбите

Животът на Земята не би бил възможен без гъбите

by firstcitizen

Това твърдят група учени в ново изследване, според което гъбите са имали важна роля за ранния живот на планетата. Макар днес растенията да са основата на повечето хранителни вериги на Земята и заедно с животните доминират екосистемите на нашата планета, в ранните години на Земята, гъбите са били също толкова важни.Fungi-made-life-on-Earth-possible-researchers-claim

Изследователи от университета в Лийдс, Великобритания, са създали в лабораторни условия реплика на околната среда от ранното развитие на Земята. След това резултатите от техния експеримент са включени в редица компютърни модели пресъздаващи развитието на живота на Земята, като се оказва, че гъбите играят изключително важна роля за развитието на среда богата на кислород.

Макар растенията да фотосинтезират и да използват слънчевата светлина за да преработват въглеродния диоксид в кислород, в началото именно гъбите са тези, които осигуряват хранителните вещества, които позволяват на растенията да живеят и да се развиват.

Днес растенията могат да извличат хранителни вещества директно от почвата. Но корените на най-ранните растения са били по-малко развити и практически неспособни да се хранят директно от почвата, а от своя страна в по-голямата си част почвата е била лишена от органични материали. По този начин гъбите са се оказали от съществено значение, като основна хранителна среда за оцеляване на растенията.

В същото време гъбите произвеждат органични киселини, които разграждат скалите и минералите върху които растат. Така способстват за образуването на почва. На ранната Земя този процес е бил в основата на образуването на основните хранителни вещества, до които растенията са имали достъп. Растенията, от своя страна, са подсигурили въглерод за развитие на гъбите.

В лабораторни условия учените са тествали процеса на обмен на газове между растенията и гъбите. Няколко древни видове гъби все още съществуват и днес. Част от тях са показали, че могат да разрушават минералите по-бързо от други, което от своя страна показва колко бързо и ефективно растенията могат да превърнат CO2 в кислород.

„Използвахме компютърен модел, за да симулираме какво може да се е случило с климата през ерата на палеозоя и как различните типове ранни колонии гъби са се включили в глобалните фосфорни и въглеродни цикли“, казва изследователката от Лийдс, Кейти Фийлд.

Анализът показал, че различни типове колонии от гъби са оказали значително влияние върху еволюцията на атмосферата на планетата.

„Фотосинтезата от растенията в крайна сметка дава около половината от генерирания кислород на Земята и се нуждае от фосфор, но все още не разбираме напълно как е функционирало снабдяването на растенията с това хранително вещество „, заявява колегата на Фийлд, Бенджамин Милс.

„Резултатите от включването на данни за ролята на гъбите и за взаимодействията им с растенията, представляват значителен напредък в разбирането ни за ранното развитие на Земята. Нашата работа ясно показва важността на гъбите при създаването на богата на кислород атмосфера“, заключава той.

Източник: https://megavselena.bg/zhivotyt-na-zemyata-ne-bi-bil-vyzmozhen-bez-gybite/

You may also like