начало Земеделие Халюциногените: Наркотик или лекарство?

Халюциногените: Наркотик или лекарство?

от firstcitizen

Нови изследвания показват необходимостта от задълбочени проучвания на цялостното въздействие на халюциногенните съединения, такива като псилоцибин (психо активен компонент от така наречените магични гъби), пише списание Journal of Psychoactive Drugs. Според тях, съединението показва обещаващи възможности драматично да подобряват страданието на хора с психиатрични заболявания.

Халюциногенни препарати на базата на лизергиновата киселина (по-известни като LSD) и като псилоцибина днес имат лошата репутация на наркотични вещества, а не на терапевтични лекарства.

Сега обаче, те влизат в една друга концепция, при която могат да участват в лечението на редица психични заболявания. Тази възможност идва от близостта им до невротрансмитери като серотонина, което им дава възможност да въздействат върху съзнанието и усещанията на човек.

Проучвания показват, че пациенти с тежка депресия се подобряват след приемането на малки количества от псилоцибин, като мозъкът им усилва преди това изключени връзки в определени райони. Лекари вярват, че има голям потенциал за лечение на психиатрични заболявания със серотонинови агонисти като псилоцибина.

„Терапията подпомагана с псилоцибин показа, че е безопасна в няколко изследвания при различни пациенти“, казва Керън Томас от университета Туро в Калифония.

Сравнена с други форми на лечение, терапията с псилоцибин дава по-добри ефекти и най-вероятно е по-добра опция за много от пациентите.

Според изследователите, една от най-съществените разлики с другите терапевтични техники е тази, че псилоцибина може да се приема само в няколко сесии и ефектът е видим и дълготраен.

Учените обаче заявяват, че псилоцибинът не трябва да се приема самостоятелно като лекарство и изследванията върху лечебните качества на психоактивните субстанции са все още в начален етап и много недостатъчни. Трябва да се извърши много по-широко тестване с повече пациенти и едва тогава може да се очаква Агенцията за храните и лекарствените средства в САЩ да разреши използването на тези съединения като лекарства.

Следващата фаза на проучванията трябва да покаже степента на ефективност на тези съединения при лечението на психиатрични заболявания. Нов голям тест трябва да покаже дали тези халюциногенни субстанции имат лечебно въздействие, което да преодолее натрупваните с години негативни асоциации с вредни за хората вещества.

Напоследък подобна промяна се случва с канабиса, като много страни разрешиха употребата му като лечебно средство.

Източник: https://megavselena.bg/halyutsinogenite-narkotik-ili-lekarstvo/

Mars Hydro LED Grow Lights
Семена марихуана

Related Articles

Ние и нашите партньори използваме технологии като “Бисквитки” за персонализиране на съдържанието и рекламите, които виждате, както и за да анализираме трафика на сайта. Изберете “Приемам”, за да приемете използването на тези технологии. За повече информация, моля запознайте се с обновените “Политика за Поверителност” и “Политика за Бисквитки” на GRYSTI.COM ПРИЕМАМ ПРОЧЕТИ ОЩЕ