Home Избор на редактора Кафето и канабисът със сходни ефекти върху тялото

Кафето и канабисът със сходни ефекти върху тялото

by firstcitizen

Кафето и канабисът имат интригуваща връзка. Ново проучване разкрива връзката между двете и мозъчната функция на човека. Съществуват проучвания, които заключават, че кафето е от полза за здравето на човека. Други, че може да намали риска от смъртност. Някои от тях са идентифицирали сърдечно-съдовите рискове, но повечето не са предложили солидни изводи. И причината е, че  кафените зърна са гъсто изтъкани от хиляди съединения. Всяка глътка кафе отприщва вълна от сложна метаболитна активност.

Същото важи и за канабиса. Цветята на канабиса са богати, сложни масиви от терпени, канабиноиди и други смоли. И канабиноидите, като психоактивния ТХК и терапевтичния КБД, предизвикват сложни вериги на метаболитни и клетъчни реакции.

Ново проучване разкрива връзката между кафето, канабиса и мозъчната функция

Мерилин Корнелис ръководи екип от изследователи в Северозападния университет на САЩ, които провеждат изследвания за ефектите на кафето. Последното , публикувано тази седмица в “Списание на вътрешната медицина”, поставя внимателен акцент върху това, как кафето променя вътрешната ни химия.

Влиянието на КБД върху костите

Проучването е анализирано от 47 участници във Финландия. За три месеца те постоянно увеличават консумацията на кафе от нула до осем чаши на ден.

Изследователите се интересуват от измерването на наличието на метаболити в кръвта на всеки етап. И тогава постигат прогресивни резултати. Резултатите разкриват, че има връзка между кафето, канабиса и мозъчната функция и тя е ендоканабиноидната система. Тази система е мрежа от клетъчни рецептори и невротрансмитери, отговорни за модулирането на редица критични телесни процеси.

Потребителите на канабис може да знаят, че CB1 и СВ2 рецепторите на човешката ендоканабиноидна система са тези, които взаимодействат с фитоканабиноидите на канабиса. Разбира се, някои от тези растителни канабиноиди като ТХК са силно активни в организма.

Канабиноидите се свързват с ендоканабиноидните рецептори и по този начин стимулират множество реакции в тялото и особено в мозъка. Тези реакции включват, разбира се, производството на химикали, които причиняват еуфорията “напушване”. Но те включват и не-психоактивни реакции като тези, които намаляват възпалението(КБД).

Изследванията на Карнелис за кафето направиха критичното откритие, че химическите вещества в кафето изглежда използват предимствата на едни и същи пътища, които канабиноидите правят.

Кое убива повече хора: Канабиса или смартфоните?

Накратко, и двете взаимодействат с ендоканабиноидната система. И този факт има дълбоки последици за изучаването на връзката между кафето, канабиса и мозъчната функция, метаболизма и много други здравни фактори.

“Това са изцяло нови пътища, по които кафе може да повлияе на здравето”, заключава Корнелис. “Сега искаме да се задълбочаваме и да проучим как тези промени засягат тялото”.

Източник: http://cannaroots.bg/кафето-и-канабиса-със-сходни-ефекти-въ/

You may also like