Home Избор на редактора Кое убива повече хора: Канабиса или смартфоните?

Кое убива повече хора: Канабиса или смартфоните?

by firstcitizen

През 2017 г. в САЩ са убити около 6 000 пешеходци в автомобилни произшествия. Статистиката е същата както през 2016 г. Всъщност в годините преди това статистиката е изглеждала по-добре – през 2015 г. тази бройка е била 5 400 души.

Не е нужно да си гений, за да видиш промените в обществото през последните 10 години. Как изглежда профила на пешеходеца – всеки втори пресича улиците със смартфон в ръцете, а голямат част от шофьорите чатят докато шофират.

Около 80% от населението в Европа и САЩ притежава смартфони в сравнение със 17 % през 2009 г. Това е рязка промяна, с чиито последствия все още се борим. Това обаче не пречи на Асоциацията за безопасност по автомагистралите в Щатите да изтъкне като основен погубващ фактор за пешеходците, легалната развлекателна марихуана в седем щата и окръг Колумбия.
Докладът обаче внимателно посочва, че „няма пряка връзка за окончателна връзка между смъртта на пешеходците и легалния канабис.
Да, смъртта на пешеходците се увеличава малко по-бързо в осемте легализирани щата (Вашингтон, Орегон, Невада, Калифорния, Колорадо, Аляска, Мейн, Масачузетс). Също така октриваме обаче, че през първата половина на 2017 г. щатите с най-много смъртни случаи на 100 000 души са Аризона, Ню Мексико, Делауеър, Луизиана и Флорида – нито един от тях не е легализирал марихуаната за развлекателни цели. Обратното, според редица официални изследвания голяма част от смъртта на пешеходци се случва заради употребата на смартфони и и невниманието на пешеходците на пътя.

Източник: https://cannaroots.bg/
Mashable

You may also like