Home Избор на редактора Да събираме разделно у дома – идеи, които ще ви помогнат да го правите по-лесно

Да събираме разделно у дома – идеи, които ще ви помогнат да го правите по-лесно

by firstcitizen

Не е нужно да е “Денят на Земята”, за да се замислим и започнем своя програма, която да е в помощ на околната среда и опазването на природата. Денят да започнем (ако вече не сме го направили) е още днес. Да, точно днес или денят, в който ще решим, че искаме и можем да направим нещо.

Има хиляди начини да се грижим за природата и в повечето случаи усилията за това са минимални, а собственото удовлетворение, че сме направили нещо добро, е най-голямата награда. В тази статия ще се опитаме  да вдъхновим и подскажем начини и конкретни  идеи, подпомагащи разделното събиране в къщи.

Рециклирането е процес на превръщане на отпадъка в нови, използваеми материали. Пластмаса, алуминий, хартия, стъкло – всички могат да бъдат преработени в нови продукти по икономически и енергийно ефективни начини, като в крайна сметка ще се запазят суровините, без да се похабяват нови природни ресурси. За да разберем каква е разликата, ето един малък пример: рециклирането само на един тон използвана хартия може да спести изсичането на 17 възрастни дървета и похабяването на близо 28 000 литра вода! Освен спестяване на суровини, производството на стъкло, пластмаса или хартия от рециклирани продукти използва значително по-малко енергия, отколкото когато те се произвеждат директно от природни материали.

Например, рециклираната пластмаса изисква 76% по-малко енергия, за да бъде произведена,  рециклирането на стъкло изисква 21% по- малко енергия и т.н.

Енергията, спестена от рециклирането на само една стъклена бутилка, е достатъчна на една крушка за осветление да свети четири часа.

Освен това рециклирането намалява необходимостта от депа за отпадъци и пещи за изгарянето им, следователно намалява замърсяването на почвата и въздуха.

Не всички отпадъци могат да се рециклират, дори има такива, чието рециклиране или депониране трябва да става при определени условия от специализирани фирми.

да събираме разделно у домаПовечето продукти, които подлежат на рециклиране, са обозначени със знак, но например батерии, крушки за осветление, бои, лекарства, препарати и други подобни не бива да се изхвърлят нито с общия боклук, нито в контейнерите за разделно събиране.

Като цяло алуминиеви и други метални опаковки като консервни кутии; стъкло, картон,  хартия, могат да бъдат рециклирани. Също текстилът може да се преработва в други материали и има вериги, които ще приемат старите ни дрехи и ще се погрижат те да бъдат дарени или преработени ( напр. H&M).

Пластмасите са малко по-трудни за рециклиране, тъй като съставът им е различен и някои се разпадат по-лесно от други. Номерът, отбелязан на дъното на пластмасовия съд/продукт може да ни помогне да определим  дали може да се рециклира и дали си струва да го слагаме в контейнера за рециклиране. Номерът се използва не само, за да определим дали материалът е подходящ за рециклиране , но също при пазаруване, за да избегнем купуването на продукти с опаковки, които не могат да бъдат преработени. Екопак рециклира пластмаси с кодове: 1 (PЕТ), 2 (HDPE), 3 (PVC).

Биологичните отпадъци също подлежат на рециклиране чрез превръщане в компост. Това може да стане по три начина: чрез компостер, като използваме калифорнийски червеи или компостиране по метода “in sitio”. В следваща статия ще ви запознаем по-подробно с тези методи.

Един от ключовите моменти, за да стартираме успешна програма за разделно събиране у дома или на работното място, е да си създадем система, която ще работи конкретно за нас (и нашето семейство или колеги). Има хиляди начини да се разпределя отпадък за рециклиране и от нас зависи да открием най-удобния за нас  самите начин. Нашата мотивация е първото, което ще ни води, а веднъж започнали вероятно ще намерим удачен подход, който да мотивира и другите около нас.

Ето и няколко предложения как да направим разделното събиране лесно и удобно у дома:

Удобството е най-важно, когато искаме нашата система за разделно събиране да бъде успешна. Трябва да сложим нашите кошчета или кутии за събиране така, че да са лесно достъпни в кухнята, килера или кухненския бокс.

Когато имаме нужда от проста система, която дори децата да ползват без затруднение, можем да се насочим към използването на кошове с колелца, които се достигат лесно, но и лесно се избутват, така че да не пречат и да не се виждат, когато не се ползват.

Може да спестим място като разположим нещата вертикално. Ако сме сръчни или има кой да ни помогне, можем да прикрепим кутии към стената, като по този начин ще ги достигаме лесно по всяко време и лесно и ефикасно ще сортираме различните отпадъци.

да рециклираме у дома

Може да направим кошовете си стилни и забавни като ги оцветим или декорираме. Весели кошчета за разделно събиране с насърчаващи изображения или надписи ще направят тази дейност по-забавна за колебаещите се колеги или за децата в семейството.

Няма време за оцветяване и декориране на кошове за боклук?

Тогава можем да отпечатаме етикети (може да се намерят такива в интернет или да си изработим свои) и ги залепим върху кутии, кофи или всеки съд, който решим, че ще ни свърши работа.

да събираме разделно у дома

Батериите не трябва да бъдат изхвърляни заедно с обикновения боклук или с отпадъка в контейнери за рециклиране. Съдържанието им е токсично и изключително вредно за околната среда, затова те трябва да бъдат предавани на специализирани фирми или пунктове, които са сертифицирани за депозиране и обработка на опасни отпадъци.

Такива фирми има вече и в България, като съществуват дори мобилни пунктове за събиране на опасни отпадъци. Също така в някои супермаркети и офиси на мобилни оператори може да се намерят специални кошчета за събиране на батерии. Тъй като не си струва да тичаме до пункта за една батерия или изгоряла крушка, може например да модифицираме използвани кутии от кафе или буркани и да ги превърнем в мини контейнери за събиране на изтощените батерии.

Ако не искаме да държим отпадъците за рециклиране вкъщи, винаги можем да си направим удобна конструкция отвън, дори на терасата. За по-големи семейства и запалени по рециклирането хора, това е подходящ начин да си устроят собствен център за разделно събиране, който е функционален и приятен за окото.

да събираме разделно у дома

След като вече имаме система, улесняваща разделното събиране в къщи (или в офиса), това което ни остава щом напълним кофите или кутиите си, е да предадем събраното в съответния пункт за вторични суровини или да  го занесем в общинските контейнери за разделно събиране. Оттам грижата за рециклирането ще бъде поета от специализирана фирма.

Ако все още се чудите какво става с боклуците от контейнерите за разделно събиране, може да прочетете статията “Къде отива боклукът от цветните контейнери?

Разделното събиране е просто, ефективно и може да се прави у дома от цялото семейство. Ако сме мотивирани да бъдем част от намаляването на замърсяването на планетата, значи можем да отделяме време за събиране и разпределяне на отпадъците, които могат да бъдат рециклирани. Можем да се обърнем към местната фирма, която обслужва събирането за повече информация кое как трябва да бъде сортирано и в кой ден идват колите, които извозват контейнерите за разделно събиране.

Дребни трикове като например изваждане на въздуха от пластмасовите бутилки ще намали обема им, опаковките от  алуминий могат да се смачкат, картонените опаковки също могат да се сгъват и стиковат една в друга: така ще можем да събираме повече неща за по-дълго време, а и се намаляват разходите при транспортиране.

Веднъж започнали да събираме разделно, ще открием нещо изненадващо – боклукът ни намалява значително и доста по-рядко ни се налага да ходим до кофата за смет! А чувството, че сме свършили нещо полезно е повече от насърчаващо.

Започнете още днес!

В следваща статия ще ви разкажем как можем да дадем нов живот на неща, които обикновено изхвърляме след първото ползване.

Източници: http://back2nature.rocks/

Използвани са материали от thegoodstuff

You may also like