Home Избор на редактора Изследователи: Конопът лекува рак и няма странични ефекти

Изследователи: Конопът лекува рак и няма странични ефекти

by firstcitizen

Кристина Санчес, млад биолог от Университета Комплутенсе в Мадрид, докато изследва клетъчния метаболизъм, забелязва нещо необичайно. Изучавайки мозъчни ракови клетки, които са важни за изследователски цели, тъй като растат по-бързо от нормалните клетъчни линии, тя  установила, че раковите клетки умират, когато са изложени на тетрахидроканабинол (ТХК) – основното психоактивно вещество, съдържащо се в растението канабис.

Така, вместо нова информация за функционирането на клетката, Санчес се натъкнала на противораковите свойства на ТХК. През 1998 г. тя публикува в европейски списания по биохимията статия, че ТХК “предизвиква апоптоза (клетъчна смърт в клетките на глиома C6» – агресивна форма на рак на мозъка).
Провеждане на допълнителни проучвания в няколко страни, резултатите от които са публикувани в различни рецензирани списания показват, че ТХК и други съединения изолирани от конопа – т. нар. канабиноиди – не само отстраняват симптомите на рак (гадене, болка, загуба на апетит, умора), но и имат пряк антитуморен ефект!
Група от испански учени, водени от Мануел Гузман провеждат първото клинично изследване на противотуморните ефекти на ТХК върху хората. Гусман въвеждал чист ТХК чрез катетър в туморите на девет хоспитализирани пациенти с глиобластоми, нереагиращи на стандартните средства за лечение на рак на мозъка. Резултатите от проучването бяха публикувани през 2006 г. в British Journal of Pharmacology: във всеки един от тези случаи използването на ТХК е придружено от значително намаляване на разпространението на туморните клетки.
Почти по същото време, учените от Харвардския университет, заявиха, че ТХК потиска растежа на туморите в белодробния рак и значително намалява способността на рака да се разпространява. Освен това, ТХК действа като ракета с топлинно насочване – селективно убива раковите клетки, оставяйки здравите клетки непокътнати. Междувременно, конвенционалната химиотерапия е изключително токсична и вредна за мозъка и организма.
Според статия в Mini-Reviews in Medicinal Chemistry, се появяват все повече  доказателства, че канабиноидите “са нов клас противоракови лекарства, които забавят  растежа на туморите, инхибират ангиогенезата (образуването на нови кръвни клетки, захранващи тумори), и метастатичното разпространение  на раковите клетки.”

Д-р Шон Макалистър , изследовател в намиращия се в Сан Франциско, Калифорния Pacific Medical Center, в продължение на 10 години изучава канабиноидите в търсене на нови продукти за лечение на различни видове рак. Докато работи с подкрепата на Националния институт на грантове за здравето (и с разрешението

на Службата по наркотиците), Макалистър открива, че канабидиол (КБД) – непсихоактивно вещество в канабиса – сериозно пречи на разпространението на клетки на рак на гърдата, метастази и туморни растежи.
През 2007 г. Макалистър публикува подробно описание на това, как  канабидолът убива ракови клетки в гърдата и унищожава  раковите тумори чрез намаляване на експресията на гена ID-1 – протеин, който играе важна роля в развитието на раковите клетки.
Генът ID-1  е активен по време на етапа на развитие на ембриона, а след това се изключва. Въпреки това, при рак на гърдата и няколко други видове метастатичен рак, се активира отново, което води до разпространението на раковите клетки. “С експресията на този ген са свързани десетки агресивни видове рак,” – обяснява Макалистър. Той твърди, че заради способността му да спре експресията на ID-1, КБД може да осигури пробив в борбата срещу рака.
”Канабидиолът дава надежда за появата на нетоксични средства за лечение на агресивни форми на рак, които ще бъдат лишени на болезнените странични  ефекти  на химиотерапията”, – пише Макалистър, като търси подкрепа за клинични изпитвания на ефектите на канабиноиди при пациенти с рак на гърдата.
Изследователи от Университета на Лондон “Св. Георги” в предклинични проучвания  съобщават за подобна картина с ТХК, повишаваща ефективността на традиционното лечение на левкемия. И ТХК, и канабидиолът предизвикват апоптоза в левкемичните клетъчни линии.
Все повече и повече медицински изследователи признават, че откриването на противораковите свойства на канабиноиди може да бъде повратна точка в лечението на рак.
Мартин Лий – съосновател на организацията FAIR, борещ се срещу предубежденията и цензурата в медиите, директорът на Project CBD, автор на книгите «Киселинни мечти» («Acid Dreams») и «Звярът се пробужда» (« The Beast Reawakens».

Неговата нова  книга «Димните сигнали: Социалната история на канабиса – медицина, развлечения, наука» («Smoke Signals: A Social History of Marijuana – Medical, Recreational and Scientific») бе отпечатана от издателство Scribner през август  2012 год.

Източник:

http://konop.bg

You may also like