Home Избор на редактора Суперкирпич: Смес от традиционни техники за строителство и нови технологии

Суперкирпич: Смес от традиционни техники за строителство и нови технологии

by firstcitizen

Суперкирпичът е още една чудесна практика в строителството с естествени материали и самоподдържащите се стопанства. Привлича дори хора с интерес към сакралната геометрия и фън шуй. От просто и евтино строителство на къщи  до сгради, отговарящи на предписанията и кодовете на архитектите – тази технология позволява всичко това.

Какво представлява суперкирпичът?

Технологията обикновено включва използването на почва (глина) директно от земята, върху която ще се строи.  Навлажнена, пръстта се поставя в полипропиленови торби, които могат да бъдат къси или дълги. Торбите сe поставят на редове, като между всеки ред се добавя галванизирана бодлива тел, която служи за заздравяване и слепване на редовете. По желание може допълнително да бъде добавен цимент или вар за още по-здрава конструкция. Полипропиленовите торби са много здрави и също спомагат. Влагата от почвата постепенно се изпарява през дупките, направени от бодливата тел и така с времето конструкцията добива пълната си здравина.

Много важно условие обаче е след като влагата се изпари, постройката да бъде измазана. Това се налага, за да се предпази полипропиленът от ултравиолетовите лъчения. Тук е уместно да споменем, че найлоновите торби могат да бъдат заменени и с такива, направени от коноп, лен и прочие несинтетични материали.

Поставянето на следващия ред става след като върху предходния е сложена галванизирана стомана.

Поради факта, че и торбите и пръстта са пластични (поддават се лесно на оформяне), се увеличава и възможността за различни видове постройки, като например куполни, различни видове арки и сводове. Строи се с лекота и методът е леснодостъпен и изпълним от всеки.

Постройките от суперкиприч са много стабилни и резистентни на вода. Те издържат при тежки атмосферни условия, бури, земетресения, наводнения.

Откъде произлиза технологията „суперкирпич“?

Технологията включва в себе си както практики от строителството с естествени материали, така и нови технологични открития. Всичко започва от персийско-американският архитект Надер Халил, започнал обещаващата си кариера като строител на небостъргачи. През   1991 той основава „Калифорнийски институт за земно строителство и архитектура“.

Основната идея на института била да се помага на хората в неравностойно положение и жертвите на природни бедствия с евтини и бързи решения за създаване на домове. Впоследствие концепцията се разраства, в нея навлиза и използването на нови технологии, което я прави твърде популярна – толкова, че да може да се използва докъдето стига въображението. Пример за това е оригиналната концепция на Халил, наречена „Велкро-кирпич“, с която той става част от програма на НАСА.

Суперкирпичът е невероятна технология за строителство по екологичен начин, която привлича дори хора с интерес към сакралната геометрия и фън шуй.

Ето и списък с основните видове постройки, които могат да бъдат изградени с използването на този метод, наречен “Суперкирпич”:

Големи, фамилни къщи с тераси

Малки блокове с апартаменти

Еко селища

Къщи за почивка, бунгала, къмпинзи, гаражи

Общностни, образователни и културни сгради

Офиси, магазини, павилиони

Индустриални сгради и ферми

Като спомагателна, технологията се използва и за заздравяване на вече съществуващи сгради, направени по конвенционален метод

Отделни стени, стълби, камини и пещи

Съоръжения за градината: огради, стени, градинска мебел, лехи с цветя или друг вид растения

Зе бентове, преграждане на езера и реки, цистерни и дори басейни

Временни подслони

За съоръжения, свързани с контрола на ерозията и подпочвените води

Следващите снимки показват нагледно различните етапи от строителството със суперкирпич.

Ако ви е заинтригувала тази технология за строителство с естествени материали може да прочете повече на сайта посветен изцяло на суперкипича – CalEarth.

Източници: http://back2nature.rocks
Superadobe.info

Заглавна снимка: http://www.ranchouha.mx

You may also like