Интересът към действието на канабидиол, върху човешкия организъм става все по-широко застъпен. При последни изследвания, учени стигат до заключението, че съставката помага за укрепване на цялата костна система и по-бързото възстаноявяване на костите след счупване.

Ендоканабиноидната система помага за правилното функциониране на имунната система, регулирането на хормоните и силата на костите. Тази система е изградена от рецептори и ендогенни канабиноиди. Те се намират във всички тъкани на нашето тяло. Канабиноидите, открити в конопеното растение, взаймодействат с човешката ендоканабиноидна система по същия начин. Като
ключ и ключалка – те я активират, а тя спомага баланса в организма.

С напредване на възрастта при всички хора, костната система става по-крехка и податлива на травми. Най-честото заболяване на костите е остеопороза. Тя се получава, когато има дисбаланс при образуването на костите и се стига до костна резорбция. Ефектите от получените травми върху костите са дълготрайни.

Причините за влошаването на структурата на костите са много. Най-често срещаните включват:
минимално натоварване, недостиг на важни хранителни вещества, дефицит на витамин Д или Ц, хормонални промени, липса на фосфат.

Канабиноидите канабидиол (КБД) и тетрахидроканабидиол (ТХК), стимулират ендоканабиноидните рецептори (CB1 и CB2), които помагат за по-бързото възстановяване на костите след травма.

CB1 рецепторите регулират функциите в костите (образуване, минерално и мастно съдържание, резорбция) и допринасят за предотвратяването на остеопороза.

CB2 рецепторите спомагат костния метаболизъм – процес на регенериране на нови кости.

Специализирано изследване, наблюдавано и контролирано от 18 учени от цял свят доказва, че канабидиолът подобрява биохимичните процеси при лечението на костите. Ефектът на съставката стимулира образуването на нови кости и укрепва тъканите, които ги свързват.

Фрактурите на костите се лекуват чрез процес, който създава “мостове” от новообразувани костни клетки. При мишки, третирани с КБД И ТХК,  се наблюдава повишено образуване на костни клетки.

Източнициhttp://www.konop.bg

www.rxleaf.com