Home Избор на редактора ЧЕТВЪРТА СТЪПКА: ЕТАПЪТ НА ЦЪФТЕЖ НА МАРИХУАНА

ЧЕТВЪРТА СТЪПКА: ЕТАПЪТ НА ЦЪФТЕЖ НА МАРИХУАНА

by admin

Както споменахме в стъпка трета: Вегетативна фаза на марихуана ; вегетативният етап завършва, когато коригирате светлинния цикъл на 12/12 (за фоточувствителни щамове). Етапът на цъфтеж официално започва в този момент; вашето растение ще започне да произвежда цветове – скоро ще бъде вашите зрели глави, съцветия, плодиве или „Buds“. При автоцъфтящите сортове този преход ще се случи самостоятелно, след като растението достигне определена възраст. При това положение можете да оставите светлините си в графика 18/6 за автоцветни щамове, ако предпочитате. Няма значими изследвания, за които знам, че да покажат, че по-голямата продължителност на светлината ще подобри добивите.

Етапът на цъфтеж е може би най-чувствителният и важен етап от жизнения цикъл на вашето растение марихуана. Условията и цялостното здраве на вашето растение през това време ще окажат значително влияние върху качеството и добива на крайния продукт.

Етапът на цъфтеж може да продължи около 7-9 седмици за повечето щамове навън, но някои щамове, особено някои от сативите, може да се нуждаят от повече време, за да узреят. Не е нечувано за Hazes, Diesel и други щамове на сатива да цъфтят в продължение на 12 до 14 седмици, преди да са готови за прибиране на реколтата.

Свързана статия: Sativa и Indica

Цвят на светлините

След като дойде подходящото време за преминаване на растението от вегетационен етап към стадий на цъфтеж, светлините ни трябва да бъдат включени 12 до 14 часа на ден. Отново можете да го управлявате ръчно или да включите контролер или таймер за  светлина , това ще ви помогне да спазвате строг и редовен график.

По време на етапа на цъфтеж растенията предпочитат „по-топла“, т.е. червена / оранжева светлина. Въпреки че всеки тип светлина осигурява поне известна интензивност в целия спектър, светлините като T5s и металхалид са по-подходящи за вегетационен растеж, докато натрият с високо налягане е по-подходящ за цъфтеж. Светодиодите могат да се използват както за вегетация, така и за цъфтеж, но не забравяйте да направите своите изследвания; не всички светодиоди осигуряват голяма интензивност в определени области на спектъра. Това ще варира от производител до производител.

ТЕМПЕРАТУРА И ВЛАЖНОСТ НА ЕТАПА НА ЦЪФТЕЖ

По време, когато вашето растение е изложено на светлина, трябва да настроите температурата си между 22-30 С. Като цяло цъфтящите растения предпочитат по-ниска температура и относителна влажност от вегетативните растения или разсад и клонинги.

Когато светлините са угаснали, температурата обикновено е около 5 до 10С по-хладна от температурата на включване на светлините. Този спад на температурата ще помогне на растението да премине през нормалния си жизнен цикъл. Тази промяна в температурата имитира подобно явление в природата, където цъфтящите сезони въвеждат по-хладни температури през нощта с приближаването на есен / зима.

ФАЗА НА РАЗТЯГАНЕ или СТРЕЧИНГ

През първите няколко седмици от етапа на цъфтеж и преди вашите растения да покажат нещо, наподобяващо пъпки, те ще преминат от вегетативния към цъфтящия етап. През това време повечето щамове ще изпитат това, което е известно като „разтягане“. Разтягането е, когато разстоянието между възлите се увеличи. Новите възли вече не трябва да се образуват; Вместо това възлите, които вече са пораснали, ще се отдалечават един от друг.

Някои щамове ще разтегнат огромно количество, особено сативи и хибриди с доминираща сатива. Не би било неразумно да се предвиди разтягане до някъде от 50% до 200% от първоначалния размер на растението, вариращо в зависимост от сорта. Това е важно съображение при избора на генетика. Ако вашето пространство за отглеждане е ограничено по височина, сативите и хибридите могат да бъдат рискован избор, тъй като разтягането може да доведе до изгаряне, избелване, тъй като те растат твърде близо до източника на светлина.

Тъй като вашето растение започва да се разтяга и става все по-голямо, се препоръчва да огънете стъблата надолу и далеч от центъра на растението. Тази практика, спомената в част трета, се нарича обучение с малко стрес (LST); тя ще помогне, като осигури равномерно разпределение на светлината в растението и подобри ефективността на вашите отглеждащи светлини, като в крайна сметка ще повиши добива без никакъв принос на ресурси.

ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА ЗА ЕТАП НА ЦЪФТЕЖ

С прехода към светлинния цикъл 12/12 трябва да започнете да коригирате хранителния си разтвор за фазата на цъфтеж. Има няколко начина да коригирате графика на хранене, но най-добрият метод е винаги да започнете, като следвате инструкциите на производителя на хранителни вещества. Тези инструкции обикновено позволяват постепенно да намалявате концентрациите на вегетативните разтвори, като същевременно увеличавате концентрациите на цъфтящите разтвори.

ФАЗА СЛЕД РАЗТЯГАНЕ

Тъй като фазата на разтягане приключи, вашето растение ще започне да произвежда пистили (ако са женски), които имат дълги бели косъмчета (обикновено, но някои щамове показват други цветове), нарастващи от техните връхчета. Ако вашето растение се окаже мъжко, ще видите мънички топчета тип камбанки. Ще разгледаме по-подробно това по-късно. Този растеж показва, че растението започва да използва цялата си налична енергия за производството на цветя. За следващата част от живота на растението нашата цел ще бъде да увеличим наличността на енергия и хранителни вещества, за да произведем огромни глави.

Когато започнете да забелязвате тези първи признаци на развитие на истински цветя, може да не видите много трихоми (смолисти жлези) на вашите растения, което означава, че миризмата няма да е толкова силна. Щамовете с по-голямо съдържание на канабиноиди (THC, CBD и др.) Могат да произведат трихоми по-рано във фазата на цъфтеж.

МЪЖ СРЕЩУ ЖЕНА

Ако не сте били сигурни в пола на вашето растение, сега е моментът да определите пола и, ако е необходимо, да ги разделите и / или да ги махнете. През първата седмица или две след преместването на растението от вегетативния етап към етапа на цъфтеж, ще започнете да забелязвате първите бели косъмчета (женските органи на цвете), растящи върху вашите женски растения, които в крайна сметка ще станат пъпки. От друга страна, ако сте имали мъжко растение марихуана, вместо това ще видите малки топчета.

Мъжкото растение обаче е необходимо, ако искате да кръстосате щамове и да произведете свои собствени семена. Ако просто искате цветето и без семена, отлепете мъжките си. Ако в крайна сметка искате да опрашите женска и да съберете семена, отделете мъжките си растения колкото се може по-скоро.

СЛЕДЕТЕ ЗА ВСИЧКИ ПОТЕНЦИАЛНИ НЕДОСТАТЪЦИ

Тъй като вашите растения започват да растат и да развиват повече листа и цветя, може също така да възникнат потенциални недостатъци, като обезцветяване, усукване, изсушени или набръчкани листа, загуба изцяло на листа или изгаряне от хранителни вещества (признаци на прехранване).

„Изгарянето от хранителни вещества“ е важен и много често срещан проблем, с който може да се сблъска начинаещият градинар. Това е, когато растението марихуана е изложено на високо ниво на хранителни вещества, които в крайна сметка се натрупват в върховете на листата и ги превръщат в жълти или кафяви. Ако това се случи, просто намалете хранителните вещества.

Най-разпространеното хранително вещество, доставено в излишък до ниво на токсичност, е азотът. Това е често срещан проблем, тъй като растението изисква значително повече азот във вегетативната фаза. Тъй като производителите коригират хранителния си разтвор чрез вегетативно-цъфтящ преход, концентрацията на азот може да намалява постепенно.

Като правило, ако забележите симптоми на всякакъв вид токсичност на хранителните вещества, е разумно да промиете или поне да намалите концентрациите на хранителни вещества. Имайте предвид, че някои промени в цвета са естествени и, разбира се, зависи от напрежението. Недостигът и токсичността обикновено се различават от естественото обезцветяване поради техните модели или местонахождения на растението или листата.

ПОСЛЕДНИ НЯКОЛКО СЕДМИЦИ ПРЕДИ БРАНЕ НА РЕКОЛТАТА

Около 4 седмица растението ще продължи да произвежда повече трихоми и миризмата ще стане много по-забележима. Това е, когато вашите растения ще започнат да изглеждат „сладки“ или „заледени“, докато главите продължават да нарастват в размер.

През 5-та седмица ще започнете да забелязвате растежа на нови пъпки, но много от по-старите пъпки са станали по-зрели и по-дебели, което прави цялото растение много по-тежко. Това е знак, че вашето растение е в режим на пълен цъфтеж. Имайте предвид, в случай, че искате да запазите дискретно хобито си, растението ще има силна и много забележима миризма. Ако сте подготвили стаята си с въглероден филтър и достатъчно вентилация, миризмата не би трябвало да е проблем.

Също така ще забележите, че космите на плодника могат да се превърнат в по-тъмен (кафяв, оранжев, кехлибарен или понякога друг) цвят. Освен това ще забележите, че някои от трихомите стават неясни (млечнобяли, по-скоро ярки). И двата знака, че не сте много далеч от брането.

КАК ДА РАЗБЕРА ДАЛИ ВАШЕТО РАСТЕНИЕ Е ГОТОВО ЗА БРАНЕ?

По това време трябва да използвате лупа за бижутерия или цифров микроскоп, за да разгледате по-отблизо трихомите. Определянето на правилното време за бране е трудно за новите градинари и прибирането на реколтата преди, по време или след оптималния прозорец ще окаже значително влияние върху крайния продукт. Разглеждането на трихомите с достатъчно увеличение е най-добрият начин, за да определите времето за прибиране на реколтата, за да задоволите вашите нужди.

„Ранна“ или „късна“ реколта обикновено се отнася до състоянието на трихомите. Незрелите трихоми не са имали достатъчно време да произвеждат своите канабиноиди; по този начин, ранна реколта води до слаб продукт. Зрелите трихоми са имали достатъчно време за производството на канабиноиди, но ако им се даде твърде много време за узряване, канабиноидите започват да се разграждат, което води до различно разпределение на канабиноиди, т.е. THC, CBD и други в крайния продукт.

Повечето градинари търсят едно от двете неща: високо THC или високо съдържание на CBD. По-специално, медицинските производители могат да се интересуват от щамове с нисък THC с висок CBD, които стават все по-често срещани в декриминализирани региони. Въпреки че трябва да се проведат повече анализирани изследвания, за да се открият тези твърдения, обикновено се смята, че съдържанието на CBD и THC в трихомите е най-голямо, когато трихомите са „млечни“ на вид.

С възрастта на трихомите видът им се променя от „бистър“ или „стъклен“, „млечен“ или „непрозрачен“, „кехлибарен“ или други по-тъмни кафяви и червени. Млечният вид на даден трихом ще се появи след стъкления вид и преди появата на кехлибар. Трихомите не остаряват с една и съща скорост и тъй като те се произвеждат непрекъснато през живота на растенията, можете да видите стъклени, млечни и кехлибарени в същата зона на растението, когато наближавате реколтата.

Както можете да си представите, е трудно и до голяма степен по преценка на градинаря да изберете времето за прибиране на реколтата. Общият консенсус ще доведе до събирането на около 8-10 седмици за по-голямата част от щамовете, което е, когато ще видите най-голямото изобилие от зрели, млечни трихоми, с може би 10-15% кехлибар и сравнително малко стъклени трихоми наоколо.

Обърнете внимание, че трихомите по пъпките са тези, които трябва да разгледате, за да определите времето за прибиране на реколтата; трихомите върху захарните листа на растението ще узряват с много по-голяма скорост и ще бъдат подрязани вместо пушени.

 

You may also like