Home Избор на редактора СТЪПКА ПЕТА: БЕРИТБА И СУШЕНЕ НА МАРИХУАНА

СТЪПКА ПЕТА: БЕРИТБА И СУШЕНЕ НА МАРИХУАНА

by admin

Време е да съберете първата си реколта. Знам усещането… Сладкото ароматно растение ви кара да сте нетърпеливи да ги опитате, но все още не са готови! Търпението е добродетел.

Най-чувствителните процеси след прибиране на реколтата са сушене и втвърдяване. Извличането на влага от пъпките е дълъг процес. За да постигнете най-добри резултати, трябва да сте сигурни, че тези процеси протичат в контролиран климат.

Имайте предвид, че правилното изсушаване и втвърдяване на марихуана увеличава потентността; смята се, че процесът превръща непсихоактивните прекурсори в други непсихоактивни прекурсори, които след това стават активни, когато се декарбоксилират. Тоест, втвърдяването подготвя молекулите да бъдат пушени, варени или по друг начин загряти и след това консумирани за постигане на ефикасност. Освен това, пъпките на канабис, които са (прекомерна топлина, влага, светлина или други неблагоприятни условия), обикновено показват повишена концентрация на CBN и намалени концентрации на THC и CBD. По този начин се смята, че съдържанието на CBN е свързано с разграждането на активните съединения.

Свързана статия:

Що се отнася до качеството на ароматите и дима, подходящият кюринг на вашата реколта ще осигури по-добро преживяване при пушене. Правилният кюринг  също дава на вашия канабис по-дълъг срок на годност; това означава, че може да се съхранява за по-дълъг период от време, без да се притеснявате от проблеми с разграждането или плесени. Смята се, че добре втвърдените пъпки, при подходящи условия на съхранение , могат да се съхраняват до две години без почти никаква загуба на потентност.

Първата и най-лесна част от реколтата е просто да отрежете растението. Ако сте закупили комплект за подстригване, вероятно имате чифт ножици, които е готов да свърши работата.

Първоначалният процес на сушене може да отнеме от 5 до 15 дни. Това е частта от процеса, при който вашите растения трябва да висят на тъмно, с относителна влажност около 45-55%, температура около 18С и с известна циркулация / вентилация в помещението.

Един често срещан метод за сушене е да се изрежат клони от растенията, да се премахнат големи листа, след което да се окачат клоните. Когато използвам този метод, окачвам закачалки за дрехи, връв и т.н. и връзвам клони към закачалката за дрехи.

Някои производители просто отрязват цялото растение и го окачват. Обърнете внимание, че окачването на цялото растение без отрязване на клони може да доведе до някакво неравномерно изсушаване.

Други просто отрязват пъпките от клоните и ги поставят някъде да изсъхнат. Има и продукти, предназначени да се използват с този метод, като стойка за сушене на билки .

ПОДРЯЗВАНЕ НА ВАШИТЕ ГЛАВИ: ПРЕДИ ИЛИ СЛЕД ИЗСУШАВАНЕ?

От производителя зависи дали да подрязват главите преди или след изсушаване. Независимо от това кога решите да извършите основната част от работата, големите листа и други листа без захари по тях трябва да бъдат подрязани в деня, когато растението се реже.

Някои производители предпочитат да правят „мокро подстригване“, преди да изсъхнат. Намирам, че подрязването на мокри глави води до по-хубаво изглеждащ краен продукт. Също така ми позволява да събирам изрезките си по-рано и да ги подготвя за извличане.

Повечето производители избират да подрязват главите си след изсушаване. В този момент листата се разпадат доста лесно, а в някои случаи в крайна сметка правите повече „четкане“, отколкото подрязване.

КАК ДА ИЗСУШИТЕ РЕКОЛТАТА СИ

Ето идеалните условия за сушене на вашата реколта:

  • тъмна стая
  • 15-22 ° C температура
  • 45-55% ниво на влажност
  • Циркулирайте въздуха с помощта на малък вентилатор; направете вентилатора да не духа директно във вашите растения

Смята се, че тези условия запазват аромата на крайния продукт, докато отделят влагата. Можете да използвате нагревател, климатик, овлажнител или обезвлажнител, в зависимост от личните ви нужди; каквото и да помогне за постигане на стабилна среда в условията, посочени по-горе.

Свързана статия: 

Както споменахме по-рано, процесът може да отнеме 10-15 дни, но се препоръчва да започнете да проверявате растенията си ежедневно след ден 5. След като клоните пукат, когато се огънат и главите станат твърди отвън, време е да се преместите към следващата стъпка.

КАК ДА ОТЛЕЖИТЕ/КЮРНЕТЕ ВАШАТА МАРИХУАНА

Запазете сухите и подрязани глави в херметичен съд с широк отвор, като например стъклен буркан.  Уверете се, че не смазвате главите си и ги съберете леко и рохкаво; планирайте предварително и вземете достатъчно буркани, за да съхраните предполагаемата си реколта. Сега запечете бурканите и ги оставете някъде на тъмно, сухо и хладно .

След 24 часа ще забележите, че „сухите“ цветя не са толкова сухи или твърди, както преди. Влагата, останала вътре в пъпките, ще рехидратира външността на пъпката. Ако не виждате това, вероятно сте пресушили главите си. Не се притеснявайте, все още можете да го пушите, но това ще бъде урок за следващата ви реколта.

През първата седмица не забравяйте да оставите бурканите да дишат, като отворите капака за 5 минути поне два пъти на ден. Това ще помогне за освежаване на въздуха вътре в буркана.

След първите няколко седмици няма да е необходимо да отваряте бурканите. Вашият плевел ще бъде кюрнат и готов за пушене след около 2 до 3 седмици. Можете обаче да подобрите качеството на главите си, като ги оставите за 4 до 8 седмици или в някои случаи 6 или повече месеца.

Повечето от нас нямат търпение да изпробват новата си реколта; напълно е разбираемо да опитате някои дори преди да имат достатъчно време за кюринг. Но не правете компромиси с останалата част от реколтата си – дръжте я в отделни буркани, които не отваряте, за да имат достатъчно време за кюринг.

Можете също да разгледате продукти, които контролират влажността вътре в буркана, като например продуктите за влажност на Bodeva. Тези продукти поддържат буркана при определена относителна влажност; препоръчва се да се използва нещо около 62% за повечето производители.

КАКВО ДА ПРАВЯ С ОСТАТЪКА ОТ РАСТЕНИЕТО МАРИХУАНА?

Екстракти!

Екстрактите включват всичко – от хеш до хранителни продукти и концентрати. Всеки има своите предпочитания и много хора се радват на разнообразие от тях. Всички те имат плюсове и минуси по отношение на усилията, необходими за подготовката, добивите, потенциите и много други фактори и всеки от тях ще изисква своя статия!

КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА ЕКСТРАКЦИИ

Докато подрязвате растенията си, събирайте захарните си листа в торбички, които могат да се запечатват. Захарни листа са всякакви листа с приличен брой трихоми на повърхността си. Преди повечето екстракционни процеси се препоръчва да замразите продукта си – това прави материала по-крехък и позволява трихомите да се откъснат от останалата част от растението лесно и напълно. Когато канабисът е замразен, той е по-малко лепкав и обикновено е по-лесен за извличане на канабиноиди, в зависимост от вашия метод.

Друга техника на извличане, която наскоро придоби популярност, се нарича Live Resin, което, както подсказва името, използва прясно събрано растение вместо кюрнати глави. Използването на прясно събрани растения, т.е. в рамките на часове след прибиране на реколтата, очевидно помага за улавяне на трихоми и по този начин запазване на аромата по-ефективно чрез повечето екстракционни процеси.

 

You may also like