Home Марихуана Мога ли да даря кръв ако пуша марихуана?

Мога ли да даря кръв ако пуша марихуана?

by admin

Краткият отговор е „да“, но това не е окончателен отговор. Ако планирате да дарите кръв, като употребяващ канабис, струва си да знаете предварително, за това какво ви определя като донор на кръв, особено ако сте „под влияние“.

Разбиране какво ви квалифицира и дисквалифицира

Най-малко 5 милиона души в САЩ получават кръвопреливания всяка година – хора, които са били жертва на тежко нараняване или злополука, претърпяли операция или са страдали от състояния като анемия.

Дарявайки кръв, вие се присъединявате към стремежа да спасите живота, а също и да подобрите качеството на живот на другите. Мисълта дали да дарите или не като обикновен потребител на канабис обаче може да ви е минала през ума поне няколко пъти.

С две думи, центровете за кръводаряване ще приемат кръв от потребителя на канабис, въпреки че е най-добре да не се, докато сте под влияние.

С казаното обаче трябва да разберем някои факти, особено тези около ефектите, които обикновено има канабисът върху кръвта, дори ако не планирате да дарите кръв в скоро време.

Въпреки благородните намерения на хората, за съжаление, например, в САЩ няма толкова дарения на кръв, колкото се изисква в даден момент. Необходимо е даряване на кръв на всеки 2 секунди – въпреки, че 38% от жителите на САЩ имат право на дарение, само 10% всъщност поемат труда да го дарят.

Само за да ви осигури бързо опресняване, процесът на кръводаряване отнема между 10-12 минути, докато целият процес може да отнеме до час. Тя включва бързо тестване, за да сте сигурни, че сте подходящ кандидат – което включва проверка на температурата, пулса, кръвното налягане и нивата на хемоглобина.

Продължете да четете, за да разберете как центровете за вземане на кръв разглеждат потребителите на канабис, доколкото стигат критериите за даряване на кръв.

Проверяват ли наличието на канабиноиди в системата?

Не се изисква център за вземане на кръв за извършване на тест за наркотици, който включва откриване на психоактивни съединения, като THC. Те само ще тестват кръвта ви, за да гарантират, че по време на преливането не могат да се прехвърлят инфекциозни заболявания. Така че, освен ако не сте напушени на животно точно преди дарението, няма  причина центровете за събиране да ви отхвърлят.

Нека да хвърлим светлина върху това, което Американският Червен кръст трябва да каже за потребителите на канабис, които даряват кръв. В официалното изявление се казва, че всяка законна или незаконна употреба на канабис няма да доведе до отлагане на кръводаряване. Следователно няма да бъдете помолени да направите тест за наркотици на THC, въпреки че може да бъдете отхвърлени, ако сте явно „напушен“ или сте под влиянието.

Имайте предвид, че някои центрове може да ви откажат, ако сте под влиянието на други незаконни вещества или наркотици – достатъчно е да кажем, че канабисът не попада в тази категория.

Наличие на психоактивни химикали и хипотония

Консумацията на канабис кара тялото да метаболизира THC в две различни химически двойки – без да става твърде технически, единият химикал е психоактивен (11-OH-THC), докато другият (11-nor-9-Carboxy-THC).

Може би сте наблюдавали как огладняването обикновено стават след известно време, а не веднага след като веднъж се консумира канабис. Това се случва, защото психоактивната химическа двойка е пряко отговорна за глада; отнема време на вашата система да метаболизира THC, за да създаде чувства на еуфория. След като се превърне в непсихоактивен химикал, вече няма да се чувствате напушен.

Защо трябва да знаете това? Защото формулировката в някои от изявленията, направени от Американския червен кръст, например, трябва да се обърне внимание на: „донорите, които по някакъв начин са„ неразположени “, ще бъдат отхвърлени“.

Те почти споделят, че ако видимо сте „напушен“ или „неадекватен“ в очите им, значи вие сте в „неразположение“, защото кръвта ви все още има психоактивни съединения. Сега не бихме ви препоръчали да се опитвате да заблуждавате хората да мислят, че не сте напушен, тъй като „неразположение“ по някакъв начин означава, че не сте в най-добрата позиция да дарите кръв.

Също така нещо друго, което трябва да се отчита, е хипотонията – или с непрофесионално отношение ниското кръвно налягане. Много потребители на канабис изпитват нещо, наречено „причерняване“ – бледа кожа, загуба на равновесие, замаяност и треперене, а в някои редки случаи припадък поради ниско кръвно налягане. Това може да бъде краткосрочен проблем и е опасно, когато сте изложени на риск да паднете и да нараните себе си, както и другите.

Даряването на кръв ще доведе до спад в кръвното налягане – добавете към това факта, че току-що сте пушили канабис – шансовете за „причерняване“ са доста високи.

Оттук идва вашето чувство на гражданина – когато сте готови да дарите кръв, не се „напушвайте“ поне 12-24 часа преди това.  – трябва да сте в добро здравословно състояние, преди да дарите кръв.

Така че, за да повторим бързо, можете да дарите кръв като употребяващ канабис, стига да сте трезви поне 12 часа. Ние със сигурност не искаме психоактивното THC да преминава към получателя на трансфузията.

Друг забележителен факт, който се върти около кръвопреливането и употребата на канабис, е, че когато бъдете помолени да дадете съгласие за даряване на кръв, ще бъдете помолени да отговорите на въпросника по честен и надежден начин. Възможността ви да го направите може да бъде възпрепятствана, ако сте под влиянието на наркотици.

Може да сте нетърпеливи да получите „ежедневната си доза“ след дарението – ние напълно го разбираме, – но би било разумно да изчакате поне няколко часа след като дарите кръв, след като нивата на кръвното ви налягане се нормализират.

Насоки за даряване на кръв като потребител на канабис – Бърз преглед

Насоките за повечето американски и канадски центрове за даряване дават информация, че кръвта ще бъде приета, ако сте потребител на канабис.
Американските насоки на Червения кръст посочват, че употребата на контролирани вещества като канабис не се насърчава, въпреки че това не ви дисквалифицира като донор, стига да не сте под влияние.
Канадските кръвни банки позволяват на потребителите на канабис да даряват, ако са били трезви в продължение на минимум 12 часа.
Европейските насоки са различни, въпреки че важи същото – че трябва да сте напълно трезво и да подлагате на скрининг въпроси, за да дарите кръв. Има някои изключения, тъй като Норвегия например изисква потребителите на канабис да бъдат трезви минимум 12 месеца, преди да дарят кръв.
Важно е да знаете като обикновен консуматор на канабис, че билката може лесно да бъде открита в кръвта ви до 7 дни след последната доза. За щастие, Канадските служби за кръв и Американският червен кръст не проверяват кандидатите за канабис.

Чести причини, които ви дисквалифицират като дарител

Преди да имате право да дарите кръв, ще трябва да попълните въпросник и да направите мини-физическо. Въпреки че употребата на канабис сама по себе си няма да ви дисквалифицира, състоянието, за което го използвате, може да включва, включително болестта или рака на Крон.

Освен това следните условия ще ви дисквалифицират за неопределено време:

Под 17-годишна възраст
Употреба на незаконни интравенозни наркотици
Използване на лекарства за инжектиране без рецепта като стероиди
Татуировка или пиърсинг на тялото с нестерилни игли или в нелицензирано съоръжение
Татуировка или пиърсинг на тялото през последните 6-12 месеца
Ненормално кръвно налягане
Страда от остра инфекция или други заболявания, пренасяни с кръв
Лимфом, левкемия или други форми на рак на кръвта
Наскоро родено (шест седмици преди) или бременна
Чувствайте се „неразположение“ или страдате от остра инфекция преди назначаването
Трансплантация на органи или кръвопреливане през последните 12 месеца
Тестване положително за ХИВ или хепатит В или С
Използване на разредители за кръв
Страда от генетично нарушение на кръвосъсирването
В допълнение, някои лекарства и история на пътуванията също могат да ви дисквалифицират – препоръчително е да обсъдите всички такива състояния в клиниката, за да установите дали отговаряте на някой от критериите за дисквалификация.

В заключителната
Като моделен гражданин, кръводаряването е важен аспект на вашия граждански дълг. Ако чуете съвестта ви да ви призовава, по всякакъв начин дарете подарък.

Като се казва обаче, че канабисът, който сте пушили, може да се окаже дълбоко в кръвообращението – със сигурност не искате да го прехвърляте на дете, млад възрастен или кърмеща майка по този въпрос.

Когато решите да помогнете на каузата, уверете се, че ще си починете, балансирано хранене, адекватно хидратиран.

You may also like