Home Еко(система) - Биоценоза Конопът помогнал в битката с радиацията в Чернобил!

Конопът помогнал в битката с радиацията в Чернобил!

by firstcitizen

Растението се оказа ефективно при почистване на почвата около мястото на руската ядрена катастрофа в Чернобил и дори имаше варианти за използването му близо до Фукушима.

Както знаем, конопът има безброй приложения – от хартия, тъкани и дори гориво, които могат да бъдат създадени от индустриален коноп, до многото здравни условия, които идват с медицинската марихуана. Ето още една полза за добавяне към списъка: премахване на токсични метали и дори радиация от почвата.

Процесът на използване на растенията за почистване на замърсена почва се нарича фиторемедиация. Според доклад от 2014 г. на Кристина Сарич от Nation of Change,  канабисът е обещаващ в това отношение поради своята устойчивост към токсини и бързи темпове на растеж.

Група представители на производителите и преработвателите на растението, PHYTOTECH и украинския Институт за горски култури решават да експериментират с индустриалния коноп около Чернобил. Това се случва в края на 90-те години, използвайки подвид на растението, което е с високо съдържание на фибри, но с ниски психоактивни или медицински ползи. Тогава голяма част от земеделските земи все още са неизползваеми поради наличието на радиация и тежки метали, които все още се наслояват от срива през 1986 г.

„Конопът се оказва едно от най-добрите фиторемидативни растения, които успяхме да намерим“, казва Славик Душенков, изследовател от PHYTOTECH.

През 2009 г. учени от Беларус също експериментират с коноп в райони, замърсени от Чернобил. Катастрофата замърсява близо 20 мили около обекта.

Беларуските учени отбелязват, че едно допълнително предимство на индустриалния коноп в сравнение с други растения за фиторемедиация е, че той може да се използва и за производство на биогориво, като потенциално добавя второ използване за културата, след като отстранява токсините от почвата.

Нека обаче разгледаме какво означава това фиторемедиация. Комбинацията от древногръцкото „фито“ или растение с малко латинско „Remedium“, означава растения, които почистват или възстановяват баланса на почвата и въздуха. И познайте кое растение е най-доброто при това?  Ами да, това е Коноп.

След Чернобилската катастрофа от 1986 г. е установено, че някои растения абсорбират радиация, тежки метали и други човешки токсини като част от техния естествен цикъл. Конопът е уникален, тъй като около 75% от растението остава жизнеспособно за безопасно производство на много различни продукти от стъблата и семената,  почиствайки всякакви гадни химикали и токсини от почвата.

Конопът, героят на Чернобил

Повече от десетилетие индустриалният коноп, който расте в близост до изоставената атомна електроцентрала Чернобил в Припят, Украйна, помага за намаляване на почвената токсичност. Славик Душенков, изследовател в Phytotech, заявява, че  „конопът е едно от най-добрите растения за фиторемедиация“.

В съседна Беларус голяма част от селските земи са замърсени и се използва конопа. Хубавото е, че произведената реколта ще се превърне в етанол.

Законите на САЩ попречиха на Фукушима да използва растението

След опустошителните екологични щети, причинени от срива във Фукушима, Япония обмисля да използва коноп за подпомагане почистването на почвата. Въпреки това, поради закона за контрол на канабиса, принуден в японското законодателство от окупационните американски правомощия през 1948 г., растението може да се отглежда само по лиценз, който е силно ограничен и труден за получаване.

В по-горното видео д-р Масару Емото говори за индустриалния коноп като решение за ядрената катастрофа във Фукушима. Според него той може да помогне да се дадат още отговори на въпроса защо конопът е толкова доказан и ценен инструмент в борбата с увредените почви и екосистеми.

Източник: cannaroots.bg

You may also like