Home Земеделие Русия налива държавни пари в производството на коноп

Русия налива държавни пари в производството на коноп

by firstcitizen

През 2018 г. засетите площи с коноп в Русия ще достигнат 4,4 хил. хектара, което е 4 пъти по-високо в сравнение с 2010 г. Това стана ясно след среща за развитието на конопената промишленост в страната. Постоянно нараства  употребата на конопено-преработвателните продукти, заяви директорът на катедра “Растителна продукция, механизация, химизация и защита на растенията” Петър Чекмарев.

“Към днешна дата Държавният регистър е вписал 26 ненаркотични сортове канабис, които могат да се използват за отглеждане и последваща обработка. Търсенето на вътрешния пазар и експортният потенциал на продуктите са доста високи и има перспективи за увеличаване на производството “, каза  Чекмарев.

В исторически план засадените площи с коноп в Русия са били широко разпространени. Сложността на отглеждането и добиването на семена, липсата на специализирано оборудване и селскостопанска техника, обаче довежда до почти пълното експулсиране на растението от селскостопанския сектор. Сега, резултатите от работата на производителите на семена, съвременните иновативни технологии за преработка и производство на продукти от канабис, както и високият експортен потенциал, са върнали интереса към отглеждането на растението.

За да се насърчи развитието на конопената индустрия, освен съществуващите мерки за държавна подкрепа, Министерство на земеделието е предвидило краткосрочни инвестиционни кредити и несвързана подкрепа в размер на 10 хил. рубли на 1 хектар.

Предвижда се също да се въведат нови мерки за държавна подкрепа, включително възстановяване на до 50% от преките разходи. Те ще се отпускат за изграждането и модернизацията на предприятията за преработка на коноп, както и придобиването на специализирани машини и оборудване.

Безпрецедентните мерки за държавна подкрепа дават възможност активно да се развива производството във всички посоки, коментира от своя страна председателят на Асоциацията за канабис Александър Смирнов. Той също обърна внимание на необходимостта от продължаване на работата по подбора и производството на семена, с която се изгражда цялата производствена верига.

Източник: https://cannaroots.bg/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%be%d0%b4/

You may also like