Невропатия, хронични болки или болки причинени от различни заболявания, са лекувани с умерени дози канабис, често под формата на чай, вино или пушене на листа. За регулирането на апетита или повишаването му също е бил използван канабис. Кожни наранявания, проблеми със ставите са се третирали локално.

Освен за лечение и интоксикация, канабисът отдавна се отглежда и за събирането на семената и влакната му. Най-ранните култури датират от неолита. В древна Месопотамия, изделията направени от влакната на растението, са били използвани още през 8000 г. пр.Хр. Археолози са открили доказателства, че канабисът се използва като източник на влакна още от 10 000 г. преди новата ера. Отглеждането на билката в Китай (най-дългото документирано отглеждане на растението в световен мащаб), продължава 6000 години. Използвали са го, за да произвеждат дрехи и хартия, както и храна и лекарства.

Има слухове, според които канабисът е едно от растенията в свещеното масло, което Исус използва, за да помаже апостолите си и по-късно да извърши чудотворни изцеления. Това е същото масло, което ранните гностически християни описват като истинско средство, чрез което човек се кръщава или помазва.

Шаманите и магьосниците са използвали растението, за да променят съзнанието си. Ритуалите около канабиса са записани още преди 5000 години. Билката е била използвана в церемонии по посвещаване и различни обреди в Азия, Африка и Европа. Древните синти изгаряли канабис в погребалните ритуали за царете си, както е описано от Херодот около 450 г.пр.Хр. Тези сведения са потвърдени от археолози, които са намерили останки от изгорели семена. Пра-индоевропейци, които са живели преди 5000 години в региона, известен днес като Румъния, са употребявали канабис в своите религиозни обреди.

В магическият свят, билката се използва за лечение, любов, видения и медитация. Използва се за гадаене, като се прави смес от семената, върховете и пъпките смесени с тамян. Семената са били използвани в любовни магии.