Home Земеделие Охлаждат ли дърветата града?

Охлаждат ли дърветата града?

by firstcitizen

В градовете по света често се засаждат дървета с цел да бъдат контролирани температурите и да се намали ефекта на „градския топлинен остров“. Но всъщност е много трудно да се докаже дали това има реален ефект.

Най-логичният начин за измерване на охлаждането е да се сравнят температурите на въздуха в парковете и близките до тях улици. Но резултатите от този метод са разочароващи – дори големите залесени паркове не успяват да охладят въздуха през деня с повече от 1°C, а през нощта в парковете дори понякога е по-топло.

За да разберем това противоречие, трябва да мислим по-ясно за физиката на топлинните потоци в градовете и мащабът на изследванията, които се правят.

На теория, дърветата са способни да охлаждат въздуха по два начина. Първият се състои в предоставяне на сянка, а вторият е процес, познат като изпарение от земята. В малък мащаб дърветата служат като охладители основно чрез сянката, която спускат над земята. Колко ни е топло зависи не толкова от температурата на въздуха, а от електромагнитната радиация, която излъчваме и приемаме. Короната на дърветата се явява чадър, който може да блокира до 90% от радиацията, идваща от слънцето, и увеличава количеството топлина, което губим от телата си, защото земята под нас е по-студена.

Дърветата могат да охлаждат и сгради чрез сянката си, особено ако предпазват от слънчеви лъчи, идващи от запад или изток. Експериментални изследвания в САЩ са показали, че сенките на дърветата са способни да намалят разходите от климатици с 20 до 30%.

Дърветата може да се използват и за решаването на по-голям проблем – градския топлинен остров. По време на летния сезон температурата в градовете е с поне 7°C по-висока от тази в извънградските местности. Тъмният асфалт и тухлените стени абсорбират почти цялата радиация от слънцето, като се нагряват до температури от 40 до 60°C и задържат енергията до идването на нощта. Енергията (топлината) остава в капан в тесните улични „каньони“.

Градските дървета са способни да противодействат на този ефект, като блокират радиационното излъчване преди да е достигнало до земята. Същото става и с процеса на изпаряване от земята – когато слънчевите лъчи достигнат короната на дадено дърво, водата в неговите листа започва да се изпарява. Това охлажда лъчите, точно както потта охлажда нашата кожа, и по този начин в околната среда остава по-малко топлина.

Но има уловка. Дърветата могат да създават охлаждащ ефект, само ако растат добре. Тук вече играят роля фактори като качество на почвата, чистота на въздуха, пространство за нормално разрастване на короната, точно местоположение (паркове или улици) и много други.
Източник :https://megavselena.bg/ohlazhdat-li-dyrvetata-grada/

Статията е дело на Роланд Енос (Roland Ennos), който е професор по биомеханика в университета в Хъл.

The Epoch Times

You may also like