Home Избор на редактора Холандия се научи да добива енергия от оризовите полета

Холандия се научи да добива енергия от оризовите полета

by firstcitizen
Gzmag

Учени от Холандия изобретиха още един алтернативен източник на електричество, който работи денонощно и не зависи от наличието на ярка слънчева светлина или силен вятър, пише Phys.org. Този метод е много подходящ за азиатските селища и фермерските стопанства. Става дума за оризовите насаждения.Повече от половината население на планетата се храни с ориз. Оризът е блатно растение, затова оризовите плантации постоянно са под вода. За системата за добив на енергия от растенията разказва Марьолайн Хелдер (Marjolein Helder), съосновател на компанията Plant-e, специализирана в този вид дейност. Технологията за добив на енергия е измислена в университета на Вагенинген и е патентована през 2007 година, а през 2009- а е основана компанията Plant-e.

Според Хелдер растенията произвеждат повече енергия, отколкото им е необходима за нормално съществуване. За работата на системата се изискват растения, виреещи във вода. Всъщност не е задължително това да е ориз – подходящи са и мангровите блата, и други варианти. При това системата не оказва влияние на развиването на растенията.

Технологията работи от излишъците органична материя, които растенията отделят при фотосинтезата. Според някои оценки тези излишъци стигат до 79%. Остатъците излизат през корените и се поглъщат от микроорганизми. В този процес се появяват свободни електрони, които може да се „съберат“, като се поставят електроди в близост до корените на растенията.

Gizmag

Gizmag

В компанията признават, че технологията още е далече от съвършенство. Но тя вече изглежда многообещаващо и разбира се, при необходимото развитие може да подсигури с енергия отдалечени селища и други места далече от цивилизацията. Сега прототипът на технологията Plant-e изглежда като квадратни плочи със страни 50 см. Необходимо е те да бъдат поставени под водата, под корените на растенията. Тази технология не е много удобна и струва около 600 евро за 1 кв. м, като отдава електричество 0,4 вата на квадратен метър.

В момента компанията работи над нова версия на устройството, което ще представлява тръба. В такъв вид системата доста по-лесно ще може да се поставя на вече съществуващи плантации. Освен това целта на компанията е система, която да отдава 3,2 вата на квадратен метър, тоест от 100 кв. м получаваната енергия ще бъде 2800 квтч на година. Според оценките на компанията това е малко по-малко от потреблението на домакинство от двама души.

Алтернативен метод за получаване на енергия от растенията остава създаването на биогориво на основата на биомаса с помощта на бактерии, но този процес все още не може да се похвали с висока ефективност.

Източник:https://megavselena.bg/holandiya-se-nauchi-da-dobiva-energiya-ot-orizovite-poleta/

You may also like