Home Избор на редактора Искате да не се потите – Купете си дрехи от коноп

Искате да не се потите – Купете си дрехи от коноп

by firstcitizen

Органичното облекло не е някаква новост в модата, то започва да става все по-модерно и търсено, както и  всичко друго, разбира се.  Последните години бе силно наложена тенденцията дрехите да се изработват от синтетични материали, което води до некачествено облекло, проблеми по кожата, а да не говорим и за самото чувство, когато носите т.нар. “фалшива” тениска. Днес ще разгледаме дрехите от коноп и защо те са в пъти по-предподчитани от другите. Конопеното облекло предлага различни предимства в комфорта и издръжливостта, а ползите му са значителни както за   икономическата, така и за екологичната устойчивост на нашата планета.

Конопеното облекло носи ползи за здравето

Ето някои взеисвестни факти, които трябва да знаете:

  • Конопеното облекло поглъща и освобождава потта бързо и диша добре;
  • Конопеното облекло абсорбира лесно боята и запазва цвета си за дълго;
  • Конопеното облекло може да се пере многократно и никога не се нуждае от химическо чистене;
  • Конопеното облекло е естествено антимикробно;
  • Конопеното облекло е устойчиво на мухъл и плесен;
  • Конопената тъкан става все по-мека с повечето измиване и носене;

Положителното въздействие върху околната среда на конопа

Конопът расте бързо и изисква малко вода, но по-важното е, че не са му нужни пестициди или хербициди. Неговите дълбоки корени закотвят и аерират почвата. Конопът произвежда повече влакна на акър, отколкото памука или лена.

Растението е много по-щадящо Земята, спрямо конвенционално отглеждания памук. Подобно на конопа, памукът е естествено влакно, но именно върху него отиват значителна част от пестицидите и инсектицидите, пръскани в световен мащаб. По този начин памукът има отрицателно въздействие върху здравето, водите и безопасността на работниците.

Нарастващо търсене на конопено облекло

Асоциацията на конопените индустрии изчислява, че оборотът на Северноамериканския пазар на дребно за текстил и облекло за коноп надхвърля 100 милиона щатски долара през 2017 г. и расте с около 10% годишно. Тъй като конопеното облекло става все по-разпространено, клиентите могат да го избират по здравословни, екологични и естетически причини. Това е печелившо и за потребителите, и за Земята!

Източник: https://cannaroots.bg

You may also like