начало Избор на редактора Победител или губещ? Кодирано е в мозъка ви, но това може да се промени

Победител или губещ? Кодирано е в мозъка ви, но това може да се промени

от firstcitizen

Победител или губещ? Всичко това зависи от вашия мозък, буквално. Китайски учени успяха да превърнат боязлива мишка в доминантен агресивен победител, разказва проучване публикувано в списание Science. Те са успели да постигнат това преобразяване на мишката, като са активирали част от мозъка й, асоциирана с „активно поведение и социално доминиране“ .

При експеримента е използван известния тест на „доминация в тръба“, където две мишки са пуснати от двата края на една тръба, за да се види коя от тях ще избута другата за да премине напред. Водещият учен при изследването, проф. Хайлан Ху обяснява за The Guardian, че не е задължително по-силната мишка да избута по-слабата. Победител е тази мишка, която демонстрира поведение свързано с по-висока позиция в обществото, при това не непременно базирано на агресивност, а на постоянство, упоритост и мотивираност.

Екипът невролози от Китайската академия на науките са използвали оптичен имплант от фибро стъкло, който е възбуждал чрез светлина нервната активност в дорзомедиалната префронтална кора на мозъка на губещите мишки. За да постигнат това, учените са променили генетично мишките така, че да направят тази част от мозъка им чувствителна на светлина.

След като са били подложени на това въздействие с методите на оптогенетиката, мишките които преди това са отстъпвали в тръбата, стават „победители“ в 90% от случаите. Учените са установили, че експериментът може да въздейства и в обратна посока, в зависимост от това дали дорзомедиалната префронтална кора на мозъка на мишките се активира или задържа. Интересно е, че част от мишките са запазили придобитата в следствие на експеримента доминантна позиция.

Откритията на изследването са интересни поне в два аспекта. Първо, дават ни представа как силата, доминацията са изградени в животинския свят и как това може евентуално да се приложи и при хората.

Изследователят от Училището по медицина в университета Йеил, Иван де Арайо казва за The Guardian: „Историята на победителите се характеризира със социалната доминация, валидна за всички видове – от насекомите до приматите. Изследването дава нови възможности за разбиране на участието на различни части от мозъка в планирането и взимането на решения при установяването на социална йерархия“.

На второ място, показва че можем да използваме технологията на оптогенетиката за терапия при индивиди, които са или твърде агресивни или твърде плахи. Тази система може да работи и при хора, като чрез нея ще може да се ограничи импулсивното им поведение и прекалената агресивност или обратно, да се даде повече самоувереност на болезнено плахи хора, без самочувствие и страдащи от пълна липса на желание за доминация.

Източник:https://megavselena.bg/pobeditel-ili-gubesht-kodirano-e-v-mozyka-vi-no-tova-mozhe-da-se-promeni/

Mars Hydro LED Grow Lights
Семена марихуана

Related Articles

Ние и нашите партньори използваме технологии като “Бисквитки” за персонализиране на съдържанието и рекламите, които виждате, както и за да анализираме трафика на сайта. Изберете “Приемам”, за да приемете използването на тези технологии. За повече информация, моля запознайте се с обновените “Политика за Поверителност” и “Политика за Бисквитки” на GRYSTI.COM ПРИЕМАМ ПРОЧЕТИ ОЩЕ