депресия, което значи, че канабисът има терапевтични ефекти при това състояние.Канабиноидите Δ9-тетрахидроканабинол (ТХК) и канабидиол (КБД) могат да проявят успокоително, хипнотично, анксиолитично, антидепресантно, антипсихотично и антиконвулсивно действие.

Проучване на Тайлър:

Проучване от 2015 г., публикувано в списание PLOS ONE, ръководено от д-р Елизабет Тeйлър от Центъра за изследване на психичното здраве в Университета Ланкастър, Великобритания, заедно с професор Стивън Джоунс и колеги от Университета в Манчестър, професор Кристин Бароуклау, Нанси Блек и Лесли-Ан Картър.

Изследването на Тайлър включва 24 участника с биполярно разстройство от тип I или тип II. Записвани са промените в състоянието на пациенти, в следствие на лечение с канабис в продължение на 6 дни. Резултатите от проучването показват, че употребата на канабис е свързана с редица последващи психологически ефекти. Въпреки това, няма доказателства, че използването на канабис за лечение има отрицателни ефекти върху заболяването.

Проучване на Сагар:

В последното проучване, публикувано през юни 2016 г. в списание PLOS ONE, Кели А. Сагар изяснява въздействието на биполярното разстройство и употребата на канабис върху когнитивната функция и настроението.

Като част от по-голямо проучване, проведено между 2008 и 2014 г., били включени 12 пациенти с биполярно разтройство, които употребяват и 18, които не употребяват канабис, 23-ма човека употребяващи растението без да страдат от заболяването, и 21, които нямат биполярно разтройство, но и не използват билката. Проучването на Сагар не открива големи разлики между когнитивната функция при биполярни пациенти, които пушат канабис и тези, които не го правят. При участници, които редовно употребяват растението се наблюдава значително подобрение на настроението, което показва потенциални свойства на билката.