Home Избор на редактора Пречи ли канабисът на секса?

Пречи ли канабисът на секса?

by firstcitizen

Как пушенето на марихуана повлиява на репродуктивната ни система и сексуалният ни живот? Учени от Универистетът “Дюк” са открили, че канабисът има способността да влияе върху гените както на мъжките гризачи така и на човека.

Открито е, че две направления се изменят от регулярната употреба на марихуана. Едното въздейства на способността на органите да растат, а другото е свързано със способността на тялото да се бори с рака и туморите. Тези открития се добавят към множеството научни доказателства, отнасящи се към канабиса и нашата репродуктивна система. Това изследване може да бъде намерено в списание “Epigenetics”.

Проучването е проведено в 2 части, първата от които анализирала спермата на плъхове, които били дозирани с ТХК срещу тези, които не били. Впоследствие, учените изучавали спермата на 2 групи мъже: едната състояща се от редовно пушещи и контролна група, които са пушили трева много рядко – и никога в последната година.

И в двете групи са открити вариации в спермата, което повдига редица въпроси дали употребата на марихуана може да влияе на неродените ни деца.

Минали проучвания са показали други потенциални рискови фактори за репродуктивната ни система, свързани с използването на марихуана. Едно изследване от 2015 г. твърди, че употребата на канабис може да доведе до намаляване броя на сперматозоидите, а друго от 2016г. открило, че даже може да намали плодовитостта при жените. Открито е също и че пушенето на марихуана води до отлагане или дори превенция на оргазъм при мъжете.

Пушещите правят повече секс

И тук ще ви успокоим. Не си мислете, че пушенето на трева ще ви направи стерилни. След 25-тата си годишнина сперматозоидите така или иначе започват да намаляват броя си в тялото на мъжете. Не всяко проучване е открило, че това е вредно за сексуалния ни живот. Анкета проведена от 60 000 човека сочи, че жени, пушещи трева правят с 34% повече секс, а мъже с 22% повече в сравнение с хора, които не пушат. Икономистът Майкъл Баджио от университета в Кънектикът и неговите колеги Алберто Чонг и Дейвид Симон провели анализ на данни, който открил, че нивата на раждаемост се увеличават в райони, където медицинската марихуана е легална.

В по-слабо контролирано научно проучване много потребители на лубрикант от канабис твърдят, че веществото е благодат за техния сексуален живот и менструален цикъл. Някои доктори предписват употреба на марихуана при пациенти, които изпитват трудности в сексуалния си живот.

Боби Нажари (уролог от NYU Langone) е потърсен от the Verge, за да коментира откритията от експеримента на университета в „Дюк“. „Мисля че едно от важните позитивни неща относно проучване като това е, че може да мотивира мъжете занапред да се обърнат към по-здравословен начин на живот. Едно нещо е да се говори за брой на сперматозоидите и съвсем друго за потенциалното здраве на детето.“

Някои бележки преди да се паникьосате: Извадката от първоначалното изследване е относително малка и не е имало контрол над дозата ТХК изпушена от тестваните хора. Сюзън Кей Мърфи (един от авторите на проучването и професор по Гинекология) казва „Искам да съм много внимателна, за да не се превърнат резултатите в това, което не са. Целта не е да се плашат хората, а да научим повече за биологията на човека и какви ефекти има канабиса върху него.“

Източник: https://cannaroots.bg/seks-kanabis/
Автор:

You may also like