начало Избор на редактора Канабис (Конопени) семена – легални и полезни

Канабис (Конопени) семена – легални и полезни

от firstcitizen

Конопеното семе е хранителен източник. На много места по света се използва  като храна – за добавка в закуската, салати и т.н. По-хубавото обаче е, че  може да се бори с невро-възпалителни заболявания, като болестта на Алцхаймер и Паркинсон. А най-хубавото е, че в България е легално и се продава в почти всички здравословни магазини или павильончета за ядки.

Промишленият коноп (C.sativa) има ниско съдържание на ТХК, по-малко от 0.3 %, когато е сухо, това е законовото ограничение за отглеждане. Конопеното семе обаче се получава от опрашеното растение.

То е било използвано в човешкото хранене под формата на масло, смлени семена и като източник на растителни протеини и диетични фибри. Пълно е с важни хранителни вещества, особено ненаситени мастни киселини, и незаменими аминокиселини в правилното съотношение за човешки хранителни нужди.

Ползи за здравето от конопеното семе

Има и други положителни ефекти от конопеното семе –  за сърдечно-съдова система, облекчаване на стомашни разстройства и лечение на дерматологични заболявания. Екстрактът показва антимутагенни свойства и ефекта на анти-стареене. Той може да подобри ефектите на лекарствата за ученето и паметта. Семето също е богато на други съединения, като най-много е съдържанието на фенил пропионамид (TPA). Четиринадесет от тези съединения са изолирани и екстрахирани за изследването, описано по-долу.

Изследвания показват, че семена от коноп намаляват неврологични възпаления

Невровъзпаленията са отличителен белег на болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни състояния. За това изследване са използвани мишки с индуцирани системни и централни възпалителни реакции, които имитират невро-възпалението при хората.

мигрена

Даван им е коноп, който се изсушава и раздробява, за да се извлече TPA. Необходимото количество е определено чрез HPLC метод, който идентифицира точните съединения въз основа на техните UV спектрални характеристики. Използвани са 60 мишки, разделени на 5 произволни групи, включително: контрол, модел, ТРА и пирацетам.

Пирацетам се използва като положителна контрола, поради неговите терапевтични ефекти върху стареенето и познанието и способността му да подобри митохондриалната функция, която в крайна сметка засяга мозъчната активност.

Всички мишки са инжектирани с липополизахарид (LPS), за да имитират невровъзпаление при хора. Това лечение увеличава невроинфламаторните маркери в мозъка, наречени: IL-1β, IL-6 и TNFa. Нивата на тези маркери се измерват лесно чрез ензимно-свързан имуносорбентен анализ (ELISA).

Резултатите в полза на конопеното семе

Резултатите показват, че ниските дози ТРА значително намаляват експресията на IL-1 р, IL-6 и TNFa в мозъците на индуцираните мишки. Интересен резултат е дозирането на ТРА – повече не е непременно по-добро. Най-ефективната доза е по-малка от 2 г/кг, тъй като 1 г/кг показва по-добра невропротекция, отколкото 2 г/кг. Така или иначе, дозировката трябва да бъде проучена по-подробно, така че пациентите да бъдат информирани за количеството на семена, които трябва да се ядат, за да се намали възпалението в мозъка.

konop jatva pole cannaroots-bg

Също така, резултатите показват, че ТРА значително подобряват способността на обучение и паметта на мишките  и подобряват тяхната когнитивна функция – според проведените поведенчески тестове.

Mars Hydro LED Grow LightsСемена марихуана

Има 20 вида TPA в конопеното семе

Според докладите от литературата, 20 вида ТРА са извлечени от конопено семе. Някои от тях показват големи антиоксидантни и анти-невровъзпалителни свойства. Биоактивността и ползите за здравето трябва да се вземат предвид при идентифицирането на функционална храна.

Въпреки, че проучването ясно определя ползите от TPA за невровъзпалението при мишките, важно е да се помни, че понякога е трудно да се приложи това за хората. Причината е най-вече разликата във физиологията, дозировката и т.н. Освен това, повечето от тези резултати от проучването са показани след смъртта, което е невъзможно в случая с човешки пациенти. И все пак, конопените семена са полезни и могат да бъдат част от бъдещи планове за лечение на болестта на Алцхаймер и други невровъзпалителни състояния.

2 лъжици конопено семе на ден предпазват от мръсния въздух

Д-р Таня Багар е микробиолог с докторска степен по биомедицина. Тя е придобила богат научен опит в областта на биотехнологиите, молекулярната биология и клетъчната сигнализация в лаборатории в Словения, Германия и Великобритания. Акцентира обаче върху ендоканабиноидната система и активните вещества от канабис/коноп. Работата й довежда до създаването на Международния институт за канабиноиди (ICANNA), където е главен изпълнителен директор и председател на Експертния съвет. Тя е и заместник-директор и ръководител на научноизследователската и развойна дейност в екологична компания. Декан е на магистърската програма “Екомедицина” във факултета “Алма Матер Европая”.

mrase vazduh komini cannaroots-bg

Според д-р Багар от всички изследвани подходи за свеждане до минимум на ефектите от мръсния въздух, най-ефективната хранителна добавка  е омега-3.

Омега-3 значително понижава възпалението на белите дробове. А най-добрият ефект се получава когато добавката започне да се приема преди или по време на експозицията на фините прахови частици.

Къде смятате може да открием най-много Омега-3?

Мастната киселина значително намалява локалното и системно възпаление, като по този начин лекува и предотвратява замърсяването, предизвикано от здравословни проблеми. Налице е текущ дебат за най-добрия източник на омега-3. Сред кандидатите са риба, семена, ядки, яйца.

Ако погледнем от устойчива гледна точка обаче, изборът е очевиден. Гръсти / Коноп.  Семената на растението са богати на полиненаситени мазнини, протеини, фибри, витамини и минерали.

Маслото е съставено от почти 85 % есенциални мастни киселини. Тоест  предлага най-богатия и най-балансиран естествен източник на Омега-3. В действителност количеството алфа-линоленова в 15 мл (една супена лъжица) масло от конопено семе осигурява повече от дневните изисквания, предложени от FDA.

В допълнение, маслото от конопено семе е с по-ниско съдържание на наситени мастни киселини в сравнение с други сравними масла. То има сред най-високото общо фенолно съдържание и антиоксидантна активност в сравнение с всички останали растителни масла (с изключение на тиквеното). Известно е, че естествените фенолни съединения играят ключова роля за намаляване на риска от рак. Също така облекчаване на системното възпаление, действащо като мощен антиоксидант и насърчаване на елиминирането на свободните радикали.

Макар че е от изключително значение да се намали замърсяването на въздуха, това ще отнеме много време. Жизненоважно е да поемем отговорност за нашето здраве и да предприемем мерки за намаляване на натоварването на заболяването от замърсяването на въздуха, съветва д-р Багар.

Една такава много практична и ефективна мярка е въвеждането на конопени семена и масло в диетата. 2 супени лъжици семена от коноп или една супена лъжица масло дневно ще ни предпази от опустошителните последици на мръсния въздух, категорична е д-р Таня Багар.

Mars Hydro LED Grow LightsСемена марихуана

Източник: https://cannaroots.bg/kanabis-semena-konop/

Mars Hydro LED Grow Lights
Семена марихуана

Related Articles

Ние и нашите партньори използваме технологии като “Бисквитки” за персонализиране на съдържанието и рекламите, които виждате, както и за да анализираме трафика на сайта. Изберете “Приемам”, за да приемете използването на тези технологии. За повече информация, моля запознайте се с обновените “Политика за Поверителност” и “Политика за Бисквитки” на GRYSTI.COM ПРИЕМАМ ПРОЧЕТИ ОЩЕ