Home Избор на редактора Канабис и Псилоцибин – две много подобни ситуации

Канабис и Псилоцибин – две много подобни ситуации

by firstcitizen

Псилоцибиновите гъби (наричани още „магически гъби“) са следващият канабис? Напоследък този въпрос стана по-разпространен по различни причини.

За да улесним дискусията за бъдещето на псилоцибинa, ние обобщаваме  по-долу седем сходства между магическите гъби и канабиса.  Моля, използвайте раздела за коментари, за да споделите вашите мисли за това как тези паралели могат да ни помогнат да разберем бъдещето на индустрията на псилоцибина.

1. Канабисът и магическите гъби са продукти на природата – живи организми

Канабисът и Psilocybin Гъбите са продукти от Природата

И двете (Канабиса и Psilocybin гъби) са естествени организми. Те живеят и растат в природата. Всяко растение или гъба произвежда собствен коктейл от химически съединения – канабиноиди, терпени, производни на псилоцибин и др.

Защо това е важно?

Първо, има общо мнение, че притежаването или консумирането на естествено срещащи се организми не трябва да се криминализира. Канабисът е растение. Магическите гъби са гъбички. За разлика от изкуствени синтетични наркотици, тези организми са съществували на Земята хиляди години. Възможно е хората да имат някакво естествено право да ги използват.

Второ, много хора посочиха, че медицинската индустрия не желае да разработва природни продукти, защото тези продукти не могат да бъдат защитени с патенти, от които да се правят много пари.

Известният автор Майкъл Поллан накратко обобщи тази очевидна липса на стимул за разработване на псилоцибинова технология: „тук няма IP. Няма интелектуална собственост. „

Други експерти обясниха, че патентният ландшафт не е напълно черен или бял. Например, д-р Андрю Чадеййн обяснява, че „новите форми” на магическите гъби са патентоспособни. (Тук отбелязваме, че д-р Чадейн изглежда знае за какво говори: разработил е голям портфейл от патенти ebbu, компания за изследване на канабиноиди; ebbu наскоро бе придобит за $ 400MM + като резултат от сделка, широко призната като „чиста IP игра.

Във всеки случай, репортери като Алекс Пиетровски са забелязали, че „надпреварата за патентирането на магически гъби“ вече се нагрява.

 

2. Канабисът и  магическите гъби съдържат множество активни съставки

Канабисът и псилоцибиновите гъби съдържат множество активни съставки. Канабисът съдържа стотици канабиноиди и терпени. Псилоцибиновите гъби съдържат коктейл от активни молекули, включително най-малко осем различни производни на псилоцибин, като баеоцистин, норбаеоцистин, серотонин и аеругинасцин.

Производството на канабис наскоро научи, че много от по-малко известните активни съставки (напр. CBD, CBC, CBG, THCv и др.) В канабиса могат да бъдат по-ценни от THC, за които някога се е смятало, че е единствената молекула, която си струва да бъде изследвана.

Псилоцибинът все още е универсално описан като „единствената” активна съставка в магическите гъби. (По-специално, псилоцибинът всъщност не е активната съставка. По-скоро псилоцибинът е пролекарство на псилоцин, който осигурява психоделичните ефекти.) Въпреки че научната литература безспорно потвърждава наличието и активността на други производни на псилоцибин, тези молекули никога не са били изследвани.

 

3. Първоначалните изследвания върху двете (канабис и магически гъби) са фокусирани върху само една съставка

Доскоро изследванията и развитието на канабиса се фокусираха почти изцяло върху единична молекула, открита в растението – тетрахидроканабинол („ТНС“). THC се счита за единствената активна съставка. Въз основа на това предположение фармацевтичните компании са разработили продукти с чист THC, т.е. Dronabinol (известен още като Marinol или Syndros).

Към днешна дата, псилоцибинът все още се смята за единствената активна и / или важна молекула в магическите гъби. Думата „псилоцибин“ (молекула) се използва взаимозаменяемо с „магическите гъби“. Точно както ранните R & D за канабис, ранните двигатели в магическото пространство на гъби се фокусират изцяло върху псилоцибин, като изключват другите активни молекули, присъстващи в гъбата. Например, COMPASS Pathways разработи нов метод за получаване на синтетичен псилоцибин. COMPASS и партньорите изучават ползите от чист синтетичен псилоцибин за лечение на депресия.

4. И канабисът и магическите гъби работят чрез „ефекта на антуража“.

Както канабисът, така и псилоцибинът работят чрез „Entourage Effect“.
С други думи, множеството активни съставки, съдържащи се във всеки организъм, синергично произвеждат ефекта, изпитан от потребителя.

 

Ефектите на ДВЕТЕ канабис и „магически гъби” възникват от комбинирането на няколко различни активни съставки, за да се достигне до „Entourage Effect”.

В индустрията на канабиса ефектът „Entourage“ беше един от силните дебати. Но сега клиничните и клетъчните изследвания показват, че различни комбинации от канабиноиди и терпени работят заедно, за да създадат различни клетъчни реакции в мозъка и тялото. Тази клетъчна фармакология регулира субективния опит на потребителя. С други думи, два канабиноидни продукта с различни комбинации от съставки могат да се считат за две различни лекарства.

В случая с гъбите токсиколозите са показали, че прилагането на комбинации от множество производни на псилоцибин произвежда значително различни ефекти в сравнение с прилагането на чистото лекарство.

Фармакологията и опитът на потребителите както за канабис, така и за магически гъби могат да бъдат оптимизирани чрез изучаване на ефекта Entourage и формулиране на продукти, предназначени да произвеждат определени ефекти.

5. И двете (Канабис и Psilocybin гъби) са отнесени към списък I през 1970 година

През 1970 г. канабисът и магическите гъби са категоризирани като наркотици от списък I от Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA). Списък I е запазен за лекарства, които имат висок потенциал за злоупотреба и нямат известен медицински потенциал.

През последните 50 години много хора критикуваха уместността на този график и поставиха под въпрос дали е политически основана.

 

6. Последните 50 години изследвания показват, че канабисът и гъбичките са сравнително безопасни и полезни

Проучванията показват, че канабисът и (особено) псилоцибиновите гъби са сравнително безопасни и имат медицински полези.

В случая с Гръсти/ Канабис, тези доказателства подкрепят някои скорошни промени в регламентите и позволяват растеж в тази индустрия.

Въпреки наследството от страх около магическите гъби, учените изрично твърдят, че „магическите гъби са един от най-безопасните лекарства в света.“ Подобни заключения са накарали учените в университета „Джон Хопкинс“ да публикуват подробен анализ, препоръчващ псолоцибин да бъде преразпределен, като една от най-малко забранени категории лекарства.

 

7. Промени в законите регулиращи употребата на канабис и псилоцибин, привличат корпоративно влияние

Промените в правния статут на канабиса доведоха до процъфтяваща многомилиардна индустрия в относително кратък период от време. Като се има предвид доказаната финансова подкрепа за инвестиране в канабис, трябва ли инвеститорите да търсят възможности за инвестиране в ранна фаза на псилоцибиновата технология?

Някои инвеститори, като Питър Тийл, Кристиан Ангермайер, Майк Новограц, Тор Бьорголфсон и други, изглежда вярват, че инвестирането в псилоцибиновата технология е правилният ход. Само времето ще покаже дали са верни.

 

Канабисът е претърпял огромен скок в корпоративния интерес. Ще продължи ли псилоцибин по подобен път?

Може да се твърди, че декриминализирането на псилоцибиновите гъби ще създаде пазар за продукти от гъби по същия начин, по който декриминализирането на канабиса доведе до възникването и растежа на много различни бизнес области в пространството на Коноп. Регулаторните промени в пространството на канабис доведоха до множество бизнес възможности, основани на Гръсти, включително, но не само, земеделие / селско стопанство, производство, преработка, формулиране на потребителски продукти и др.

Въпреки че законодателната реформа за псилоцибин изостава от промените в закона за канабиса, всички признаци сочат към предстоящо разсрочване, декриминализация и / или легализация. Както беше обсъдено по-горе, научната общност изрично препоръчва разсрочване на псилоцибин. Съвсем наскоро федералното правителство на САЩ (по-специално FDA) даде псилоцибин като пробив на терапията, което означава, че поставянето му в график I вече не е подходящо от собствените стандарти на правителствата. (Списък I е запазен за лекарства, които имат висок потенциал за злоупотреба и няма известен медицински потенциал; чрез даването на означение за проникваща терапия на псилоцибин, федералното правителство на САЩ официално е признало, че това е медицински потенциал.)

Всички изброени по-горе данни показват, че псилоцибиновите гъби могат да се развият по начин, подобен на този, който наскоро се наблюдава в индустрията на канабиса: по същество криминализирането на тези организми през 1970 г. изглежда е неуместно; в полза на последните 50 години изследвания, ние бавно коригираме тази грешка; дерегулирането на тези вещества подкрепя растежа на индустриите за продукти и услуги. Ние просто наблюдавахме формирането и растежа на индустрията на канабиса. Като се имат предвид сходствата между канабис и псилоцибин, би било разумно псилоцибинът да следва подобна траектория.

Дали притокът на инвестиционен капитал в псилоцибиновото пространство води до нежелано корпоративно влияние върху технологията? Компании като COMPASS Pathways, ATAI Life Science и други вече привличат критики от съществуващи психеделични защитници, които се страхуват, че корпоративното влияние (например „голяма фармация“) ще унищожи естествени лекарства, които са били свещени хиляди години. Виж Хартман, С., „Корпорациите ще  успеят ли да превземат психеделиците, както канабиса?” („Тъй като милиардерите започват да инвестират в психеделици, някои дългогодишни изследователи в областта се тревожат, че просто ще станат друга стока”.)

Източник:  https://psilocybintechnology.com/cannabis-psilocybin-mushrooms-similarities/

 

You may also like