начало Легализация Индустриален коноп – Какво трябва да знаем!

Индустриален коноп – Какво трябва да знаем!

от admin

Конопът е толкова интересно растение, че няма как да спрем да пишем за него. Важно е за фермерите, важно е за природата, важно е като цяло за човечеството. Расте бързо, нуждае се от малко пестициди и тор и дълбоките му корени подобряват основите, на които растат. Също така е отлична междинна култура, което означава, че може да се използва между други култури и следователно е много удачен за фермерите.

Конопът е многофункционална култура, доставяща влакна, трици, семена и фармацевтични продукти. Понастоящем влакното се използва за леки хартии, изолационни материали и биокомпозити. Шайбите дървесна вътрешна сърцевина на стеблото се използват в животновъдството като легла за животните  и строителството.

Конопените семена, малки ядки с висока хранителна стойност, могат да се консумират сурови или пресовани в масло от конопено семе, който има отличен и уникален профил на мастни киселини. И семената и маслото се използват за  храна както за човека, така и  за животните.

Промишленият коноп се отглежда в Европа в продължение на стотици години. Преди и до края на периода на ветроходството конопът е бил важна култура за много хора в европейски страни, включително Великобритания, Франция, Холандия, Германия, Испания и Италия.

Най-важните приложения за силните влакна са били  платна и чували, водни маркучи и тъкани, както и въжета.

Днес конопът е ниша, култивирана на повече от 33 000 ха в Европейския съюз (2016 г.).

Поради своите уникални свойства, особено ползите за околната среда и високата доходност на естествени технически влакна, растението е ценна култура за икономиката на биологичната основа.

Основни данни за отглеждането и преработката

През 1996 г. отглеждането на индустриален коноп е легализирано в повечето държави-членки на ЕС, а  други ги последват по-късно. Отглеждането на коноп е разрешено и в България, но растението не може да се преработва тук.

През 2011 г. площта на която се  отглежда конопа намалява до най-ниската си стойност от 1994 г. насам (около 8 000 ха). Следващите години обаче се увеличава, за да достигне днес до 33 000 хектара в Европа.

Основните държави-членки, които отглеждат са Франция и Холандия. В последните годинипък , много нови европейски страни започнаха или разшириха своето отглеждане, главно за производство на конопени семена.

Искате да не се потите – Купете си дрехи от коноп

Органичното облекло не е някаква новост в модата, то започва да става все по-модерно и търсено, както и  всичко друго, разбира се.  Последните години бе силно наложена тенденцията дрехите да се изработват от синтетични материали, което води до некачествено облекло, проблеми по кожата, а да не говорим и за самото чувство, когато носите т.нар. “фалшива” тениска. Днес ще разгледаме дрехите от коноп и защо те са в пъти по-предподчитани от другите. Конопеното облекло предлага различни предимства в комфорта и издръжливостта, а ползите му са значителни както за   икономическата, така и за екологичната устойчивост на нашата планета.

Конопеното облекло носи ползи за здравето

Ето някои всеизвестни факти, които трябва да знаете:

Mars Hydro LED Grow LightsСемена марихуана
  • Конопеното облекло поглъща и освобождава потта бързо и диша добре;
  • Конопеното облекло абсорбира лесно боята и запазва цвета си за дълго;
  • Конопеното облекло може да се пере многократно и никога не се нуждае от химическо чистене;
  • Конопеното облекло е естествено антимикробно;
  • Конопеното облекло е устойчиво на мухъл и плесен;
  • Конопената тъкан става все по-мека с повечето измиване и носене;

Нарастващо търсене на конопено облекло

Асоциацията на конопените индустрии изчислява, че оборотът на Северноамериканския пазар на дребно за текстил и облекло за коноп надхвърля 100 милиона щатски долара през 2017 г. и расте с около 10% годишно. Тъй като конопеното облекло става все по-разпространено, клиентите могат да го избират по здравословни, екологични и естетически причини. Това е печелившо и за потребителите, и за Земята!

Къщи от коноп

Всъщност конопът е наименование на сорт канабис, който се отглежда за промишлена употреба. С него е възможно да се произвежда хартия, биогориво и дори храна. За разлика от добре познатия канабис, който “напушва”, индустриалният канабис не съдържа достатъчно концентрации на психоактивни компоненти, за да промени състоянието на ума.

Холандска компания е първата в света, която е построила панелен дом на базата на конопа.  Предимствата на къща от растителна основа са издръжливост, висока способност за изолиране, устойчивост на земни трусове и достъпност. Първият изработен дом изцяло от коноп се намира на около 250 километра от Cannabis Valhalla, Амстердам, Холандия.

За да се използва като строителен материал, културата се смесва с вода и лепило и се превръща в „конопен бетон“, известен още като „hempcrete“.

В северната част на Холандия, където традиционно се отглеждат предимно картофи и цвекло, конопът се превръща в допълнителен източник на доходи за земеделските производители. Събраните количества се преработват до влакна и една от компаниите, които я обработват, Dun Agro, започва производството на т.нар. “Конопен бетон”. Тази смес от дървесна сърцевина от конопени влакна, вода и лепило се притиска в матрица, за да се сглобяват сглобяеми секции за къщи. След три месеца естествено сушене, секциите са готови и могат да бъдат поставени на място. Първата къща, построена по този начин, вече е завършена, а втората е в процес на изграждане. Двете къщи имат външни стени, вътрешна стена и покрив, изработени от бетонни участъци.

С настоящите 1100 хектара земеделска земя, използвана за коноп в Холандия, Dun Agro твърди, че може да построи 500 къщи годишно и лесно може да се нагърби и с по-големи поръчки.

Dun Agro твърди, че е първата компания, построила панелен. Конопът е бил използван преди, тъй като се счита за привлекателен строителен материал, особено благодарение на високата му способност за изолиране, което води до по-ниска консумация на енергия. Близо до зоната, където къщата е била развита, има редовни земетресения, дължащи се на добива на газ, поради което съпротивлението на земетресението е друга полза, подчертават от Dun Agro.

Конопът дава до 2 пъти повече влакна от памука

Има две изключително полезни за човечеството култури – едната се използва широко и свободно по цял свят, другата не чак толкова. Говорим за памука и конопа. И двете имат безспорни качества заради своите влакна. Кое обаче трябва да предпочетем. Ние бихме избрали конопа и за това си има ред причини.

Памукът например, се отглежда само в умерен климат и изисква повече вода от конопа. Вторият пък е толерантен към измръзване и изисква само умерени количества вода. Памукът се нуждае от обилни пръскания с пестициди и хербициди – 50% от световните препарати с тези вещества се използват в продуктите от памук. Конопът няма нужда от това,  само умерени количества тор – което означава по-малко вредни вещества за нас хората.

Кредит: https://cannaroots.bg/industrialen-konop-vsichko/

Mars Hydro LED Grow Lights
Семена марихуана

Related Articles

Ние и нашите партньори използваме технологии като “Бисквитки” за персонализиране на съдържанието и рекламите, които виждате, както и за да анализираме трафика на сайта. Изберете “Приемам”, за да приемете използването на тези технологии. За повече информация, моля запознайте се с обновените “Политика за Поверителност” и “Политика за Бисквитки” на GRYSTI.COM ПРИЕМАМ ПРОЧЕТИ ОЩЕ