Home Марихуана Лекарите в Чехия изписват все по-често канабис на своите пациенти

Лекарите в Чехия изписват все по-често канабис на своите пациенти

by firstcitizen
Канабис марихуана лечение CBD THC

Непоносими болки или пристъпи, проблеми при пациенти с тежко увреждане на гръбначния стълб, рак или склероза – в Чешката република все повече се третират с канабис. Но пътят към него е доста труден.

„В аптеките един грам чешки канабис струва 180 крони (около 7 евро)“, казва Хана Вагнер от местното Сдружение на пациентите.

Според информацията на Държавния институт за контрол на лекарствата, пациентите консумират средно около 10 грама на месец, което означава, че харчат 1 800 крони на месец. Пациентите с тежки болки консумират по-големи дози, пише Plusinfo.

Въпреки високата цена интересът към наркотичното вещество канабис нараства. Броят на лекарите, които са кандидатствали за разрешение за предписване на този „лек“, се е удвоил през последната година. Тази година разрешение да предписват канабис имат 58 чешки лекари, а общо са регистрирани 20 000 амбулаторно болни, които получават такива лекарства, предаде БГНЕС.

Един от лекарите, който в своята практика предписва канабис е анестезиологът от Пилзен Штепан Бейваничицки, който се занимава с лечение на остра хронична болка. За един месец той е предписал канабис на 15 пациенти и това според него действа много ефикасно: повечето от тях вече могат да се откажат от лекарствата, съдържащи трамадол или опиати, а много от тях са се избавили от дългите нощни болки и спят по-добре, споделя лекаря.

Много добър опит с използването на канабиса има и Зденек Майзлик, чиято дъщеря дълги години страда от склероза. Канабисът, според него, помага да се облекчат крампи по краката и работата на червата. Той казва, че тя се нуждае от по-големи дози, около 180 грама на месец, което ще спре прогресията на болестта.

В Чехия е избран един завод чрез търг да произвежда само 40 килограма канабис. Поради тези ограничения чешкият канабис е по-скъп от вноса, а проблемът е, че държавата не допуска внос. Международният институт за канабис критикува сегашната ситуация. Те предупреждават, че Канада и Холандия изнасят канабис в големи количества и следователно те са много по-евтини. Няма отговор на въпроса защо чехите не използват немския или полския пазар. Чешката република е една от първите държави, одобрила употребата на канабис.

Източници: http://www.konop.bg
http://actualno.com

You may also like