Home Земеделие Основни макро хранителни вещества от въздуха, водата и почвата

Основни макро хранителни вещества от въздуха, водата и почвата

by firstcitizen
Канабис марихуана лечение CBD THC

Заради начина на отглеждане, хранителните вещества в храните са се понижили драстично, а от това буквално боледуват хората. Поради изчерпване на почвата, културите отглеждани преди десетилетия, са много по-богати на витамини и минерали, отколкото сортовете, които повечето от нас днес отглеждат. Анемията засяга над 1,5 милиарда души по Света заради дефицит на Желязо. В световен мащаб, половината от деца на възраст между 6 и 5 години страдат от недостиг на микроелементи. Още един куп болести и проблеми от липсата на хранителни стойности на храната. Храната става обемиста, но бедна на хранителните си свойства, а от консумация на такава храна води до недостиг в организъма, а от това се образуват заболяванията, нещата са свързани. Следователно е от изключителна важност да научим какво правят хранителните веществата в растенията ни, а след това в нас самите 😉 Най-малко 20 елемента са основни хранителни вещества за растежа на растениятаö като девет от тях са необходими в относително големи количества и са известни като макро хранителни вещества, а останалите се наричат микро хранителни вещества. Три от тези макро елементи (въглерод, кислород и водород) се получават от въздуха и водата; останалата част се получава от почвата. Почвените хранителни вещества могат да ограничат растежа на растенията, ако те не са на разположение в достатъчно количество, съотношение или правилна форма. Основни макро хранителни вещества от въздуха и водата:

Въглерод (C) Оформя гръбнака на повечето растителни молекули, включително въглехидрати, протеини и целулоза. Въглеродът се фиксира от въглероден диоксид във въздуха чрез фотосинтеза. Водород (H) Също така е основен компонент на въглехидратите и други растителни молекули, като се получава предимно от вода.

Кислородът (О) е компонент на много растителни молекули и се получава от кислород и въглероден диоксид. Получава се през листата, а разтворените химикали от почвата преминават през корените. Макро хранителни вещества от почвата: Останалите макро хранителни вещества се получават от почвата. „Големите три“ са азот, фосфор и калий – често известни като NPK торове (от елементарните си символи, К за калий идва от латинското му име kalium).

Азот (N) Азотните съединения съставляват голяма част от растителните тъкани, особено аминокиселините, които образуват протеини. Азотът също е основен компонент на хлорофила. Хлорофилът абсорбира светлина за фотосинтеза. Азотът съставлява почти 80% въздух, но по принцип не е наличен за растенията под тази форма, а в почвата трябва да бъде „фиксиран“ (комбиниран) с други елементи под формата на нитрати (NO3-) или амоний (NH4 +). йони. Вятърът на скалите освобождава тези вещества толкова бавно, че растенията разчитат на микроорганизми в почвата, за да направят азота достъпен за тях. Бактериите и гъбите превръщат азота в органична материя, която растенията не могат да получат обратно в амониев (NH4 +) в процес, наречен амонификация. След това амонията се превръща в нитрат (NO3-) и нитрит (NO2-) от бактериите Nitrobacter и Nitrosomonas в процес, наречен нитрификация. Азотният дефицит най-често води до застой, забавен растеж и пожълтяване (хлороза). Бобовите растения от семейството на граховото зърно са специален случай. Корените на тези растения имат нодули, съдържащи симбиотични бактерии, наречени Rhizobia, които могат да окислят азота от въздуха във формата, която растенията могат да използват. Бобовите растения често се използват при редуване на културите, за да се увеличи количеството азот в почвата. В началото на 20-ти век е разработен процес на изкуствено азотно фиксиране, наречен процеса на „Хабер-Бош“, и оттогава изкуствените торове и други азотни съединения, като взривни вещества, се произвеждат в промишлен мащаб. Това драстично увеличава количеството храна, която е произведена, но също така води до деградация на почвата и замърсяване от изтичане на торове.

Фосфор (P) Фосфорът е основен структурен компонент на ДНК и аденозин трифосфат (АТФ) – сложен химикал, който е от съществено значение за транспортирането на енергия във всички живи същества. Фосфорът е силно реактивен и често се ограничава до растенията, тъй като е бавно да се отделя от скалите и бързо се свързва към форми, в които растенията нямат достъп. Много растения правят симбиотични връзки с mycorrhizal гъбички, за да увеличат приема на фосфор. Дефицитът на фосфор причинява интензивно зелено оцветяване или зачервяване в листата. Тор за високо съдържание на фосфор, като например костно брашно, се използва за увеличаване на съдържанието на фосфор. Подобно на азота, прекомерното използване на фосфорни торове е основен източник на замърсяване на водите.

Калий (К) За разлика от другите основни елементи, калият не участва в метаболизма, но участва в образуването на въглехидрати и протеини, допринася за фотосинтезата и регулира вътрешната влага чрез отваряне и затваряне на порите за обмен на газ.(стомата) Недостигът на калий може да причини пожълтяване между листовите вени, заклещен растеж и отслабване. Калият е особено важен за формирането на плодове с високи калиеви почви, които произвеждат по-големи, по-добре оцветени плодове с по-висока концентрация на захар. Първоначално калиевите торове са били направени чрез накисване на дървесна пепел в саксия и изпаряване, за да останат бели остатъци. Днес по-голямата част от търговската калиева пепел се добива от изпарения под земната повърхност, защото има малки количества в оборския тор.

Вторични и Третични макроелементи:

Сярата (S) се използва в някои аминокиселини и витамини и е от съществено значение за фотосинтезата. Той също така е необходим за фиксиране на азота в бобовите растения и превръщането на азота в аминокиселини, а след това и в протеини Знаци за недостатъчност, включително пожълтяване на листата и занижен растеж.

Магнезий (Mg) Е основната част от хлорофила, толкова важно за фотосинтеза, симптомите на дефицит са подобни на дефицит на калий.

You may also like