Аз съм разглеждала доста кобове и куантум бордове с топла бяла светлина ,които с положителност стават и за цъфтеж и нямат директно червени диодчета,просто са топло бяла.Бялата светлина е микс от много светлини,бялото е фул спектър,не син и червен само.Просто за цъфтеж е топла(с повече червено сигурно),а за растеж студена,както МХ и ХПС светят на цвят с просто око. Ето и в това клипче последните три са без червени диоди,но то не значи,че в тях няма и червен спектър.Сега как и кои са по-удачни,дали да има и шарени в панела отделни това и аз не знам как е по-подходящо.Някои слагат,други не слагат,може би за по-сигурно да има........Марсовете и аз се спрях накрая на тях,защото не бяха супер скъпи,а преобладваха белите диоди и изглеждат сполучливи.Те си имат и старите панели,които са също мощни със същите мощности,но лилави. и просто цялото нещо,което исках да кажа(без да се разправям с някакви фенове на едните или другите модели )че аз бих предпочела да взема по-новите им модели същите ватове но да има бели.Избягвам изцяло лилавите,но кой знае,може и да греша.А в другия форум също може да се намери доста информация и теми,но в чуждата част.
https://www.youtube.com/watch?v=dbJHFkDX4AA