Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.

Приготвяне на Домашни Торове (DIY)

Направи си сам проекти и домашни решения тук!
Публикувай отговор
Семена марихуана
Аватар
Vetrushka
Ветрушка
Ветрушка
Has thanked: 2126 times
Been thanked: 3745 times

Inna написа: 24 Мар 2025, 10:36 Дигурно съм показвала подобни назад, но не помня. Едното е варовик от(пред) една пещера, иначе отдавна кал маг не купувам какъвто и да е. Нищо не чупя и не къртя в пещери, да предупредя, пазете местата, от които събирате подобни неща ако решите да го правите! Другото е пепел, като аз си избирам какво да си изгоря в огъня. И от двете слагам по малки количества в цъфтежната почва, и двете отдават кал маг и др микроелементи, а пепелта и калий, така общо казано са за кал маг и цъфтежен тор....Могат да се правят и леки разтвори с пепелта, но аз в саксии просто слагам по някоя лъжица, за мен тези сухите се добавят директно в почвата за най-лесно и ефективно......
Това с описанието на снимките е меко казано подвеждащо ! Варовик и Доломитово брашно не е едно и също, ето и разликите.
Варовик (CaCO₃)
Основно съдържа калциев карбонат (CaCO₃).

Образува се от натрупването на черупки, корали и други органични материали.
Разтваря се по-лесно в киселини и може да образува карстови форми.
Използва се за производство на вар, цимент и като добавка за почви.

Доломит (CaMg(CO₃)₂)
Съдържа калциев магнезиев карбонат (CaMg(CO₃)₂).
По-устойчив е на разтваряне в киселини от варовика.
Често се използва в строителството, земеделието (за коригиране на киселинността на почви) и като източник на магнезий.

Основна разлика: Варовикът съдържа само калциев карбонат, докато доломитът съдържа и магнезий.

Както и тази с пепелта.
Основни разлики

Калий – по-висок в палмовата пепел.
Калций – повече в широколистната пепел.
Кремнезем – повече в палмовата пепел (Силициев диоксид)
Алкалност – пепелта от широколистни дървета е по-алкална и влияе повече на pH на почвата.

Има и доста по еветини варияти за доломитовото брашно. В сортови семена има разфасовки от 5 кг, която струва около 7-8 лв. А палмовата пепел 1 кг струва 25 лв, това е за доста време напред.
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom
Has thanked: 8098 times
Been thanked: 5502 times

Аз използвам тези, тъй като ги имам налични, смесвам няколко неща, така че да има от всичко необходимо и е абсолютно невъзможно да се получи кал/маг дефицит ако и да не са точно с такова съдържание като другите, все пак имат от всичко достатъчно, за да са свежи цветята и доволни. Ползвам ги защото са без пари най-вече, това подчертавам, че са безплатни, но си работят не по-зле.Не знам кой подвежда, аз казвам какво могат спокойно да пропуснат като вложение и да получат същия резултат.
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom

Peggy Zina написа: 25 Мар 2025, 15:25
Inna написа: 24 Мар 2025, 10:36 Дигурно съм показвала подобни назад, но не помня. Едното е варовик от(пред) една пещера, иначе отдавна кал маг не купувам какъвто и да е. Нищо не чупя и не къртя в пещери, да предупредя, пазете местата, от които събирате подобни неща ако решите да го правите! Другото е пепел, като аз си избирам какво да си изгоря в огъня. И от двете слагам по малки количества в цъфтежната почва, и двете отдават кал маг и др микроелементи, а пепелта и калий, така общо казано са за кал маг и цъфтежен тор....Могат да се правят и леки разтвори с пепелта, но аз в саксии просто слагам по някоя лъжица, за мен тези сухите се добавят директно в почвата за най-лесно и ефективно......
А как се разтваря варовика във вода? Колкото до пепелта и аз си я ползвам за навънка ма гледам да е от сигурни места или още по- добре да присъствам на горенето , щото някои бухат гуми, вестници и тем подобни боклуци, иначе в какво съотношения разтваряш пепелта във вода?
Аз и от двете слагам сухо в почвения ми микс, не във вода. Малки количества, не мога да ти кажа точни пропорции,на око си ги смесвам според колкото е торфа......
Аватар
Vetrushka
Ветрушка
Ветрушка
Has thanked: 2126 times
Been thanked: 3745 times

Inna написа: 25 Мар 2025, 17:14 Аз използвам тези, тъй като ги имам налични, смесвам няколко неща, така че да има от всичко необходимо и е абсолютно невъзможно да се получи кал/маг дефицит ако и да не са точно с такова съдържание като другите, все пак имат от всичко достатъчно, за да са свежи цветята и доволни. Ползвам ги защото са без пари най-вече, това подчертавам, че са безплатни, но си работят не по-зле.Не знам кой подвежда, аз казвам какво могат спокойно да пропуснат като вложение и да получат същия резултат.
Зависи с каква вода се полива. При мен има повече калций от колкото е необходимо и затова, ако не се добавя допълнтелно магнезий винаги ми избива дефицит. Ако разчитам на варовика, там го няма и няма да ми върши работа, затова е по добре доломит. Там има и калций и магнезий, а описанията сега са коригирани. Няма как варовика да замести доломитовото брашно и няма как пепелта от печката да е същата, като тази от палма.

Аз също в зеленчуковата градина използвам пепел от печката, доломитово брашно (не от гроушопа) и имам много голям мерак догодина да взема и каменни брашна. Не отричам, че нещата са хубави и стават, просто са различни.
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom

Доста стара коприва,подобно на гръсти водораслите,една приятелка си беше правила,пасирала и тн и ми беше сипала.Но аз слагам по малко,а на индора не съм я ползвала,защото сигурно и снимката мирише при вас.😆😵‍💫Да,току що я отворих и сипах мъничко във водата на моите,направо баси блатото! Досипах и вода и я разтръсках,но май ще я ливна другата в градината разредена,че не е за стая това.Но иначе е хубава,може да си накъсате в един варел на двора и да си седи някъде на сянка,при баба ми имаше по-рано бидон с люцерна,оставен от мен и си се пълнеше от дъжда и си разреждах от него и аз за аутдорите....
Прикачени файлове
Тор от коприва
Тор от коприва
Аватар
Peggy Zina
Градинар
Градинар
Has thanked: 732 times
Been thanked: 1018 times

Аз имам един бидон коприва с чкч, на 5 години в мазата, вече е придобил статут на недвижимо имущество :lol:, дали ще става нещо от него.... Чак не смея да го отворя.... Малко е като оная бездна от "Индиана Джоунс и Храмът на обречените".
"Неприятната истина: няма да можете всички да станете инфлуенсъри. Все някой ще трябва да работи."
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom

Peggy Zina написа: 16 Апр 2025, 23:02 Аз имам един бидон коприва с чкч, на 5 години в мазата, вече е придобил статут на недвижимо имущество :lol:, дали ще става нещо от него.... Чак не смея да го отворя.... Малко е като оная бездна от "Индиана Джоунс и Храмът на обречените".
Да ти кажа затворена не знам колко може да се държи,аз си мисля,че до към година,две все пак е хубаво да се изхаби и/или направо нова всяка година.Иначе по двора ми седяха така и в тях си валеше дъжд....Но е хубаво да не ги пече слънце.И да се бъркат и да им се пуска въздух,те хората си ги бълбукат и тн.Това сега сипнах малко от него,струва ми се,че добре им дойде,то е към 2,3 годишно,чат пат отваряне,тръскано,но рядко.....Сега му долях вода....Все пак другото ще си го сипя на село,пък тук ще си доизползвам купените добавки.
Аватар
mravkatrevoman
Градинар
Градинар
Has thanked: 773 times
Been thanked: 448 times

:roll:
Публикувай отговор