Това с описанието на снимките е меко казано подвеждащо ! Варовик и Доломитово брашно не е едно и също, ето и разликите.Inna написа: ↑24 Мар 2025, 10:36 Дигурно съм показвала подобни назад, но не помня. Едното е варовик от(пред) една пещера, иначе отдавна кал маг не купувам какъвто и да е. Нищо не чупя и не къртя в пещери, да предупредя, пазете местата, от които събирате подобни неща ако решите да го правите! Другото е пепел, като аз си избирам какво да си изгоря в огъня. И от двете слагам по малки количества в цъфтежната почва, и двете отдават кал маг и др микроелементи, а пепелта и калий, така общо казано са за кал маг и цъфтежен тор....Могат да се правят и леки разтвори с пепелта, но аз в саксии просто слагам по някоя лъжица, за мен тези сухите се добавят директно в почвата за най-лесно и ефективно......
Варовик (CaCO₃)
Основно съдържа калциев карбонат (CaCO₃).
Образува се от натрупването на черупки, корали и други органични материали.
Разтваря се по-лесно в киселини и може да образува карстови форми.
Използва се за производство на вар, цимент и като добавка за почви.
Доломит (CaMg(CO₃)₂)
Съдържа калциев магнезиев карбонат (CaMg(CO₃)₂).
По-устойчив е на разтваряне в киселини от варовика.
Често се използва в строителството, земеделието (за коригиране на киселинността на почви) и като източник на магнезий.
Основна разлика: Варовикът съдържа само калциев карбонат, докато доломитът съдържа и магнезий.
Както и тази с пепелта.
Основни разлики
Калий – по-висок в палмовата пепел.
Калций – повече в широколистната пепел.
Кремнезем – повече в палмовата пепел (Силициев диоксид)
Алкалност – пепелта от широколистни дървета е по-алкална и влияе повече на pH на почвата.
Има и доста по еветини варияти за доломитовото брашно. В сортови семена има разфасовки от 5 кг, която струва около 7-8 лв. А палмовата пепел 1 кг струва 25 лв, това е за доста време напред.
.png)