pedro написа: ↑21 Юли 2019, 08:00
Здравейте отново, купих си прах от нийм дават го маска за коса понеже го взех от зоя-та та мога да си пръскам с него ? имам гасеници влизат в разклоненията дирекно правят дупка вътре и снасят яйца
Маслото от нийм не помага против този червей.
Стеблото надуло ли се е ? Растенията фотопериодни или автоматици са? Можеш ли да иззрежеш засегната част до чисто или е много централно място в растението и не може? Снимай го къде е преди да правиш каквото й да е .
На въпроса за нийма:
Ползвал съм само концентрирано масло от нийм, извлечено от растението. От нийма за растителна защита на AIN NEEM слагах по 1 мл / 1 литър, според проблема до 2 мл/ 1 литър. От Зоята ползвал също течен масло от нийм, но не чак такъв концентрат и от него слага по 20 мл+/ 1 литър престояла вода.
Сух нийм на прах не съм ползвал, но можеш да го смесиш с вода да го оставиш да престой поне 24-48 часа и тогава да го ползваш. Но концентрация не мога да ти кажа. Екпериментирай и сподели. Можеш да напръскаш профилактично с масло от нийм, но първо го тествай на някакво друго растения. Но пак ти казвам, че маслото от нийм няма да помогне за този червей.
Против гъсеници вземаш 50 грама сухи листа и стебла босилек се киснат за 24 часа в 1 литър вода. След това пръскаш, но ако гъсеницата е в стеблото трябва да се изреже до чисто.
Ако гъсениците са по листата можеш да добавиш много други работи за да подсилиш отварата. (предимно зловонно миришещи растения и зеленчуци, както и оцет)