Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
Golden Teachers/Златни Учители
Пробвах метода със царевицата и то взе че се получи имам 3 бурканчета вече наполовина с мицел спорите ги взех от първия флъш на гроу кита който си купих отне му 5 седмици да никнат някакви гъбки сега мисля да си направя monotub със царевицата която заразих но нямам под ръка чкч може ли да използвам само брашно от ориз и вермикулит
Пробвах метода със царевицата и то взе че се получи имам 3 бурканчета вече наполовина с мицел спорите ги взех от първия флъш на гроу кита който си купих отне му 5 седмици да никнат някакви гъбки сега мисля да си направя monotub със царевицата която заразих но нямам под ръка чкч може ли да използвам само брашно от ориз и вермикулит
- Sofia Cannabis
- Градинар

- Has thanked: 3942 times
- Been thanked: 4775 times
Може но не прекалявай с ориза защото прекалено храна не е хубаво също. Царевицата вече е храна която ще сложиш в общата кутия.Stoqnt.0 написа: ↑17 Дек 2020, 17:57 Пробвах метода със царевицата и то взе че се получи имам 3 бурканчета вече наполовина с мицел спорите ги взех от първия флъш на гроу кита който си купих отне му 5 седмици да никнат някакви гъбки сега мисля да си направя monotub със царевицата която заразих но нямам под ръка чкч може ли да използвам само брашно от ориз и вермикулит
Най-добрата трева е домашно отгледаната трева.
www.youtube.com/@SofiaCanna
#БГКоноп
#БГКоноп
Здравейте искам да споделя опита си да направя monotub понеже още не съм сигурен дали се получава нещо или не.И така с царевицата която заразих 3 от бурканите ми станаха на 100 процента мицел а другите 2 бяха на 80 процента и спряха да се развиват на пръв поглед няма следа да са замърсени просто миришат на вкиснала царевица.Другите 3 буркана използвах за monotub за който използвах чкч кафяв ориз и вермикулит. Направих една голяма кутия и с остатъка от царевицата ми стигна и за една по малка.Оставих ги на около 26-27 градуса на тъмно и първо по малката кутия започна да се развива добре а голямата почти изобщо не се разви чак след около две седмици започна да се вижда някакво развитие но мирише на прокиснало.Това което не ми е ясно е че на малката кутия на повърхността вече има сиво бял гъст мъх дали е някаква плесен или си е от мицела защото и тя мирише на вкиснала царевица това нормално ли е или е замърсена и да ги изхвърлям и двете.
- Sofia Cannabis
- Градинар

От това което описваш звучи като развалена царевица и се е получило от прекалено наситена на вода царевица (много мокра още преди да я заразиш със спори).Stoqnt.0 написа: ↑14 Яну 2021, 21:12 Здравейте искам да споделя опита си да направя monotub понеже още не съм сигурен дали се получава нещо или не.И така с царевицата която заразих 3 от бурканите ми станаха на 100 процента мицел а другите 2 бяха на 80 процента и спряха да се развиват на пръв поглед няма следа да са замърсени просто миришат на вкиснала царевица.Другите 3 буркана използвах за monotub за който използвах чкч кафяв ориз и вермикулит. Направих една голяма кутия и с остатъка от царевицата ми стигна и за една по малка.Оставих ги на около 26-27 градуса на тъмно и първо по малката кутия започна да се развива добре а голямата почти изобщо не се разви чак след около две седмици започна да се вижда някакво развитие но мирише на прокиснало.Това което не ми е ясно е че на малката кутия на повърхността вече има сиво бял гъст мъх дали е някаква плесен или си е от мицела защото и тя мирише на вкиснала царевица това нормално ли е или е замърсена и да ги изхвърлям и двете.
Не би трябвало да има почти никаква миризма а да не говорим за лоша миризма. Аз лично дори и след яденето на гъби което ти изостра изключително много обонянивто единствената миризма която мога да опиша е - много лека миризма на гъби.
Всичко е за хвърляне според мен.
Не се отказвай!!! Аз имах доста неуспешни опити в началото.
#БГКоноп
#БГКоноп
Да най вероятно това е причината то се виждаше че на дъното на буркана се беше утаила малко вода но пък тези които се заразиха си бяха добре в последствие замирисаха откакто ги умешах със субстрата може пък той да е бил преовлажнен незнам ще направя още един опит имам една спринцовка със спори която е в хладилника вече три седмици надявам се да станат защото са ми последните и благодаря.
-
sugerman
- Нов Градинар

- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Здравейте пичове, аз съм нов тук Ив култивирането, но напоследък чета навсякъде и уча все повече неща всеки ден. Стана ми интересно никой от вас ли не е пробвал с тухла кокосови влакна (coco coir ), както е показано в някои видеота ? Аз си взех такава тухла и мисля да я използвам за монотъб, веднага щом бурканите ми колонизират. И главната причина да мина директно към монотъб е че никъде не можах да намеря буркани, като вашите, а да ги засееш в монотъба така или иначе трябва да ги изкараш с лъжица.
- Sofia Cannabis
- Градинар

Не съм запознат с coco coir за отглеждане на гъби но ще трябва да провериш какво трабва да добавиш за да направиш провилното рН.sugerman написа: ↑23 Яну 2021, 23:09 Здравейте пичове, аз съм нов тук Ив култивирането, но напоследък чета навсякъде и уча все повече неща всеки ден. Стана ми интересно никой от вас ли не е пробвал с тухла кокосови влакна (coco coir ), както е показано в някои видеота ? Аз си взех такава тухла и мисля да я използвам за монотъб, веднага щом бурканите ми колонизират. И главната причина да мина директно към монотъб е че никъде не можах да намеря буркани, като вашите, а да ги засееш в монотъба така или иначе трябва да ги изкараш с лъжица.
Също така ако ще използваш coco coir си вземи от чувал защото този който е на тухла е сравнително ниско качесто а за гъбите всичко трябва да е много хубаво.
#БГКоноп
#БГКоноп
-
sugerman
- Нов Градинар

- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Ами попринцип готиното на влакната , е че са неутрално ph. И само се пастюризира тухличката с вряла вода. То влакната попринцип са си антибактериални и не позволяват. На нещата около тях да мухлясват. Така съм чувал поне. Ще дам отзиви скоро и със снимки. идеята е просто да се оцели пропорцията така че като го стиснеш да излезнат една или две капки вода само и после правиш същото и все едно заместваш влакната с ЧКЧ. Я и никъде не можах да намеря ЧКЧ, а влакна има на много места.
- firstcitizen
- Буден

- Has thanked: 5591 times
- Been thanked: 3539 times
Гъбите обичат малко по-различно pH от това с което е кокоса, но гъбите сами ще си регулират pH на субстрата. Да не говорим, че от кокос до кокос има голяма разлика и в качеството и в pH и във всичко... Просто не трябва да фрапираща разликата на pH от оптималното за гъбите, защото до 1-2 единици pH гъбите си го коригират сами много бързо, не е нужно и замерване или корекция. Чкч има на много места в България, включително и в градовете и в селата има производители и търговци на ЧКЧ. Един зеблен чувал чувал чкч (50+ литра, че и много повече ) е 12-15 лева. По големите вериги също продават био хумус от червен калифорнийски червей, но във веригите е по-скъпо и в по-малки опаковки. Там има опаковки и по 1 литър, и 3 литра, и по 5 литра, и по 10 литра. Ако можеш си купи от български производител, защото хем е по-евтино, хем е по-качественно и хем парите отиват при един български фермер вместо да печелят разни прекувачи и магазини. Плащаш си и опаковането и доставката и всичко докато стигне до магазина. Чкч-то е черно злато, което се продава на безценица в България. Ако си купиш чкчsugerman написа: ↑24 Яну 2021, 11:58 Ами попринцип готиното на влакната , е че са неутрално ph. И само се пастюризира тухличката с вряла вода. То влакната попринцип са си антибактериални и не позволяват. На нещата около тях да мухлясват. Така съм чувал поне. Ще дам отзиви скоро и със снимки. идеята е просто да се оцели пропорцията така че като го стиснеш да излезнат една или две капки вода само и после правиш същото и все едно заместваш влакната с ЧКЧ. Я и никъде не можах да намеря ЧКЧ, а влакна има на много места.
Има български производители, които продават и малки чували по 20 литра за по 4-5 лева, а от магазина за 4-5 лева ще си купиш 3 литра чкч. В цяла България е пълно с чкч ферми, защото е имало и много ферми по програми. Дори фермите вече да ги няма, те имат на склад чкч. Но не си се постарал с търсенето. В продавалника да беше потърсил или в Google и щеше да намериш около теб в района ти, Просто има много. Това важи и за бурканите без вътрешен ръб.
С пропорциите ще ти трябват експерименти и опити докато свикнеш и ги нацелиш. (включително и за влагата)
Според мен отгледай 5-6 буркана с гъби преди да скачаш на монотюб, защоно ти няколко от бурканите ти да имат мухал поне 1 ще стане и ще отгледаш нещо и ще получиш опит от процеса, но ти си знаеш най-добре, щом така си решил да гледаш монотюб така направи.
Съвета ми е яко да наблегнеш на стерилността, това е от ключово значение в отглеждането на гъби. Ако трябва в началото прави двойна стерилизация за по-сигурно. Ползвай ръкавици, маска и всички предпазни средства за да намалиш шанса от зараза.
Също така задължително добави нещо, към този кокос, дали ще е чкч, дали ще е компост, дали ще е някакво зърно, но му трябва енергия (протейн) от които гъбите да се хранят и развиват, защото кокоса е беден на хранителни вещества и било то да добавиш малко био хумус от чкч или компост в субстрата, това ще ти вдигне много добива от гъбите, но пак не трябва да прекаляваш и с тях.
.png)