Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.

Арестуван съм - Какво да направя?

Цялата важна информация на едно място
Семена марихуана
Аватар
WDScorpio
СЕО
Has thanked: 84 times
Been thanked: 1912 times

arrests.jpg
Знам че ви е писнало от цялата тази параноя по сигурността, Но тук ще засегна темата за това какво се случва ако нещата все пак излязат извън контрол или казано, по нашенски да си е*ат мамата.
Няма да мога да го синтезирам в хронологичен ред така, че ще бъде малко разбъркано.

Най-добрият начин да останете в безопасност е ако, никой не знае за това, което правите, а дори и да знае, нека бъде човек на когото имате 99.9% доверие. От завист и алчност никой не е имунизиран и дори най-добрият ви приятел може да ви преде ако така му изнася или просто за да отърве кожата.
Ако комуникирате с някого за това, което правите, то правете го по правилният начин, а именно:
За сайтове - Използвайте VPN (Nord VPN 20лв на месец) или Tor browser. И двете ги има за телефон и компютър.
За чатове - Има две сигурни програми на който съм се доверявал през годините и те са Signal и Wickr и двете имат финкция за заключване на приложението.
Не използвайте Facebook, viber, watsapp, Telegram, Skype, Instagram и други.
За телефони - Криптирайте телефона си! Всеки Android и iOS телефон има функция за криптация, използвайте я! Всяка информация намерена в телефона ви може и ще бъде използвана срещу вас и хората с който сте комуникирали.
Ask google - How to encrypt my Android / iOS
Ако ви арестуват, изключете телефона си, така информацията ще остане много добре защитена.

Ако ви арестуват или задържат, ПОИСКАЙТЕ АДВОКАТ полицията НЕ Е ВАШ ПРИЯТЕЛ!!!
Поискате полицията да се свърже с конкретна кантора за правна помощ по Ваш избор или с дежурния адвокат, който е на разположение 24ч
Най-доброто, което можете да направите е да запазите мълчание. Не отговаряйте дори на супер обикновенни въпроси.
НЕ подписвате нищо до пристигане на адвоката ви!!!
Не, няма да ви освободят ако се признаете за виновен. Не, няма да ви освободят ако им дадете информация. Ако нямате повдигнати обвинения ще ви пуснат до 24 часа.
Като следите за коректността на документите, можете да подпишете само и единствено -

1. заповедта за задържане;

2. протоколът от извършен личен обиск;

3. декларация, че съм запознат с правата си.

Не се съгласявате с нищо, дори да сте виновни, защото така само ще ги улесните. Ако не се признаете за виновен, то тогава те ще трябва да го докажат.
Запомнете тези правила -

Имате право да запазите мълчание!
Имате право да се свържете с адвокат И ТРАБВА! Ако нямате такъв ще ви бъде назначен служебен. Имайки предвид, това с което се занимаваме е задължително да имате телефона на адвокат записан на хартия или визитка винаги във вас!
Имате право да се свържете с член на семейството ви. Не вие лично, но органите на реда ще го направят при ваше желание. (ПОПРАВКА - след полседните прияти промени в закона, вече ще имат право да задържат лица под 18г за 24ч без да уведомяват родителите) Хубаво е да знаете, че дори да се опитате да го скриете от родителите си, то те ще разберат в един момент, а по-добре рано от колкото късно, защото така, ще могат да ви помогнат.
НЕ ОКАЗВАЙТЕ СЪПРОТИВА! ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ НАРЕЖДАНИЯТА НА ОРГАНИТЕ НА РЕДА. В противен случай те ще използват сила и това не е яко.
Имате и право да запазите личното си достойнство, но това в България е относително понятие и има вероятност да се държат с вас, като с парцал и да ви понабият, но само мога да ви кажа да стискате зъби, докато не дойде адвоката ви.

Когато сте задържан, срещу вас ще бъдат използвани всевъзможни техники с цел да ви изплашат и изнервят. Стойте спокойни до колкото е възможно, мислете за нещо хубаво и чакайте адвокат!

Шофиране
Ако бъдете спрян под въздействие на опиати, ще ви бъде направен тест, който можете и да откажете, но тогава нещата няма да се развият добре за вас, защото ще бъдете задържан и ще ви бъде наложена глоба и искате или не теста ще бъде направен, а от там, както казах горе "мамата си е е*ало". В България заплатите на ченгетата са ниски и имате шанс да ги подкупите, НО трябва да подходите деликатно. Не се заяждайте, а се дръжте по възможно най-вежливия и деликатен начин, така че да не ги изнервите, така шансовете ви се увеличават. Вероятно сумата ще бъде висока 200-1500лв намерете начин да се сдобиете с тях.
Тестовете хващат 24часа след употреба.
TIPS: Жабурете с кислородна вода 1-2 пъти преди да се качите и карате. Тестовете показват че 3-4 часа след употреба и жабурене с кислородна вода DrugCheck 3000 показва отрицателна проба. За DrugCheck 5000 няма достатъчно информация, а той е в пъти по чувствителен.

Обиск в дома ви
За да бъде направен обиск в дома ви трябва да има подаден сигнал за нарушаване на обществения ред, като - Силна музика, "Подозрително поведение", Укриване на бегълци, Укриване на оръжие или наркотици. Всички тези сигнали могат да бъдат подадени срещу вас от ваш съсед, приятел, роднина и тн.
Когато, ви се позвъни на врата, направете всичко възможно да се отървете от укриваните от вас вещества, най-добрият вариант е в тоалетната. Законът ви задължава да отворите врата, но не и да ги допуснете вътре, НО това няма да ги спре. Те могат да влязат под претекст, че нарушавате закона.
Аватар
WDScorpio
СЕО

Личен обиск и наказания за притежание на марихуана.

Според нашето законодателство тя е приравнена с всички останали наркотици т.е цигара марихуана е равна пред закона както на доза хероин или един грам кокаин, така и на 5 хапчета екстази.

В количествено отношение законът различава само понятията големи размери – наркотик на стойност между 70 и 140 минимални работни заплати ( лишаване от свобода – от 3 до 12 години; глоба – от 10 000 до 50 000 лева) и особено големи размери – наркотик на стойност над 140 минимални работни заплати (лишаване от свобода – от 5 до 15 години; глоба – от 20 000 до 100 000 лева).
Важно е да развенчаем мита за еднократната доза или позната като марихуана за лично ползване.

През 2004 от Наказателния кодекс отпадна частта, която ме освобождава от наказателна отговорност, ако имам наркотик в размери, предназначени за еднократна употреба. Това означава, че вече без значение какво количество марихуана имам в себе си, то аз съм наказателно отговорен и извършвам престъпление.
Как могат да ме хванат с марихуана?
За да ме хванат, че държа в себе си марихуана, полицаите първо трябва да ме претърсят, т.е. – да ми извършат личен обиск.

Най-важното, което трябва да знам е, че такова “джобене” е позволено само при следните случаи:
  • когато съм задържан и за мен има данни, че съм извършил престъпление;
  • когато има данни за мен, че нося опасни или забранени за притежаване предмети;
  • когато се намирам на място, където е извършено престъпление или нарушение на обществения ред и има достатъчно данни, че нося в себе си вещи, които са свързани с извършеното престъплението или нарушението;
  • когато има подаден сигнал за мен в Шенгенската информационна система (ШИС) (Това е информационна система, използвана в много европейски държави за предоставяне на информация за хора и предмети. Информацията може да се отнася за изгубени вещи или изчезнали лица, за които има заповед за арест) за извършване на специфичен контрол.
Това означава, че при целенасочена полицейска проверка за марихуана, трябва да има данни, че аз или автомобилът, с който се движа, са свързани по някакъв начин с притежание, пренос или търговия на марихуана или някакво друго престъпление, т.е трябва да има основание за претърсването, което съответства на закона. Неправилно би било да ми извършат проверка само защото изглеждам мнителен, поради това трябва да попитам полицаите за основанието за извършване на обиск срещу мен. Проверка на автомобила ми (отваряне на багажника, ровене в жабката или на други места в колата) също означава личен обиск. За да бъде законно това претърсване, трябва да се състави протокол и да се подпише от свидетел, а след това този протокол се валидира в съда. Дори да открият, че аз притежавам марихуана, ако няма съставен по надлежния ред протокол, то аз не подлежа на наказателна отговорност, защото проверката на органите на реда е била незаконосъобразна, следователно и резултатите от проверката са незаконосъобразни. Задържането на мен или на притежаваната от мен марихуана без съставяне на протокол означава, че полицаите злоупотребяват с правомощия, което навежда на мисълта за евентуален рекет от тяхна страна спрямо мен.

1. Кога полицаите могат да ме спират на улицата и защо?

• Проверката, която служителите на МВР могат да ми наложат на обществено място, се изразява в две основни направления: проверка на личната ми карта и извършване на личен обиск.
  • Полицаите могат да ме спрат за проверка на личната ми карта при следните условия:
  • когато съм под 18 годишна възраст и се разхождам вечер, следва да спазвам законово установените правила за часовите ограничения, в които мога да излизам навън. Практиката показва, че често вечер служителите на МВР проверяват личните карти на младежите, за да са сигурни, че се спазват следните правила:
  • когато съм поне на 14 години имам право да излизам без придружител до 22 часа и право да излизам след 22 часа, но с придружител;
  • когато съм на 18 години имам право да излизам без придружител след 22:00 ч.
  • когато има налични данни за мен, че съм извършил някакво престъпление или друго нарушение на обществения ред (примерно при дребно хулиганство);
  • когато проверката е наложителна, защото има извършено престъпление или административно нарушени;
  • когато съм чуждестранен гражданин и се провежда контрол по редовността на документите ми за самоличност и пребиваване в страната;
  • когато се намирам на контролен (пропусквателен) пункт, организиран от полицията;
  • когато проверката е наложена по искане на друг държавен орган.
Полицаите ме обискират или извършват т.н. официален оглед, познат още в разговорната реч като “джобене” или “прeджобване”, с цел да открият у мен доказателство за престъпление или укрити вещи.

Обискът е позволен само при следните случаи:
  • когато съм задържан и за мен има данни, че съм извършил престъпление;
  • когато има данни за мен, че нося опасни или забранени за притежаване предмети;
  • когато се намирам на място, където е извършено престъпление или нарушение на обществения ред и има достатъчно данни, че нося в себе си вещи, които са свързани с извършеното престъплението или нарушението;
  • когато има подаден сигнал за мен в Шенгенската информационна система (ШИС) за извършване на специфичен контрол. Това е информационна система, използвана в много европейски държави за предоставяне на информация за хора и предмети.Информацията може да се отнася за изгубени вещи или изчезнали лица, за които има заповед за арест.
  • Важно! Обиск може да ми бъде извършен само от лице, което е от същия пол като моя.
2. Как протича самата проверка?

За да съм спокоен с процедурата за проверка, следва учтиво да помоля полицаите да ме запознаят с основанието за извършване на обиска срещу мен. Ако е защото ме задържат, то какво е основанието за задържането ми. Ако е защото нося опасни или забранени предмети, то какви са данните, по които съдят за това нещо. Важно е да поискам всичко това да се впише в протокола за извършване на обиска ми.

Задължително е обискът да се извърши освен от лице от същия пол, но и в присъствие на поне още един свидетел. А когато основанието за това е, защото съм задържан или укривам предмети от значение за съдебно дело, тогава свидетелите трябва да са поне двама (поемни лица) и отново от същия пол.

Първо и задължително условие, за да протече един обиск законосъобразно, е служителите на МВР да ми се представят, като се идентифицират с име и звание, а при съмнение от моя страна са длъжни да покажат и полицейските знаци по себе си и служебната си карта.
Второ: Полицаите следва да снемат самоличността ми, като представя документи за самоличност (лична карта, шофьорска книжка, паспорт). Ако не нося такива в себе си, е достатъчно, лицата, които имат документи за самоличност и ме познават да потвърдят, че аз съм човекът, за когото се представям.

Ако откажа без основание да представя документите си за самоличност на полицейските органи или не ги нося със себе си може да ми бъде наложена глоба в размер между 50 и 300 лева. Възможно е да последва и отвеждането ми за справка в близкото районно поделение на МВР и даже да ми бъдат взети отпечатъци, за да се разкрие самоличността ми.

Трето: Всеки път при извършване на обиск полицаите са длъжни да съставят протокол. Той се подписва от полицейския орган, от един свидетел и от мен. Полага ми се един екземпляр от него.

Важно! След като протоколът бъде попълнен от органите на реда, имам право да се запозная с неговото съдържание и да се уверя, че в него са изчерпателно описани всички вещи, които са били у мен в момента на обиска, както и да отчета дали не са пропуснати вещи или пък не са добавени нови. За да се подсигуря, че такива няма да се допишат, мога да задраскам свободните полета в протокола, след като го прочета. А ако нещо не е както смятам, мога да напиша възражението си в самия протокол в графата за това. По възможност, ако съм с приятел по време на обиска, е добре той внимателно да следи какви вещи се вадят от джобовете ми, за да не ми се подхвърли някоя незаконна без да забележа.

3. Как да се защитя, ако бъда подложен на неоснователен и неправилно извъшен обиск?

Мое конституционно право е това на лична свобода и неприкосновеност. Обискът следва да се извърши по начин, който не уронва честта и достойнството ми.

Когато полицаите употребят неправомерно сила или оръжие при упражняване на принудителни мерки върху мен, или когато ме обиждат и накърняват достойнството ми, мога:

да подам жалба в районното поделение на МВР;

да сигнализирам на съда в Страсбург, за да потърся защита на човечките си права. Това важи само за случаите, когато съм се възползвал от всичките вътрешноправни средства за защита, предвидени в българското законодателство. И дори, когато тези средства са неефективни и с тях не мога да постигна защита на нарушеното ми право или справедливо обезщетение, тогава също мога да се обърна към съда.

В случай, че иззетите от мен вещи не са доказателства за извършено нарушение или престъпление, следва да ми бъдат върнати след обиска и никой няма право да ги задържа, освен ако притежаването им е противозаконно.
Аватар
WDScorpio
СЕО

ПОПРАВКА:
При отказ от полеви и по-късно от кръвен тест за наркотици Вие нарушавате чл.174 ал.3 от ЗДвП - глоба от 2000лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца.
При откриване на наличие на наркитици в кръвта има верочтност за ефективна присъта а.к.а влизане в затвора.
Аватар
Grystifan
Градинар
Градинар
Has thanked: 138 times
Been thanked: 72 times

Здравейте задържаха ме почти без причина и искам да ви питам дали мога да си търся правата стана следното въряяхме с едно приятелче и той имаше мара в него и полицайте спряха почнахме да бягаме но мен ме хванаха него не....аз нямах мара в мен само везна но ме прибраха за 24 часа не бяха точно 24 ама та въпроса ми е за една везна трябва ли да спя в арестта или беше щото бягах те прасетата май ме прибраха щото не наредих приятелчето....
FUCK THE SYSTEM :) :bong: :bong:
Аватар
WDScorpio
СЕО

Както можеш да прочетеш и горе, могат да те задържат без причина. Но това да бягаш от ушев е най-голямата грешка, която можеш да направиш. При това положение си се разминал доста леко, можеха да те нашамарят доста сериозно, не за везната, а заради това, че си бягал.

Промених ти поста с цел, избягване, връзката с действителни лица и събития.
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Has thanked: 5591 times
Been thanked: 3539 times

Точно заради такива случки избягвам да пуша извън нас. (не че не пуших на вън до преди 2 часа). Всяка ситуация е различна, но си мисля, че не е трябвало да побягвате. Това ги е накарало да ви подгонят, а иначе е имало шанс да ви подминат. С побягването показвате, че има нещо нередно. В малките градове е още по-различно... . Взе ли протокол за ареста? При събрани 3 протокола при които е нямало основателна причина за задържането ти можеш да заведеш дело срещу държавата за тормоз и оронване на престижа ти на обществени места от страна на МВР. Като цяло за везна нищо не могат да ти направят, като е нямало нищо друго в теб, но им си се набил в очите. Сега бъди внимателен, защото може да ти пуснат опашка. Просто сега бъди по-внимателен. Хубаво е винаги да имате във вас номер на добър адвокат, които е ваш човек и ще се бори за правата и интересите ви.

Когато пуша навън гледам да имам видимост над пътя/маршрутите от които може да дойде някой и в същото време местата да са забити при които в повечето случай с кола няма никакъв шанс да се достигнат.

Интересно ми е полицията дали ви надуши по миризмата? Видя ви че бягате и за това ви подгони ? Изглеждахте съмнителни? Или е друга причината?
Аватар
Grystifan
Градинар
Градинар
Has thanked: 138 times
Been thanked: 72 times

Стана така че се наложи да пушиме на оживено място и явно някой звънна.... Видяха ни първо с патрула и на по долната пряка спряха и ни беше ясно че са за нас и почнахме да бягаме ама поне приятелчето се спаси... А и някой шамар изядох.
FUCK THE SYSTEM :) :bong: :bong:
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Has thanked: 5591 times
Been thanked: 3539 times

Grystifan написа: 27 Юли 2019, 20:42 Стана така че се наложи да пушиме на оживено място и явно някой звънна.... Видяха ни първо с патрула и на по долната пряка спряха и ни беше ясно че са за нас и почнахме да бягаме ама поне приятелчето се спаси... А и някой шамар изядох.
Това е бил малкият дявол. Следващият път ще сте по-внимателно. Да, добре е, че поне приятеля ти се е спасило, защото ако ви бяха хванали двамата (тебе с везната, а него с материал), щеше да е по-зле.
Аватар
woman420
Нов Градинар
Нов Градинар
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times

Здравейте!
Относно обиска в дома ви, искам само да ви кажа, че у нас беше направен такъв преди известно време. Сигнал не беше подаден от никой от съседите ни, но! причината за обиска беше, че бяхме купували нещо си (не марихуана!) от човек, който е бил следен от полицията. Така че, НИКОГА не може да знаете от къде и как ще им дойде на ум да обискират дома ви.
И още нещо - за да направят обиск в дома ви, задължително трябва да имат прокурорска заповед! Без нея нямат право да ровят в дома ви.
Марихуаната може да излекува всяка болест, освен болния мозък, който вярва, че тя е наркотик :roll:
FikiStoraro
Градинар
Градинар
Has thanked: 865 times
Been thanked: 971 times

WDScorpio написа: 02 Яну 2019, 15:07 ПОПРАВКА:
При отказ от полеви и по-късно от кръвен тест за наркотици Вие нарушавате чл.174 ал.3 от ЗДвП - глоба от 2000лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца.
При откриване на наличие на наркитици в кръвта има верочтност за ефективна присъта а.к.а влизане в затвора.
Макар, че става дума за алкохол. Преди година две бяха хванали един евродепутат да кара пиян. Правилили ли са му тест на място не са ли не зная. Ама го бяха спрели в Благоевград и той искал да му правят кръвен тест в София и стана врътката. Та мисълта ми е следната ако ме спрат в София да ми направят тест за наркотици да излезе нещо и да искам кръвна проба в УМБАЛ Св. Марина във Варна примерно. Мога ли да им откажа полевия тест и да отида направо на кръвен в избрана от мен болница и ако излезе отрицателен ще избегна ли глобата и лишението от правоуправление МПС?
Ето ви и един казус - https://fakti.bg/krimi/547191-maj-ostan ... e-sadi-mvr
Когато на готин пич му е кофти, това е блус. Когато на готин пич му е готино, това е реге. Когато на кофти пич му е готино, това е чалга.
Публикувай отговор

Обратно към “Индекс на Важните Теми”