Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.

Growbox от малък хладилник

Направи си сам проекти и домашни решения тук!
Семена марихуана
Hustlin359
Нов Градинар
Нов Градинар

Здравейте,

От няколко месеца си правя гроубокс в малък хладилник 100х50х40см.

Идеята ми при избора точно на хладилник, а не на стандартна гроубокс палатка беше, че хладилника оплътнява по-добре и би трябвало да излизат по-малко миризми.

В гроубокса до сега съм инсталирал:
- Full spectrum LED панел с мощност 45w
- 2 броя турбинни вентилатори - входен и изходен, като нямам представа какви са им параметрите, понеже ги купих от ОЛХ.

Закупих си CAN карбонов филтър, но се оказа прекалено голям, за да го събера вътре и го върнах. Сега възнамерявам да си направя сам от метална кутийка за пудра захар с решетка и диаметър 7см и височина 10см която мисля да напълня с активен въглен.

Първият ми въпрос е, толкова малък карбонов филтър ще успява ли да неутрализира миризмите, защото в ютюб доста хора твърдят, че купените не са с нищо по-добри от DIY филтър с активен въглен.

Вторият въпрос е на базата на вашия опит с LED панела, който имам съвсем хипотетично колко добив ще мога да изкарам.

Всякакви мнения и съвети са добре дошли!
Благодаря.
Аватар
Vetrushka
Ветрушка
Ветрушка
Has thanked: 2126 times
Been thanked: 3743 times

Това със филтъра няма да стане, за да има филтрация трябва пълнеж, най малките филтри започват от 1 кг активен въглен в тях. Правил съм си сам филтър и ефекта беше кръгла 0.
Филтъра можеш да го държиш извън бокса, ето примерна схема от долу.
fan.jpg
fan.jpg (5.89 KiB) Преглеждано 2171 пъти
Относно ЛЕД панела, ако започваш със сметките за грамажа, накрая да не ти излезнат криви. Аз когато започнах 1-вия ми indoor, не съм си правил сметки предварително, каквото стане това.
45 вата ми се виждат много малко, аз за вкореняване на клонинги ползвам 20-30 вата лед.
От 300 вата панел, изкарах 350 грама хубав материал, панела покрива 90х90 във фазата на цъфтеж.
Аватар
WDScorpio
СЕО
Has thanked: 84 times
Been thanked: 1913 times

Относно ЛЕД панела реално никой не може да ти каже колко ще изкараш... може да са 20г може да са и 100г много е относително, защото няма формула по която да го сметнем. При подобни размери 2 растения и 150W HPS изкарвам 170г.
@Vetrushka, не съм съгласен с теб, защото филтърът, който ти направи беше пълен с гранули (цилиндричен) активен въглен, а не такъв на люспи - следователно повърхността се намалява с 80%+ и за това твоят DIY филтър не ставаше за нищо и аз те предупредих за това.
Филтърът не е задължително да бъде вътре в бокса, но може да бъде и извън него, като пред него във въздуховода трябва да поставиш филтърна вата, за да хваща по-големите частици и да я сменяш всеки месец.
1КГ хубав въглен е към 60лв и леко се обезсмисля правенето на DYI с изключение на момента ако искаш да бъде с нестандартна форма.
Аватар
Vetrushka
Ветрушка
Ветрушка
Has thanked: 2126 times
Been thanked: 3743 times

WDScorpio написа: 22 Окт 2020, 14:47 @Vetrushka, не съм съгласен с теб, защото филтърът, който ти направи беше пълен с гранули (цилиндричен) активен въглен, а не такъв на люспи
Виждал ли си какъв е пълнежа на оригиналните филтри на CAN, говоря за ПРО серията, ами там е на гранули, не е на люспи. В Lite серията, която ползвам в момента също не е на люспи. В кой филтър си видял, въглена да на люспи?
Ето какво се предлага и в магазините, за замяна на пълнежа едно към едно с моя.
Clipboard01.jpg
Аватар
NinjaDuck
НинджаДък
НинджаДък
Has thanked: 788 times
Been thanked: 841 times

Аз се допитах до магьосници по темата: Никога няма да постигнете качеството на най -халтавия поточен филтър с дори и най-добре обмислена самоделка. Не ми е тема , в която да съм тествал до болка , но пък се допитах до хора тествали тествали - и си купили хубав филтър. Още нещо много са малко филтрите дето позволяват да си ги напълниш сам като хората и да запазиш същото рейтио като на фабрично напълнения. Не съм богат за да си купувам евтино е приложимо на 100% в дадения случей.

ПП: С трици маймуни не се ловаят. Ако ви е важно да не мирише - експериментите не,
Hustlin359
Нов Градинар
Нов Градинар

Много благодаря за съветите.
В такъв случай май ще се насоча към стандартна палатка и ще разкарам хладилника.

Някой, който е ползвал палатка може ли да даде съвет дали със слагане на филтър гроубокса е сигурно, че няма да мирише.

Мястото, което използвам е в коридора на апартамента ми и се чудя дали да инвестирам изобщо в такъв гроубокс, защото ако излиза и най-малката миризма проектът ще се окаже неуспешен и ще се наложи да го махна.

Това лято изгледах първата си реколта, от която съм сравнително доволен и възнамерявах да гледам и зимата, защото ми е дошло до гуша да се занимавам с отрепки, но ако има и най-малка вероятност да замирише предпочитам да изчакам до лятото.

Поздрави.
4yk4y
Градинар
Градинар
Has thanked: 672 times
Been thanked: 474 times

Бате филтъра е най важния фактор дали ще мирише и колко .... но има и други фактори който също имат значение примерно като отваряш да обслужваш ще си мирише в цъфтеж.... хубаво е да е лесно проветриво помещението моя съвет е да го обмислил доста добре....
Аватар
Sofia Cannabis
Градинар
Градинар
Has thanked: 4007 times
Been thanked: 4813 times

Hustlin359 написа: 22 Окт 2020, 18:43 Много благодаря за съветите.
В такъв случай май ще се насоча към стандартна палатка и ще разкарам хладилника.

Някой, който е ползвал палатка може ли да даде съвет дали със слагане на филтър гроубокса е сигурно, че няма да мирише.

Мястото, което използвам е в коридора на апартамента ми и се чудя дали да инвестирам изобщо в такъв гроубокс, защото ако излиза и най-малката миризма проектът ще се окаже неуспешен и ще се наложи да го махна.

Това лято изгледах първата си реколта, от която съм сравнително доволен и възнамерявах да гледам и зимата, защото ми е дошло до гуша да се занимавам с отрепки, но ако има и най-малка вероятност да замирише предпочитам да изчакам до лятото.

Поздрави.
Палатката с филтър вътре работи и няма да има миризма докато е затворена. Но при всяко отваряне цялата стая или коридор ще замирисва също. Това не е непоправимо, но ще изизсква малко по-голяма инвистиция. Ще ти трябва още един голям филтър с вентилатор за да пречиства въздуха в коридора. Този който и извън палатката може да го включваш само когато отваряш палатката.

Също така е желателно да си правиш гравика така че обслужването на растенията да е много късно вечер 00:00 или много рано сутрин (4-5), ако миризмата е толкова голям проблем.

Прикачам ти снимка на моят които използвам за миризмата от трева и пушене. Малко е малък (предпочитам по-голям, но само това имах свободно в този момент).
Прикачени файлове
PXL_20201022_181849867.jpg
Най-добрата трева е домашно отгледаната трева.
www.youtube.com/@SofiaCanna
#БГКоноп
Hustlin359
Нов Градинар
Нов Градинар

Благодаря за съветите, това с допълнителния филтър извън бокса ще го обмисля.

Имам един въпрос относно осветлението.
В момента съм с лед панел, но ми стана ясно, че ще е недостатъчен.

Ако сложа HPS ще имам ли проблеми с температурата, понеже предполагам, че нагряват доста повече от лед диодите и как мога да се справя с нея.

Какъв е оптималния вариант според вас за осветление в толкова малък бокс?

Колко вата Лед панел да търся, за подобни размери?

Благодаря.
Аватар
WDScorpio
СЕО
Has thanked: 84 times
Been thanked: 1913 times

В тези размери бокс бих вкарал и 250W HPS с Cooltube и няма да имаш проблем с температурата. Преди години, когато отглеждах в бокс 50х50х70см бях с 150W HPS и Cooltube и нямах никакви проблеми с температурата от лампата въпреки, че имаше опърлени връхчета, но те бяха буквално прилепени към Cooltube.
Led с тези размери .... трябва да е нещо DIY иииии не е ясно колко ще е ефективно. Трябва много да се постараеш. А относно това, колко вата лед, амиии, колкото повече толкова повече.
Публикувай отговор