Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.

Микро хранителни вещества - торове

Цялата важна информация на едно място
Семена марихуана
Аватар
firstcitizen
Буден
Буден
Has thanked: 5591 times
Been thanked: 3544 times

Подобно на макроелементите, микроелементите са от съществено значение за растежа на растенията, но те са необходими в много по-малки количества. Има осем микро хранителни вещества, които са предимно метални или полуметални елементи, които растенията получават от почвата. Тези микро елементи са предимно от атмосферни влияния на родителските скални материали, но малки количества се добавят от органични материали като тор.
micro-1170x878.jpg

Желязо (Fe) Желязото е от съществено значение за синтезата на хлорофила, така че дефицитът предизвиква пожълтяване между листовите вени. Рядко е за почвите да липсва желязо, но растенията може да не са в състояние да ги абсорбират в алкални почви и почви с високи нива на наличен фосфор, манган и цинк.

Бор (B) Борът е важен за укрепването на растителните клетъчни стени и силно влияе върху метаболизма на растенията и плодовете. Борният дефицит е един от най-честите дефицити на микроелементи, включващи зачервяване, умиращи съвети за отглеждане и липса на плодове. Борът е най-вече налице в почвата в разтворима форма, която е склонна към извличане; това означава, че пясъчните почви са склонни към недостиг на бор.

Хлор (Cl) Хлорът е единственият неметален или полуметален микро елемент. Важен е при фотосинтеза и регулиране на вътрешната влага чрез отваряне и затваряне на порите за обмен на газ (стомата). Хлорът се среща в почвата като отрицателно заредени йони, които като боров и молибден са склонни към извличане. Симптомите на недостиг включват изпадане в резултат на застояла коренова система. При зелевите, липсата на хлор причинява отсъствие на отличителен мирис на зеле – причината е загадка за учените.

Манган (Mn)
Манганът е друг метален елемент, който е от съществено значение за фотосинтеза, а симптомите на дефицит са подобни на желязото. Той може да се различава от дефицита на желязо, тъй като младите листа са засегнати първо, тъй като манганът не е мобилен в растението и не може да бъде преместен от по-стари до по-млади части. Подобно на много микроелементи, наличието на манган е свързано с PH на почвата и съдържанието на желязо.

Цинк (Zn) Цинкът е от съществено значение за ДНК репликацията и е най-често срещаният недостиг на микроелементи от растенията. Почти половината от зърнените култури в света се отглеждат на почви с недостиг на цинк, което води до загуба на добив и широко разпространен недостиг на цинк при хората. Симптомите на дефицит на растения от цинк включват пожълтяване и зацапване на листата (“малко листо”).

Мед (Cu) Медта се изисква за фотосинтеза, метаболизъм и укрепване на клетъчните стени на растенията. Симптомите на недостатъчност включват пожълтяване на листата. Подобно на желязото и мангана, наличието на мед за растенията зависи от PH на почвата. Медта също е по-трудно за растенията да поемат, когато нивата на фосфор и желязо са високи.

Молибден (Мо) Молибденът участва в метаболизма на азота, а недостигът води до натрупване на нитрати в растителните тъкани, което води до пожълтяване. Молибденът също е от съществено значение за фиксирането на азота в кореновите възли, така че дефицитът в тези растения причинява азотен дефицит. За разлика от повечето микронутриенти, молибденът е по-лесен за растенията да абсорбират от алкални, отколкото кисели почви.

Никел (Ni) Никелът също участва в метаболизма на азота. По-специално, е от съществено значение ензимът, които да превърне уреята от животински отпадъци в нетоксични форми на азот, които растенията могат да използват. Недостигът на никел причинява натрупване на урея в растенията, което води до пожълтяване и смърт на листа.

Може би сте забелязали, че много микроелементи са повлияни от pH-то и концентрацията на други хранителни вещества в почвата, защото всичко е свързано.

#БГКоноп

Ако желаете да научите за Основните Макро хранителни вещества от Въздуха, Водата и Почвата
viewtopic.php?f=9&t=322&p=5860#p5860

Ако желаете да научите за торенето на Канабиса / Коноп / Трева / Марихуана / Гръсти, като разберете как работят Ензими и тяхната ключова роля в почвата и растенията
viewtopic.php?f=9&t=110

Как да определите пола на Конопено растение?
viewtopic.php?f=9&t=319&p=5858#p5858
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom
Has thanked: 8098 times
Been thanked: 5502 times

Ще ползвам тази тема да покажа кореновия стимулаъор,който ще ползвам този път за разнообразие в комолект с Експерт микробал почвата им.Каната си бяха хубави,но просто да пробвам други.....Мисля да си взема и нещо цъфтежно от тях за проба,но само ако имат био добавки,мисля че имаха някакви и ще ги разгледам.До сега ползвах Вуду джус за стимулатор и съм доволна(разбира се може и без да се мине),но реших нещо различно да опитам...Тъй като вуду джуса е основно бактерии,а това е различно,с микроелементи(затова го пускам тук), витамини и разни др неща и има слабо НПК даже.Цената и грамажа му е подобна като на Вуду джуса.
Прикачени файлове
20251028_121309.jpg
20251028_121320.jpg
Harvester
Градинар
Градинар
Has thanked: 400 times
Been thanked: 305 times

Интересен ми е следния тест.
4 клонинга, 4 еднакви саксии с почва без много добавки. 1во - с Вуду Джус, 2ро с Мастер руут, 3то с двата стимулатора от 1ва и 2ра саксия, 4то без стимулатор.
Примерно към 21-25 ден вегетация се правят измервания - обща височина, разстояние между разклоненията, степен на растеж при разклоняването и дължина и ширина на най-големите листа. Това се прави в саксии, които няма да ограничат растежа на корена за тези 3 седмици.
Вече стандартния гроу ми е скучен и се чудя как да разнообразя процеса и да има някаква практическа стойност цялата заигравка. Тестовте между различни методики, торове, почви, стимулатори, светлина и т.н. винаги са ми били интересни, защото имат практическа стойност.
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom

Мен най ще ме изкефи да гледам само с домашни торове и мои миксове почви с дибавки,събрани от природата/градината,това не ми омръзва .Обаче в гардероба залагам на базови неща,свястна почва,една,две течни добавки,минималистично,лесно,но да се получи задоволително по възможност.Че да имам реколта,това е основната цел,да пуша и да си правя екстрактите.А иначе ако имам възможност да го направя акуратно бих експериментирала всякак!В тази връзка и опрашването е много интересно.В моят случай експериментирам с пресажданията много често,цъфвам ги в малки,пресаждам в ранен цъфтеж и тн.
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom

А ъова не е лоша идея,да се редуват двата коренови ,защото са съвсем различни като принцип и действие. А да,иначе може без,може с тор от червей сух или на течност,има и др домашни коренови стимулатори....А пък микса ако е рохкав и аериран се минава успешно и без.Но за разкош нека имам нещо.😄
Harvester
Градинар
Градинар

Гледам едни клипове за оризова вода и вода от изварени картофи, като оризовата вода има опция да се ползва със и без изваряване, със и без ферментация. Ориза създава среда с бактерии, картофите хранят. Оризовата вода, освен че обогатява с микроорганизми, съдържа малко Азот и аминокиселини. От картофите ти идват микроелементи но най вече макро Калий и Фосфор. Този фосфор, заедно с бактериите от оризовата вода ми се струва добра схема за корени. Как мислиш, ползвала ли си някога? Ако на някой му е интересно, ще допиша и дозировката на смесване с чиста вода в различните случаи.
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom

Harvester написа: 03 Ное 2025, 20:26 Гледам едни клипове за оризова вода и вода от изварени картофи, като оризовата вода има опция да се ползва със и без изваряване, със и без ферментация. Ориза създава среда с бактерии, картофите хранят. Оризовата вода, освен че обогатява с микроорганизми, съдържа малко Азот и аминокиселини. От картофите ти идват микроелементи но най вече макро Калий и Фосфор. Този фосфор, заедно с бактериите от оризовата вода ми се струва добра схема за корени. Как мислиш, ползвала ли си някога? Ако на някой му е интересно, ще допиша и дозировката на смесване с чиста вода в различните случаи.
По принцип водата от картофите си я оставям,но поливам други цветя с нея.Като мия нещо,особено домашни неща(защото другите имат химии,затова и никога не използвам бананови кори ,те съдържаха повече калий ама не,мерси)винаги водата си я ползвам все за нещо,а и като цяло всякога пестя вода колкото мога.Та да,то картофа си е корен,сигурно става за корени по моите женски логики....😄🤔Ползвала съм червено цвекло за нашите цветя.И динена вода за захари и незнам си какво.Но пак тия дини кой знае кой и какво ги прави,не ми се мисли братята как ги гледат.😆За ориза не знаех. Но ориза ако не е бг ,пак така,не се знае с какво го обработват.С една дума бих предпочела нещо домашно или от двора растителност и торове,които поне да знам ,че нямат отрови....Но пък сподели дозировките все пак,може да се пробва,например от свестни картофи като ги миеш.За коренов стимулатор иначе се сещам квас,разреден във вода. Ама най-си харесвам тор от червей.А пък си взех от Лидъла алое,искам с него да пробвам за вкоренител.
Harvester
Градинар
Градинар

Вода от измит ориз:
1 ч.ч. ориз на 2 литра дехлорирана вода и резулатта от това измиване се разрежда 1:1 с чиста вода.
Ако се остави тази бяла мътилка да ферментира на стайна температура за 24-48 часа, разреждането става 1:3 в полза на чистата вода. Полива се в зоната на корените или се ползва при вкореняване на резници. С ферментацията ще ускорим процесите свързани с размножаване и по-бързо ще имаме ползи за нашите растения.

Вода от нарязани сварени картофи
Тук не е посочено колко вода, колко картофи, но допускам, че е нещо, като да си свариш картофи за ядене в една тенджера, колкото се слага при готвене и се отцежда водата. Напълно охладена, пълна вече с нишесте от картофите, се разрежда 1:2 в полза на чистата вода.

Водата от измит ориз осигурява дълготрайна микробна среда за корените, като се установява връзката корени-хранителни вещества.
Водата от преварени картофи ще подхранва, както директно корени/растение, така и микроорганизмите, които от своя страна ще се размножават много по-бързо и ще отдадат ползи на корените, най-просто казано.
____
Планувам отглеждане в жива, добре нахранена почва в по-голяма саксия - 7 галона /26,5 литра/, като идеята е да се ползва основно чиста вода, по-голямо количество и по-нарядко, заради големия обем. Така грижите и проблемите са значително по-малко през целия гроу процес. /Не се мери ПХ, не се мерят милилитри, няма заключване на елементи от променило се ПХ./ Последно реших да забия 3 или 4 клонинга (колебая се заради размер на палатката) от Super Lemon Haze в една такава текстилна саксия да топирам и да наредя връхчетата в мрежа, може би две мрежи, понеже се издължават не малко в цъфтежа и натежават доволно. Този метод с повече клонинги в една саксия пести много време за вегетация. Представи си да получа 12 или 16 връхчета, колко рязане и развитие е от едно растение. От 3-4 броя оставям по 4 клонки и готово. Само трябва да се съобрази разстоянието между тях, за да образуват добре оформена повърхност, когато влязат в цъфтеж и тръгнат да растат на височина и да не се оплитат корените им. Към 3-4 и 6-7 седмица на цъфтежа, мисля да помогна малко с допълнително насипани торове и това да е.
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom

Harvester написа: 06 Ное 2025, 11:44 Вода от измит ориз:
1 ч.ч. ориз на 2 литра дехлорирана вода и резулатта от това измиване се разрежда 1:1 с чиста вода.
Ако се остави тази бяла мътилка да ферментира на стайна температура за 24-48 часа, разреждането става 1:3 в полза на чистата вода. Полива се в зоната на корените или се ползва при вкореняване на резници. С ферментацията ще ускорим процесите свързани с размножаване и по-бързо ще имаме ползи за нашите растения.

Вода от нарязани сварени картофи
Тук не е посочено колко вода, колко картофи, но допускам, че е нещо, като да си свариш картофи за ядене в една тенджера, колкото се слага при готвене и се отцежда водата. Напълно охладена, пълна вече с нишесте от картофите, се разрежда 1:2 в полза на чистата вода.

Водата от измит ориз осигурява дълготрайна микробна среда за корените, като се установява връзката корени-хранителни вещества.
Водата от преварени картофи ще подхранва, както директно корени/растение, така и микроорганизмите, които от своя страна ще се размножават много по-бързо и ще отдадат ползи на корените, най-просто казано.
____
Планувам отглеждане в жива, добре нахранена почва в по-голяма саксия - 7 галона /26,5 литра/, като идеята е да се ползва основно чиста вода, по-голямо количество и по-нарядко, заради големия обем. Така грижите и проблемите са значително по-малко през целия гроу процес. /Не се мери ПХ, не се мерят милилитри, няма заключване на елементи от променило се ПХ./ Последно реших да забия 3 или 4 клонинга (колебая се заради размер на палатката) от Super Lemon Haze в една такава текстилна саксия да топирам и да наредя връхчетата в мрежа, може би две мрежи, понеже се издължават не малко в цъфтежа и натежават доволно. Този метод с повече клонинги в една саксия пести много време за вегетация. Представи си да получа 12 или 16 връхчета, колко рязане и развитие е от едно растение. От 3-4 броя оставям по 4 клонки и готово. Само трябва да се съобрази разстоянието между тях, за да образуват добре оформена повърхност, когато влязат в цъфтеж и тръгнат да растат на височина и да не се оплитат корените им. Към 3-4 и 6-7 седмица на цъфтежа, мисля да помогна малко с допълнително насипани торове и това да е.
О,да,това с голяма саксия и аз съм го мислила вътре със "супер соил"някакъв,забъркан от градинаря. Виждала съм в стария форум да гледат така,даже съм си мислила цялото дъно някак си да е саксия и само да си я дооживявам и дообогатявам отвреме навреме.И примерно да,гледам някакви клонингчета в до 2 литра лайт и после да ги бъцкам там на едно голямо място.Ако опиташ,много ще ми е интересно!И там споделяха за поливането и аерацията,че трябва добре да се помисли,долу дъното.Да,може би в текстилни.Но не изглежда никак да си пречат заедно,ако са в достатъчно голям съд и оформяне.Водеше се нещо като индор но тил,но не помня как хо наричаха точно.Като негатив може да бъде,че може всички или целия съд да се зарази с нещо ,тези неща трябва да се обмислят.И също на един почвата му беше твърде супер,и с това има много да се експериментира.😃И тук имаше разни рецепти.А да,поливане основно с вода е идеята и сухи торове в почвата и топ дресинг евентуално в последствие.....Аз бих поливала с някакви оживяващи бактерии,такива неща,но основните да са си вече заложени.
Публикувай отговор

Обратно към “Индекс на Важните Теми”