Много ми хареса идеята за микрозата и Бокаши компостер от темата на Xplorer - зимен експеримент по съвета на Firstcitizen, мерси Фърст. Взех, че си купих компостер за домашно компостиране, взех ЕМ активирани ефективни микроорганизми по японската рецепта Бокаши, също и трици напоени с ЕМ. Слага се най-отдолу триците, напръскани с микроорганизмите, след това един ред храна, после пръскане с пулверизатор разреден разтвор с микроорганизми. Няколко дена събирах хранителни отпадъци, но напълних едва 4пръста. Тъй като много ми беше мерак да натъпча кофите, а домашните отпадъци са малко, отскочих вечерта до пазара и си взех един чувал изхвърлени зеленчуци. Шшшшт, не казвам на никой. Жена ми едвам преглътна ситуацията, но все още съм без синини, но трябват жертви, не е лесно да си градинар в градски условия.
Този път полях китките с кофичка и половина вода от домашни водорасли като добавих от активираните микроорганизми 5 мл на литър, за да стане микрозата добре. Полях и семката от лютата чушка с ЕМ микроза, тя още не е поникнала. Забелязах, че където има от микрозата, дори и да е завито с найлон отгоре не мирише на мухъл, а на гъби. Все едно миришеш гъби.
Общо взето с купен тор съм поливал 2 или 3 пъти в началото, тоя на Биобиз. После само с коприва, люцерна, водорасли, банани и микроорганизмите на Бокаши.
.png)