Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.

Отглеждане На Закрито 2026 / Indoor Season 2026 (Обща тема)

Публикувай отговор
Семена марихуана
Аватар
Vetrushka
Ветрушка
Ветрушка
Has thanked: 2122 times
Been thanked: 3743 times

Успех на всички !
lag
Градинар
Градинар
Has thanked: 80 times
Been thanked: 64 times

Извинявам се ако въпросът ми не е за тази тема!
Моля за мнение тези петна от какво може да са? Клонинги на две седмици, поливам само с вода (пх 6.2, 6.4) все още са в малки саксии, но ще ги предаждам скоро! Температурата е около 23градуса, но имаше колебания във влажността (падаше до 30% на няколко пъти за по 7, 8 часа). Колебая се дали проблемът е липса на калции, или влажността им е била малко или пък съм объркал пх на водата нещо??
Благодаря
Прикачени файлове
20260114_203826.jpg
20260114_203831.jpg
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom
Has thanked: 8098 times
Been thanked: 5502 times

lag написа: 14 Яну 2026, 21:38 Извинявам се ако въпросът ми не е за тази тема!
Моля за мнение тези петна от какво може да са? Клонинги на две седмици, поливам само с вода (пх 6.2, 6.4) все още са в малки саксии, но ще ги предаждам скоро! Температурата е около 23градуса, но имаше колебания във влажността (падаше до 30% на няколко пъти за по 7, 8 часа). Колебая се дали проблемът е липса на калции, или влажността им е била малко или пък съм объркал пх на водата нещо??
Благодаря
Това според мен са акари или пък трипс,жива гадина,а не недостиг.Огледай ги добре,отдолу на листа движат ли се мънички точици,нещо?Те са съвсем миниатюрни,трябва да се загледаш или с увеличение.Когато се увериш побързай с подходящи мерки,защото налазват всичко много бързо.
lag
Градинар
Градинар

Права си, гадинки са! Много са гадни за няколко дни калазиха всички китки... Май е някакъв вид акари? Пурвата снимка са му децата :))
Прикачени файлове
20260115_073217.jpg
20260115_075607.jpg
20260115_075446.jpg
20260115_073924.jpg
20260115_073914.jpg
Аватар
Vetrushka
Ветрушка
Ветрушка

Това е 100% паяжинообразуващ акар (spider mite) и по листата се вижда, че заразата е вече в напреднал стадий. Ако растенията още са във вегетация, може да се овладее, но трябва сериозно третиране – с ‘леки’ био неща няма да стане.
През 5–6 дни се пръска с Валмек и Данитрон, като се редуват двата препарата, за да не се развие резистентност. Важно е да се облеят добре долните страни на листата, стъблата и саксиите.

Също толкова важно е да се дезинфекцира палатката – изкарваш всички растения навън, минаваш целия бокс (стени, под, ципове, ъгли) с разтвор белина 1:10, оставяш да подейства 10–15 минути и след това изплакваш с вода. Когато изсъхне, връщаш растенията.

Акарите са изключително упорити и ако не се третират и растенията, и самият бокс, много често заразата се връща и реколтата отива на вятъра.

Имаш ли някакви стайни цветя или растения? Може от там да си пренесъл в палатката, ако имаш е много добре да третираш и тях. Но вече зависи какви са растенията, има капризни и препаратите може да не им се отразят добре.
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom

Мен тия тъничките на трипс ми приличат,но все тая,подобно е за цветята,виж и за двете в нета,за да се увериш добре...За да вземеш най-подходящо или два вида....Първо бих им махнала най-налазените листа и бих ги минала с един ръчен душ яко отдолу и малко да падне от горната част на почвата,за да падне голяма част още преди самото пръскане.И тогава каквото каза Ветрушка-препарати и всичко хубаво измий и дезинфекцирай,иначе пак налазват.Също с едно пръскане едва ли ще стане....Това ако не са в цъфтеж,иначе по-кофти,по-малко възможности.Също бих те посъветвала докато се сдобиеш с препарата,ако не е веднага,все пак напръскай с нещо-тютюн,люти чушки,малко сапун+измиване..Защото те се разпространяват много бързо и да не се губи време.
Аватар
Vetrushka
Ветрушка
Ветрушка

Inna написа: 15 Яну 2026, 09:20 Мен тия тъничките на трипс ми приличат
може би е комбинирано, но листата са си от акар, а това от долу е по скоро трипс
lag
Градинар
Градинар

Здравейте, благодаря много за съветите!
Сега кратка ретроспекция за направеното до момента, с надежда да помогне на някой с подобен проблем! Моля хората които разбират повече и видят грешка в действията да пишат, че да може да е полезно за всички!
Първо извадих всичко от стаята и едно по едно растенията бяха измити! Измиването направих като завих саксията при основата на стеблото с фолио за пакетиране (залепва лесно и е удобно) за да не се наводни почвата прекалено. За измиване не ползвах душ а бутилка с помпа под налягане (тези в които сипваш вода помпаш и създаваш налягане вътре и после водата излиза през разпръсквач под леко налягане) с хладка вода. Като подложиш леген от долу става мног удобно и може да се прави навсякъде. Всяко листо измих по отделно, като изпръсках цялото цвете а отделните листа измих като поставям ръката си зад тях за основа а пръскам директно от по близо (понеже ръката играе роля да пази крехкото листо от прекомерно движение, може спокойно да се пръска от много близо под налягане). Акцентира се изплакването на долната част на листото (тези гадинки са там). Цветето се плакне от горе на долу защото така е по сигурно че падналите акари от горната част няма да останат върху растението при отмиване! Мие се и стеблото! Извадих всичко от стаята и дезинфекцирах с вода и белина, като след 15мин минах и с парцал само с вода. Това е първата част, като към нея може да се направи и измиване със сапунена вода и гъбичка на самите листа. Аз бях приготвил вода с разтворен детски шампоан (той е най нежен и без боклуци, но май може и чист сапун) но нещо ми се видя трудно да търкам листата с гъба.
Втора част преди да заспят (когато започне тъмният период)! Взех ВАЛМЕК и НИСОРАН ПЛЮС от агро аптека и напръсках обилно растенията като разтворих валмек при аъотношение 1.5 мл на 2 литра вода (чат гпт каза така :) ) Идеята за два препарата е че така 6,7 дни след валмек ще напръскам с нисоран плюс за да не привикнат китките и се получи резистентност!
Освен това тези гадове не обичат влага и смятам поне 6,7 дни да поддържам по висока влажност от обикновено, някъде около 60,70% ! Тази напаст е ужасна а разправията с лечението е много пипкава, бавна и ангажираща, направо незнам ако растенията бяха по големи и буйни какво щях да правя!
Благодаря за насоките и съветите
Прикачени файлове
20260115_192425.jpg
lag
Градинар
Градинар

!!! И най важното, тези препарати са много отровни, не пренебрегвайте мерките за безопасност като пръскате! Маска и всички дрехи в пералнята след пръскане остава по косата и кожата, ръкавици задължително особено като сте в стая без добро проветрение!
П.п. От личен опит! Щях да се отровя преди няколко часа!
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom

А за трипс стават ли?Нисорана си спомням,че беше за акари...Но то са такива отрови,че....Като цяло трябва превенция за друг път,чистене на всичко,което ще е при цветята,за да се избягват такива химии въобще.Защото всичко това отива после в мивката,освен по теб и стаята(има на тях картинки с умрели риби)Иначе,да,мие се яко и преди това,добре си постъпил.👍
Публикувай отговор

Обратно към “Indoor - Домашно отглеждане”