Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
Свещеният Хляб
- Peggy Zina
- Градинар

- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1006 times
Втори дубъл, викам да омеся нещо да ми минат ядовете от индора. Този път малко я попромених рецептата - съотношението бяло - пълнозърнесто брашно е 1:1, вместо меласа добавих кленов сироп също и суха мая. Една идея по естетичен стана този път.
Вече е изяден.
"Неприятната истина: няма да можете всички да станете инфлуенсъри. Все някой ще трябва да работи."
-
Inna
- Marijuana Mom

- Has thanked: 8079 times
- Been thanked: 5475 times
И аз се включвам с малко домашен квас. Направен е от 50% пълнозърнесто брашно и 50% кисело мляко. Но млякото беше по-свястно, не от магазина. Всеки ден се бърка и му се добавя брашно, докато се оживи и употреби.Трябва и да диша, да не е плътно затворен. И на топличко. Ще го ползвам целия, а ще си оставя нов от тестото, за да е най-пресен. Трябва да мирише добре, да няма кофти организми и мухъли, затова се бърка и подхранва всеки ден, ако не се ползва.Чувала съм, че може и да се изсуши един тънък пласт на хартия за печене и да се ползва за стартиране на нов, вместо мляко. Става и за коренов стимулатор. И се води много по-полезен от маята.И също подкрепям днес бойкота за всеки случай!
Но като ни знам не възлагам големи надежди..... 
- Peggy Zina
- Градинар

Малко бойкот-питки, сега работя със съотношения бяло - пълнозърнесто брашна 1:1 и 2:1. Содата я гася или с лимонов сок или с балсамов оцет, Слагам по лъжица- две кленов сироп или меласа, може и по повече да сложите, но идеята все пак е за питка, не за кекс
От мене си слагам супена лъжица ракийка или билков ликьор за аромат. Като цяло разходите ми за кило питка с тока са 2-2.50лв, дал съм за сравнение една 300гр содена питка в Кауфланд на редовна цена вече колко струва. Ще почна да правя списъци като Ути кое колко струва, да ви е по-прегледно
Винаги може да ви излезе по-скъпа или по евтина от моята, според суровините и това къде се снабдявате... Но винаги ще е по-вкусна от тези в магазина.
P. S. Някой от вас тук случайно да готви c печка на дърва?
P. S. Някой от вас тук случайно да готви c печка на дърва?
"Неприятната истина: няма да можете всички да станете инфлуенсъри. Все някой ще трябва да работи."
-
Inna
- Marijuana Mom

Аз не съм голяма готвачка, но сме правили пълнени чушки, рибник, питки и някви манджурляци от градината на стара печка на дърва, също някви наденици.... Трябва да внимаваш да не я заредиш прекалено,защото откъм огъня препича повече(на тази е от едната страна на фурната) и трябва да се завъртат..... Но стават много по-вкусни само заради това.
-
Inna
- Marijuana Mom

Готов квас
Да кажа за него,че е хубаво да се досипе вода до горе топла вода и малко захар,разбърква се и се оставя още малко разбъркано да шупне,така се олзва горе долу,за да зарази добре.След което го изсипвам в съда за месене и си добавям брашното,докато поеме.Но преди да сложа сол си оставям нов квас от тесто в добре измит буркан,за да не се прецака и мухляса,трябва да е чисто и от прясното тесто. Ще снимам следващото хлебче с него.
- Bathory
- Градинар

- Has thanked: 831 times
- Been thanked: 427 times
Когато бях на вълната с квасен хляб, използвах един буркан от който си взимах 3/4 за хляба и допълвах брашно и вода до следващия път. Този буркан не го бях сменял повече от година, но имайте предвид, че до около една седмица трябва да го използвате и обновите, в противен случай може да го загубите.
-
Inna
- Marijuana Mom

На мен ми се развали два пъти,понеже отстрани мухляса,където е нацапан буркана,може би и моя грешка,не бях завъждала отдавна....И затова оставям свежо тесто в чист буркан вече всеки път,за по-сиг. Иначе преди и аз ди оставям така просто и си го подхранвах само.Но тръгне ли да се скапва и миризмата му се променя и вече не може да се ползва,даже може да стане опасен.А този го изядоха преди да се сетя,че трябваше да го снимам,но идва следващия,аз напоследък ям само такъв(лимец,бяло,пълнозърнесто от тези на Еко сем)и смених и водата ,поне през кана (по-свестна)да минава......Или си сипва различни води,минерални,планински и тн.Много е хубаво и за кожата,ръцете и духа месенето,затова и не си купувам машина за хляб засега,макар че може и да го направи по-хубаво.Bathory написа: ↑14 Апр 2025, 22:04 Когато бях на вълната с квасен хляб, използвах един буркан от който си взимах 3/4 за хляба и допълвах брашно и вода до следващия път. Този буркан не го бях сменял повече от година, но имайте предвид, че до около една седмица трябва да го използвате и обновите, в противен случай може да го загубите.
-
Inna
- Marijuana Mom

Показвам ви на мъжа ми хляба,защото неговите май стават по-хубави!
Но аз помагам де.Този специално стана един от най-хубавите и меки,аз обичам да има бяло брашно вътре,за да набухва по-лесно.Вече ги печем в стъклен,дебел съд Пирекс,много хубаво става в стъклото!Този е към 30% лимец и 60% бяло(но е уж свястно,не избелено)+ кваса към 1/3 буркан.
- Peggy Zina
- Градинар

Една бирена питка от мене. 3 чаши брашно , 1 чаша хубава бира,преценявате там да стане тесто, 1 пакетче бакпулвер, 1 лъжица мед/меласа/кленовнсироп. Няма нужда от втасване, с приятна горчивина от бирата....
- Peggy Zina
- Градинар

.png)