Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.

За Децата, как да сътворим гора-градина

Цялата важна информация на едно място
Семена марихуана
Аватар
Peggy Zina
Градинар
Градинар
Has thanked: 728 times
Been thanked: 1013 times

firstcitizen написа: 17 Авг 2019, 07:19 Това са едни много красиви картинки с които можете да разкажете на децата, какво всъщност се случва в Мрежата на Живота в Гората- Градината. Много ценна информация под формата на изображение. Изображенията ги изтеглих от Без Мотика ( BezMotika.com ), като те са свършили отлична работа с превода на оригиналната картинка на MollyDanielsson.com за BeaconFoodForest.org

foto_no_exif(1).jpg
От дълго време се каня да ви пиша по този въпрос, мисля, че темата е подходяща - имаме едно място на село декар-декар и половина, в сушав регион сме , просто вече тя и баба така мисли , че почвата е изтощена, на самото място има водоснабдяване, но вече налягането е слабо и към днешна дата нямаме възможност за подмяна на водопродната мрежа, поливането е тегава работа. Квото пуснем от рода на салатните култури домати,пиперки , краставици се скапват....Лука и чесъна стават уж ...Мястото е в ниското и е рисково за слани... Краставиците от време на време стават. Правя каквото зависи от мене да не се превръща гюрлюк и джунгла... Плодни дръвчета има 4-5 мисля да ги варосам имам овощарска вар...Та питането ми е какво правя за да рестартирам плодовитостта на почвата и да се преборя с вредителите и гъбичните заболявания, иначе съм си сложил компостер и 200л резервоар за вода , ама като не вали няма особена файда, добавял съм бетър органикс , пак не виждам ефект.... Нещо на ниво човек с един личен автомобил, без селскостопанска техника ако може....
"Неприятната истина: няма да можете всички да станете инфлуенсъри. Все някой ще трябва да работи."
Аватар
Vetrushka
Ветрушка
Ветрушка
Has thanked: 2122 times
Been thanked: 3743 times

Peggy Zina написа: 05 Мар 2025, 18:59
firstcitizen написа: 17 Авг 2019, 07:19 Това са едни много красиви картинки с които можете да разкажете на децата, какво всъщност се случва в Мрежата на Живота в Гората- Градината. Много ценна информация под формата на изображение. Изображенията ги изтеглих от Без Мотика ( BezMotika.com ), като те са свършили отлична работа с превода на оригиналната картинка на MollyDanielsson.com за BeaconFoodForest.org

foto_no_exif(1).jpg
От дълго време се каня да ви пиша по този въпрос, мисля, че темата е подходяща - имаме едно място на село декар-декар и половина, в сушав регион сме , просто вече тя и баба така мисли , че почвата е изтощена, на самото място има водоснабдяване, но вече налягането е слабо и към днешна дата нямаме възможност за подмяна на водопродната мрежа, поливането е тегава работа. Квото пуснем от рода на салатните култури домати,пиперки , краставици се скапват....Лука и чесъна стават уж ...Мястото е в ниското и е рисково за слани... Краставиците от време на време стават. Правя каквото зависи от мене да не се превръща гюрлюк и джунгла... Плодни дръвчета има 4-5 мисля да ги варосам имам овощарска вар...Та питането ми е какво правя за да рестартирам плодовитостта на почвата и да се преборя с вредителите и гъбичните заболявания, иначе съм си сложил компостер и 200л резервоар за вода , ама като не вали няма особена файда, добавял съм бетър органикс , пак не виждам ефект.... Нещо на ниво човек с един личен автомобил, без селскостопанска техника ако може....
Разгледай им нещата, които качват. Има страшно много полезна информация, даже правят и нещо като семинари.
https://www.youtube.com/@blizkata_ferma
Аватар
Peggy Zina
Градинар
Градинар

Vetrushka написа: 06 Мар 2025, 14:02
Peggy Zina написа: 05 Мар 2025, 18:59

foto_no_exif(1).jpg
Разгледай им нещата, които качват. Има страшно много полезна информация, даже правят и нещо като семинари.
https://www.youtube.com/@blizkata_ferma
Благодаря, изгледах му плейлистата за възстановителното земеделие,хубаво обяснява, обаче като видях цените на инструментите в сайта му много се издразних и бях на път да се откажа. Тези неща може да ги купите съвсем спокойно за 200 лева. То хейта към него идва по това направление. Разровете се из интернет и ще намерите. Браздира съвсем спокойно може да го замените с някоя мотика наследство от бабите ви... Вярвам , че са му качествени инструментите, но приемете, че за някой прохождащ градинар с малко средства това са много пари... Иначе му правя евала , затова , че е качил чертежите на инструментите , така че спокойно можете да си ги направите вие, или ако имате познат майстор....
Прикачени файлове
exifread.com_clean_Screenshot 2025-03-10 at 14-46-55 Градински инструменти.png
"Неприятната истина: няма да можете всички да станете инфлуенсъри. Все някой ще трябва да работи."
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom
Has thanked: 8098 times
Been thanked: 5501 times

Яко рязане и косене. 🤣Може да се викнат приятели на помощ или да пкатиш на някой, че сам човек е доста бъхтане.... Аз за грубото бих платила лично, защото не обичам да си троша кръста. 😁После кОпане веднъж поне и обогатяване. Според това, което е нужно на твоето място,може да се наложи някакво изравняване. Но и скапана почва може да се поправи много добре като насипеш оборски тор и тн, каквото имаш на едро по село.... . Слвд това може да се направи така, че да не се оре постоянно, може да разгледаш за no till земеделието.... Но първия път трябва хубаво да се направи. И не е нужно с точно такива инструменти, аз имам всичко нужно, но просто не мога да стигна до там....Вземи си на теб каквото ти е удобно и не е нужно да е точно така оправено, въпроса е да е почистено. Аз имам няколко такива двора по декар някъде, нямам време да ги оправя, но съм си мислила за кози, някой да е пробвал?! Да викнеш някой от село с 4,5 кози? Тук из форума даже май пускахме клипчета и изглеждаше, че го правят идеално мястото за няколко дни, работят вместо теб+те си пасат+ ти торят също?
Аватар
Peggy Zina
Градинар
Градинар

Inna написа: 10 Мар 2025, 15:17 Яко рязане и косене. 🤣Може да се викнат приятели на помощ или да пкатиш на някой, че сам човек е доста бъхтане.... Аз за грубото бих платила лично, защото не обичам да си троша кръста. 😁После кОпане веднъж поне и обогатяване. Според това, което е нужно на твоето място,може да се наложи някакво изравняване. Но и скапана почва може да се поправи много добре като насипеш оборски тор и тн, каквото имаш на едро по село.... . Слвд това може да се направи така, че да не се оре постоянно, може да разгледаш за no till земеделието.... Но първия път трябва хубаво да се направи. И не е нужно с точно такива инструменти, аз имам всичко нужно, но просто не мога да стигна до там....Вземи си на теб каквото ти е удобно и не е нужно да е точно така оправено, въпроса е да е почистено. Аз имам няколко такива двора по декар някъде, нямам време да ги оправя, но съм си мислила за кози, някой да е пробвал?! Да викнеш някой от село с 4,5 кози? Тук из форума даже май пускахме клипчета и изглеждаше, че го правят идеално мястото за няколко дни, работят вместо теб+те си пасат+ ти торят също?
Аз за no till чух за пръв път от Павката Стоименов, качвам линк към клипа, той обработва така хиляди декари със специални гребла на техниката.... Но иначе , много роднини и познати почнаха така да не обръщат почвата и да мулчират макар и с найлон и са доволни от резултатите.... Свако беше вкарал 2 костенурки да чистят мъжка и женска - опасоха всичко и избягаха в градината на комшията да вършеят :lol: ... Иначе аз техника имам коси, резачки а у , да ми е удобно, макар и на батерии, но за 2 декара място ми е таман, като ми затрябват да знам че ще ми свършат работа.... Нещо дето преди го правех за 2-3 часа сега го правя за 10-20 минути. Сега ще търся чкч, иначе и компост имам но за никъде няма да ми стигне. Гледам оферти за каменни брашна по 10 лева чувала , но и много измамници се навъдиха...и леко с резерви подхождам....
https://www.youtube.com/watch?v=KKL_Pf4ht2k
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom

Peggy Zina написа: 10 Мар 2025, 16:16
Inna написа: 10 Мар 2025, 15:17 Яко рязане и косене. 🤣Може да се викнат приятели на помощ или да пкатиш на някой, че сам човек е доста бъхтане.... Аз за грубото бих платила лично, защото не обичам да си троша кръста. 😁После кОпане веднъж поне и обогатяване. Според това, което е нужно на твоето място,може да се наложи някакво изравняване. Но и скапана почва може да се поправи много добре като насипеш оборски тор и тн, каквото имаш на едро по село.... . Слвд това може да се направи така, че да не се оре постоянно, може да разгледаш за no till земеделието.... Но първия път трябва хубаво да се направи. И не е нужно с точно такива инструменти, аз имам всичко нужно, но просто не мога да стигна до там....Вземи си на теб каквото ти е удобно и не е нужно да е точно така оправено, въпроса е да е почистено. Аз имам няколко такива двора по декар някъде, нямам време да ги оправя, но съм си мислила за кози, някой да е пробвал?! Да викнеш някой от село с 4,5 кози? Тук из форума даже май пускахме клипчета и изглеждаше, че го правят идеално мястото за няколко дни, работят вместо теб+те си пасат+ ти торят също?
Аз за no till чух за пръв път от Павката Стоименов, качвам линк към клипа, той обработва така хиляди декари със специални гребла на техниката.... Но иначе , много роднини и познати почнаха така да не обръщат почвата и да мулчират макар и с найлон и са доволни от резултатите.... Свако беше вкарал 2 костенурки да чистят мъжка и женска - опасоха всичко и избягаха в градината на комшията да вършеят :lol: ... Иначе аз техника имам коси, резачки а у , да ми е удобно, макар и на батерии, но за 2 декара място ми е таман, като ми затрябват да знам че ще ми свършат работа.... Нещо дето преди го правех за 2-3 часа сега го правя за 10-20 минути. Сега ще търся чкч, иначе и компост имам но за никъде няма да ми стигне. Гледам оферти за каменни брашна по 10 лева чувала , но и много измамници се навъдиха...и леко с резерви подхождам....
Който се занимава професионално си прави изследвания на почвата и след това добавя за нея каквото не и достига. Но и на око, като я поразровиш, пак може да прецениш горе долу твоята. Едни са червени, песъкливи(аз имам такъв двор, дето е супер сбита, червена кал, но свекърва ми отказва да ме послуша и съм я оставила да си прави квото си знае, естествено не успява, въпреки че блъска нон стоп с мптиката) , сбиват се, други са рохкави. Съответно на първите им трябва повече мекота и жива материя и по-малко каменни брашна, докато на други повече камък..... Тук фърст ми беше дал книжка за торенето с камъни и ти препоръчвам и това да разгледаш, напиши"торене с камъни", много интересно беше и ме запали да си добавям различни такива неща в почвите когато си смесвам. И кал маг липса аз лично не съм еидяла повече.... А но тил става идеално, но трябва поне едно първоначално нагласяне.
Аватар
Peggy Zina
Градинар
Градинар

Inna написа: 11 Мар 2025, 10:43
https://www.youtube.com/watch?v=KKL_Pf4ht2k
Който се занимава професионално си прави изследвания на почвата и след това добавя за нея каквото не и достига. Но и на око, като я поразровиш, пак може да прецениш горе долу твоята. Едни са червени, песъкливи(аз имам такъв двор, дето е супер сбита, червена кал, но свекърва ми отказва да ме послуша и съм я оставила да си прави квото си знае, естествено не успява, въпреки че блъска нон стоп с мптиката) , сбиват се, други са рохкави. Съответно на първите им трябва повече мекота и жива материя и по-малко каменни брашна, докато на други повече камък..... Тук фърст ми беше дал книжка за торенето с камъни и ти препоръчвам и това да разгледаш, напиши"торене с камъни", много интересно беше и ме запали да си добавям различни такива неща в почвите когато си смесвам. И кал маг липса аз лично не съм еидяла повече.... А но тил става идеално, но трябва поне едно първоначално нагласяне.
В моя регион е варовита водата,едва ли ще й липсват камъни, като се прибера ще прява тия тествания да преценя кво й е. Но да, и при баба колкото и да си я обичкам битуват едни таквиз схващания , че за да се получи нещо трябва да се трепе и да си троши здравето....
Inna
Marijuana Mom
Marijuana Mom

Peggy Zina написа: 12 Мар 2025, 00:10
Inna написа: 11 Мар 2025, 10:43

В моя регион е варовита водата,едва ли ще й липсват камъни, като се прибера ще прява тия тествания да преценя кво й е. Но да, и при баба колкото и да си я обичкам битуват едни таквиз схващания , че за да се получи нещо трябва да се трепе и да си троши здравето....
Ако не ти се занимава да носиш да изследваш(аз за почвата говоря, но и водата, с която ще се полива, да), тогава може да си направиш опити с твоята почва от мястото, мокриш да видиш как попива, дали се сбива на топка кал и от там разреждаш с каквото ще я подобри. Но оборски, компост и тор от чевей никога няма да са излишни. Накрая, когато е добре почистено, разкопано и обогатено мяташ да речем люцерна или др полезна трева, било то и някой рай грасна цялото място и тя после само се коси, а ако садиш нещо, само копваш там, където ще садиш, другото да има растящ пласт детелини ли ще са, каквото си прецениш. Или може присто мулч, слама и тн . Да им пази пласт жива материя и слтнцето да не пече директно пръстта, защото стават едни пукнатини, суша и целия горен пкаст става прах и отива на кино, а като вали всичко се измива. Така са повечето ниви-развалени от оране и то дълбоката оран се види много вредна. Ходя и по нивите аз самата да разглеждам в един доста земеделски район, където ми е едно от селата. Напоследък взеха да оставят малко сламица от жито и тн като оберат, но пак недостатъчно.....
Аватар
Peggy Zina
Градинар
Градинар

Уикенда се хванах да свърша нещо на село. Пробвах и новата придобивка - разрохквател на фирмата Торнадика, копае, без да преобръща почвените слоеве, бре като го подхванах от 2 къщи комшии дойдоха да ми дават акъл, че нищо нямало да стане, единия бивш тракторист, каза, че тва се било получавало само при сегашните трактори, при дълбока оран щото били по-тежки, но аз продължих да си работя, аман от лаладжии... Продължих да си работя, без много зор обработих четвърт декар де е празно. Като цяло уредът има някои недостатъци, в бетон почва не очаквайте чудеса от него, сапа не ми хареса, отделно е хванат с една тъпа видия, но можете да си го побългарите, с по хубав сап, или ако сте стругари/заварчици да му турите някой железен кол:) Но като
цяло съм доволен, едия зъб малко го изкривих в един дебел дървесен корен от магарешки инат, но тва е в общи линии. :) Сложих резервоар за дъждовна вода, в компостера почвата е претърпяла някакво развитие, даже става се ползва, миналата година заложих в компостера - почва от индора, треволяци и плевели от градината, тъкмо се чудех как да я пресея и баба изкара някакво сито 100 и кусур години не знам от къде, ся другия път ще пресяваме, аз даже се чудя дали да не я разсипя направо по лехите... Иначе тук там квото сме боднали е тръгнало.
Прикачени файлове
Тва трябва да са репички
Тва трябва да са репички
foto_no_exif - 2025-03-28T223247.607-min.jpg
foto_no_exif - 2025-03-28T094808.267-min.jpg
foto_no_exif - 2025-03-28T094852.197-min.jpg
foto_no_exif - 2025-03-28T094823.300-min.jpg
Магданоз
Магданоз
Още магданоз :)
Още магданоз :)
Аватар
Peggy Zina
Градинар
Градинар

Днеска го обърнах малко на санитарен полуден. Бяха се изсипали 100л на квадрат дъжд като никой друг път, поне да ни отмени малко за известно време. Окосих, тъй хубаво, че тримера хвърли топа :x ще видя кво ще го правя..... Пресяхме малко почва от компостера, хванахме му цаката - не тръскаме ситото като гламави, слагаме му 2 табуретки, и втриваме с ръка, под ситото един леген и работата заспива, бяха се омъкнали не знам от къде тва на снимката сив червей ли трябвя да е, утрепах ги, имаше и мравки, това проблем ли е? Защото се бяхя развивали едни теории да се печял компоста, което ми идва туу мъч да вкарвам такива неща, във фурната където готвя... По - едрата фракция, нали не е проблем, че я нахвърлях на овошките, макар осланени... Напръсках с масло от нийм разсадите и всичко останало, някакво ново полско 23 лева 250 мл, викат да се давало било 10мл на л, после в инструкциите му писали, че можело и по-малко, аз пръснах 1-2 мл на л както сте казвали. Седи малко по-кафеникаво от ниймазал... По трудно се разтваря във вода. Тия репички може да ме врънкате, че са хибрид, ма ги купих от една втора употреба няколко пакетчета за 50 ст общо, и изникнаха всичките, а колко пъти смена от "специализирани" магазини за много повече пари не са ми тръгвали няма да отвярям дума. Другото е домашен чесън бабин сорт.
Прикачени файлове
foto_no_exif - 2025-05-17T113118.480-min.jpg
foto_no_exif - 2025-05-17T113138.736-min.jpg
foto_no_exif - 2025-05-17T113159.140-min.jpg
foto_no_exif - 2025-05-17T114638.048-min.jpg
foto_no_exif - 2025-05-17T114553.344-min.jpg
foto_no_exif - 2025-05-17T113227.215-min.jpg
foto_no_exif - 2025-05-17T113240.150-min.jpg
Публикувай отговор

Обратно към “Индекс на Важните Теми”