Ина много добре си описала процеса,
Искам да добавя че пръскането трябва да се избяга, влагата е кутията трябва да идва от моктире кубчета. Ако ще се правят само няколко клонинга е добре да се сложат в малък контейнер за да могат да имат висока влажност която се образува сама.
Относно мухал, аз отварям капака на кутията сутрин и вечеч за да влезе чист въздух, по този начин намалям влагата от 98% до около 70% за няколко часа което предотвратява образуването на мухал при мен.
Мухал имах само веднъж при клониране - първият път когато правих клонинги.
Тор и храна е хубаво да има но не много.
Времето за вкореняване е едно и също но когато има тор започват да се развиват още в малките кубчета.
Това което аз използвам е:
Cal-Mag 250PPM
Base - 250PPM
Добре дошли! Моля запознайте се с нашите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ и УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
преди да продължите!
Производството, купуването, продаването, разпространението и притежанието на наркотици се наказва от закона в голяма част от държавите по света! Моля запознайте се с местните си закони.
Clones and Cloning / Клонинги и Клониране
- Sofia Cannabis
- Градинар

- Has thanked: 4007 times
- Been thanked: 4813 times
Най-добрата трева е домашно отгледаната трева.
www.youtube.com/@SofiaCanna
#БГКоноп
#БГКоноп
- Sofia Cannabis
- Градинар

ne4o написа: ↑09 Авг 2019, 11:00 Аз сега пробвам да вкореня 6 резника Ибискуси, в импровизиран Bubbler box.По принцип трябва да има капак, но Ибискуса и без балончета си пуска корени, просто имам машинка за въздух с камък и реших да пробвам.Имах свободна кутия,въздушна помпа за рибки,камък,плуващи шайби от непромокаем дунапрен и Нецъфтяща Китайска роза....
Идеята е да се вкарва кислород във водата, а балончетата се пукат на повърхността и пръскат капки към листата
Това изглежда интересно, ще се радвам ако работи и има висок % на успеваемост.
Ще очаквам да покажеш корените.
#БГКоноп
#БГКоноп
- firstcitizen
- Буден

- Has thanked: 5591 times
- Been thanked: 3544 times
Според мен най-лесният начин с подръчни материали е в чиста изворна вода (които е по-бавен метод) или в почвен микс от 50% чернозем + 40% кокос + 10% биохумус от червен калифорнийски червей. (които е много бързо метод) В такава почва и без нищо допълнително за вкоренител се вкоренява изключително бързо.
Вкореняването буквално е детска игра и мога да го правя във всякакъв съд. В кутия голяма кутия от храна, в малка кутия от храна, в найонова торбичка, в чашка, в парник, без похлупак просто под някое друго растение аутдор само като съм му направил сянка с някой друг клон от храст.
С RootBetter и K+Amino клонирането се превръща в чисто забавление. Но дори и без тя е изключително лесно да се направи, ако спазваш елементарни изисквания за влага, светлина и топлина.
Някой сортове се вкореняват по-трудно и се вкореняват изключително трудно, както и някой сортове канабис се вкореняват изключително лесно и са буквално, като мушкато.
Дори вкореняването в чист чрнозем е изключително лесен и ефикасен метод.
Много фермери ги е страх да проват да вземат клонинги, не осъзнавайки колко лесно е това. Който не е пробвал не е успял. Дори и да не успеете от първоият път, следващия ще подобрите влагата и ще имате по-голяма успоевамост. Но честно да ви кажа е много лесно да си правиш клонинги, защото не изискват почти нищо.
Вкореняването буквално е детска игра и мога да го правя във всякакъв съд. В кутия голяма кутия от храна, в малка кутия от храна, в найонова торбичка, в чашка, в парник, без похлупак просто под някое друго растение аутдор само като съм му направил сянка с някой друг клон от храст.
С RootBetter и K+Amino клонирането се превръща в чисто забавление. Но дори и без тя е изключително лесно да се направи, ако спазваш елементарни изисквания за влага, светлина и топлина.
Някой сортове се вкореняват по-трудно и се вкореняват изключително трудно, както и някой сортове канабис се вкореняват изключително лесно и са буквално, като мушкато.
Дори вкореняването в чист чрнозем е изключително лесен и ефикасен метод.
Много фермери ги е страх да проват да вземат клонинги, не осъзнавайки колко лесно е това. Който не е пробвал не е успял. Дори и да не успеете от първоият път, следващия ще подобрите влагата и ще имате по-голяма успоевамост. Но честно да ви кажа е много лесно да си правиш клонинги, защото не изискват почти нищо.
- Прикачени файлове
- firstcitizen
- Буден

Вземането на клонинги е много лесно начинание. За да се вкоренят клонингите им трябва висока влага и слаба светлина. Могат да се вкореняват в почва,кокос,вата, вода и в каквото още се сетите човек. На мен лично, най-удобно и приятно ми е в почва да ги вкоренявам.
Клонингите можете да ги вкоренявате под други растения или на нищожна цфл-ка.
Трябва да се пазят от пряка силна светлина .
Тънко стебло се вкоренява по-лесно и бързо в сравнение с по-дебело стебло.
Излишните части от дръжките се премахват. Също така ако листата са прекалено големи могат да се подкастрят с цел да се зададе тон на растението, че не му трябва растеж на нови листа, а му трябват корени.
Имал съм случай да оставят твърде дълги листа и след това резника продължава да расте и прави нови свежи листа, но не прави корен и накрая увяхва и загнива. Върха се топи в какъвто вкоренител има човек. Аз съм ползвал на лактофол, root!t, върбов сок, алое и какво ли още не, но най-много ми харесва скоростта и ефект от вкореняването чрез гъби и микроорганизми. Клонинги много лесно се правят в кутия от храна. Прозрачни са и пропускат светлината, но като се затворят държат висока влага, така рядко се налага да се овлажняват.
Клонингите направо откачат, като ги пръсна по листата с малки дози Nano Breath на BetterOrganix ( CO2, Cal, Mag и Fe ).
Но дори само пръскане\поливане с престояла вода е напълно достатъчно за да се вкоренят клонингите. Клонинги могат да се напрвят и изобщо без да се мокрят листат.
Ако не ви се вкоренят от първият път, не се отчайвайте, на мен в началото ми трябваха няколко опита докато вкореня първият си клонинг. Вземете следващия път повече клонинги, докато се научите как става. След, като човек му хване цаката е много лесно, като правенето на палачинки.
П.С тънкостта е в това да ги държите влажни, защото се хранят и поемат влага предимно през стоматите на листата, защото нямат корен и да ги грее слаба светлина постоянно, ако ползвате вкоренител е чист бонус към процеса. (слаба цфл-ка е напълно достатъчна)
Клонингите можете да ги вкоренявате под други растения или на нищожна цфл-ка.
Трябва да се пазят от пряка силна светлина .
Тънко стебло се вкоренява по-лесно и бързо в сравнение с по-дебело стебло.
Излишните части от дръжките се премахват. Също така ако листата са прекалено големи могат да се подкастрят с цел да се зададе тон на растението, че не му трябва растеж на нови листа, а му трябват корени.
Имал съм случай да оставят твърде дълги листа и след това резника продължава да расте и прави нови свежи листа, но не прави корен и накрая увяхва и загнива. Върха се топи в какъвто вкоренител има човек. Аз съм ползвал на лактофол, root!t, върбов сок, алое и какво ли още не, но най-много ми харесва скоростта и ефект от вкореняването чрез гъби и микроорганизми. Клонинги много лесно се правят в кутия от храна. Прозрачни са и пропускат светлината, но като се затворят държат висока влага, така рядко се налага да се овлажняват.
Клонингите направо откачат, като ги пръсна по листата с малки дози Nano Breath на BetterOrganix ( CO2, Cal, Mag и Fe ).
Но дори само пръскане\поливане с престояла вода е напълно достатъчно за да се вкоренят клонингите. Клонинги могат да се напрвят и изобщо без да се мокрят листат.
Ако не ви се вкоренят от първият път, не се отчайвайте, на мен в началото ми трябваха няколко опита докато вкореня първият си клонинг. Вземете следващия път повече клонинги, докато се научите как става. След, като човек му хване цаката е много лесно, като правенето на палачинки.
П.С тънкостта е в това да ги държите влажни, защото се хранят и поемат влага предимно през стоматите на листата, защото нямат корен и да ги грее слаба светлина постоянно, ако ползвате вкоренител е чист бонус към процеса. (слаба цфл-ка е напълно достатъчна)
- firstcitizen
- Буден

Оферта си е да се правят клонинги и от феминизирани. Имал съм много клонинги от феминизирани фотопериодни и дори съм вземал клонинг от поколение на поколение клонинги и пак всичко си е супер, като гена е стабилен. Примерно на Рояла повечето фотопериодни сортове им се вкореняват много лесно, както и на Барни повечето фотопериодните сортове се вкореняват много лесни клонинги от тях. Много зависи от самият ген и самият сорт на растението. Има сортове, които много трудно се вкореняват и това им е просто в гена на растението, Просто става по-трудо и е по-малък процента на успех при вкореняване. Както и има сортове, които се вкореняват изключително лесно с тях може да се постигне 100% успеваемост на вкореняване.Shorty написа: ↑17 Авг 2019, 09:19 Само да кажа , че всички бабички владеят клонирането доста добре - едно време имам спомени как си викаха - ей че хубва китка имаш и другата и дава клонинг в бутилка с вода и като пусне коренче го засаждатаз не съм пробвал още защото до сега съм гледам само феменизирани семена и знам , че не е оферта , догодина ще пробвам регуларки и ще направя една градина с клонинги
![]()
Ако кроса е стабилен няма какво да те притеснява да си вземеш клонинг от него. Примерно аз от един сорт Fruit Spirit на Рояла вземах клонинг от клонинг в продължение на години си го пазех и го гледах този сорт въпреки, че отглеждах и много по-силни неща, защото тоя фенотип на Фрута имаше невероятен вкус. При редовните пушачи няма да се усети силата, но вкуса му беше невероятен и точно заради вкуса и аромата пазех и си отглеждах клонинги от него.
Да, регуларите за клонинги са по-добри, защото са много по-стабилни и издържливи,а и самите регулар растения се развиват по-хищно и мощно, което е допълнителна причина да се вземат клонинги от регулари. (добива и силата е друг въпрос) Просто, като видиш как се развиват няколко регулара след това осъзнаваш, как регулара доминира видимо над възможностите на фемките.
Мисълта ми е, че безпроблемно се вземат клонинги от фотопериодни фемки и дори много рядко се изхермват. В повечето случай си изцъфтяват перфектно растенията. Само в редки случай много нестабилни сортове, които се изхермват, но докато не пробваш няма как да разбереш.
На мен много ми допадат клонингите независимо от регулари или от фемки, защото така знам, какво отглеждам. Знам, каква е била майката и знам, какъв ще бъде клонинга и на сила и на добив, а и също така ми спеставят много време и ресурси. Имал съм много добри клонинги от фемки, както и невероятни клонинги от регулари. При регуларите определено си заслужава да се оставя някое растение за майка за клонинги, особено ако си набарал яко фено.
Между другото едни от най-яките сортове се продават само на клонинги. Някой сортове не ги продават на семки, а само клонинги. В САЩ имат няколко легендарни сорта, които се разпространяват само на клонинги, но за това предполагам, че Sofia Cannabis може да ви разкаже повече.
- Sofia Cannabis
- Градинар

Тук само ще добавя че клонирането на растения от феминизирани семена не е проблем ако имаш стабилни гени.
Феминизирани семена имат по-бавен и ограничен растеж спрямо норамалните мъжки и женски семена.
Феминизирани семена са S1 or R1.
S1 - правят се клонигни и се кръстосват женски растения от същото растение - резултатът е 99% женски растения. Семките ще са с подобни характеристики но няма да са напълно еднакви.
R1 - кърстосват се две женски растения и се създава 99% женско поколение с много различни характеристики.
Феминизирани семена имат по-бавен и ограничен растеж спрямо норамалните мъжки и женски семена.
Феминизирани семена са S1 or R1.
S1 - правят се клонигни и се кръстосват женски растения от същото растение - резултатът е 99% женски растения. Семките ще са с подобни характеристики но няма да са напълно еднакви.
R1 - кърстосват се две женски растения и се създава 99% женско поколение с много различни характеристики.
#БГКоноп
#БГКоноп
-
ne4o
- Баш Градинар

- Has thanked: 128 times
- Been thanked: 122 times
Ден 27... коренитеSofia Cannabis написа: ↑09 Авг 2019, 23:09ne4o написа: ↑09 Авг 2019, 11:00 Аз сега пробвам да вкореня 6 резника Ибискуси, в импровизиран Bubbler box.По принцип трябва да има капак, но Ибискуса и без балончета си пуска корени, просто имам машинка за въздух с камък и реших да пробвам.Имах свободна кутия,въздушна помпа за рибки,камък,плуващи шайби от непромокаем дунапрен и Нецъфтяща Китайска роза....
Идеята е да се вкарва кислород във водата, а балончетата се пукат на повърхността и пръскат капки към листата
Това изглежда интересно, ще се радвам ако работи и има висок % на успеваемост.
Ще очаквам да покажеш корените.
- Sofia Cannabis
- Градинар

След като съм направил всички clones напръсквам с Neem много леко и затварям капака. Само веднъж пръскам растенията първият път преди да ги затворя.
След това отварям капака всеки ден за да се развдижи въздука и да влезе въздух между растенията.
След това отварям капака всеки ден за да се развдижи въздука и да влезе въздух между растенията.
#БГКоноп
#БГКоноп
- Sofia Cannabis
- Градинар

Ден 13 от отрязването на клонингите. Повечето имат корени но не всички, ще отнеме още 2-3 дни докато всички пуснат корени което е 16 дни за 98-100% вкореняване.
За хората които си клонират вкъщи помнете че OG's strains се клонират доста по-трудно и пускат корени по-бавно спрямо всички останали видове.
Ако имате друг вид обикновенно отнема около 7-10 дни за показване на корениете, на почти всички отрязани клонинги.
Важното е да се отделят грижи, да се отваря капака 1-2 пъти на ден за да влезе чист въздух който ще предотврати мухлясване.
Добавих допълнително вътрешен tray (табла) за да ги държи изправени за транспортиране. Ако не мислите ги местите някаде това не ви трябва.
За хората които си клонират вкъщи помнете че OG's strains се клонират доста по-трудно и пускат корени по-бавно спрямо всички останали видове.
Ако имате друг вид обикновенно отнема около 7-10 дни за показване на корениете, на почти всички отрязани клонинги.
Важното е да се отделят грижи, да се отваря капака 1-2 пъти на ден за да влезе чист въздух който ще предотврати мухлясване.
Добавих допълнително вътрешен tray (табла) за да ги държи изправени за транспортиране. Ако не мислите ги местите някаде това не ви трябва.
#БГКоноп
#БГКоноп
- Sofia Cannabis
- Градинар

За хората които искат да си направят само няколко клонинга ще изпробвам метода с един клонинг в чашка. Никога несъм клонирал по-този начин. Ще ви покажя процеса и ще видим дали ще е успешен.
Първите снимки са от днес, като клонингите са направени от двата основни върха на растението
Отрязал съм повечето листа защото е достя тясно и не искам листата да се допират прекалено много в торбичката кояко служи за капак
Първите снимки са от днес, като клонингите са направени от двата основни върха на растението
Отрязал съм повечето листа защото е достя тясно и не искам листата да се допират прекалено много в торбичката кояко служи за капак
#БГКоноп
#БГКоноп
.png)